2019. február 13., szerda

Kókusz kocka.



Kókusz kocka
TÉSZTA
30 dkg liszt
5dkg margarin
1 db tojás
3 ek langyos tej
2 ek langyos méz
1 kk szódabikarbóna
Összedolgozzuk, sütő papiros tepsibe kenjük.
Forró sütőbe kerüljön.
Ha kihűlt, egyenlő kockákra vágjuk.
Csoki mázba, majd kókusz reszelékbe forgatjuk.
Csoki máz.
20 dkg margarin
20dkg porcukor
3 dkg kakaó
 1 dl tej
 3ek rum, vagy esenc
Jól kikeverjük, felfőzzük.

Kavart mézes.


Egy nagyon régi recept került a kezembe.
Sokszor sütöttem,régebben, aztán elfelejtődött.
Most került elő egy kisebb, receptes jegyzetemből.
3 egész tojás
3 ek méz
30 dkg cukor
1kk fahéj
Ezeket a hozzávalókat jól kikeverjük, a végén adunk hozzá
 3 ek olvasztott margarint
35  dkg lisztben elkeverünk 1 kk szódabikarbónát
2 dl tejet és a lisztet jól kikeverjük a fenti hozzávalókkal.
A legvégén adjuk hozzá a következő hozzávalókat.
  3 ek lekvár,darabos dió, meggy szilva, mazsola,vagy áfonya. Mehet bele kandírozott narancshéj is.
Mindent kekszmorzsával keverünk át, de kerülhet hozzá 2 ek kókusz reszelék is.
A mazsolát ,áfonyát ,gyümölcsteába áztatjuk.
170 C°-on 35-40 perc alatt sül meg.
Tetejére csoki máz is kerülhet.
 Csoki máz.
Egy mélytányér karimájáig porcukrot szitálunk.
Adunk hozzá 1 ek kakaót,3 ek forró vízet,és 5dkg vajat .
Szép simára keverjük, és a még meleg sütemény tetejére simítjuk.


2019. február 9., szombat

Törpe harcsa , bundában!


Kaptam sok -74 db-törpe harcsát.
A tisztítását, nem részletezem, nagyon sok munka volt vele.
De megérte, mert egy finom, szálka nélküli hal, a Tisza morotvájából.
Kedves, régi tanítványomtól kaptam.

 Már sütöttem belőle paprikás, borsos kukoríca lisztben kiforgatva, ízletes lett.
Most bundáztam.
Elkészítés.
A megpucolt halakat megszórtam  durva tengeri sóval.

Felöntöttem tejjel, ebben állt, 2 órát.
A tej elveszi az erős hal szagot,és a tejsav puhítja a  hal húsát, ízesebb is lesz.

Most feleztem, derékban ketté vágtam a halakat, hogy kisebb darabok legyenek.
Kiforgattam, paprikás, borsos házi készítésű(általam szitált) kukoríca lisztbe, majd a bundába  átforgattam.
Forró mangalica zsírban sült ropogósra.
Bunda:
1 tojás, 
2 ek étkezési kukorica keményítő
1 ek kukorica liszt
 1 ek rizs liszt
2 ek olaj
 só
 1 kk sütőpor
 tej, hogy sűrű palacsinta szerű tészta legyen.
Egy ropogós, kellemes izű bunda vonja be a halat.
 Az előző nap megfőzött, megmaradt, zöldséges hajdinából, kis pogácsákat formáztam.
A megmaradt bundába forgattam és kisütöttem ropogósra.
Nagyon finom köret, a hajdina mogyorós íze, remekül érvényesül.


Nyereményem, a recept .abc oldalról!


Több receptem is felkerült a recept.abc oldalra.
Olyan ételeket vártak, amiben szerepel, ( köles,bulgur, tönköly, hajdina, kusz-kusz)
Minden hónapban sorsolnak és én nyertem februárban.
Nagyon egészséges magvakat tartalmazó , főzőtasakos, csomagokat kaptam.

 Az ÉletfaÉlelem termékeiből.
Melyek, ITT. találhatók.
Köszönöm szépen, nagy hasznát veszem.
Bulgur, köles, hajdina, kusz-kusz, tönkölybuza, zab, quinoa.


Mindegyiket ismerem és szeretem,  beiktatom őket , az étrendembe.


Kilencvenhetedik díjazás: 2019. 02. 02- án volt.
Díjat kapja: Maklári Sándorné (Olgis) Aranyosapáti
Gratulálunk !

Még nem késő csatlakozni, fotózza le, amit családjának főz.
Díj: értékes ajándékcsomag ( Életfa élelem termékeiből )
A díj támogatója: Életfa Élelem Kft.
Kis, családi vállalkozásunk célja változatosabbá és egészségesebbé tenni az étkezést, ősi ízeket hozva a mai konyhába, receptekkel, ötletekkel, hogy ez mindenki számára elérhetővé váljon.
Étkezz egészségesen !
A folytatólagos díjazásban az a csoporttagunk vehet részt, aki legalább 1 receptet feltölt, amely Életfa élelem termékéből készült.



2019. február 3., vasárnap

Kocsonya és disznósajt készült!




Egy évben egyszer, ha főzök kocsonyát!
Most kaptam egy fél mangalica fejet, sok bőrt.
Vettem hozzá 3 körmöt.
Főtt még bele  tarja és hasalja hús is, így lett belőle 2 adag sajt is.
Eltelt vele egy nap. 
Körmöket átperzseltem, a fej szép tiszta volt, a bőröket zsírtalanítottam.
 Kb 7 órát főztem, szép lassan.
Kicsontoztam a húsokat, így kerültek a kocsonyába. Csak a köröm hegyeit raktam bele csontosan, mert így szeretjük.
Nagyon szép tiszta és kemény lett. 
Ahogy Édesapám mondta: "Késsel villával lehessen enni, és le lássak az aljára!"




A kocsonyákból ajándékba is megy, mert én is kaptam barátoktól.
    A maradék húsokat, főt fokhagymával, saját készítésű delikáttal, egy nagy fej vörös hagymával ízesítettem-ezek egy kevés kocsonya lében megfőttek. 
Saját készítésű darált piros paprika,  darált színes bors, és  piros por paprika is került még bele.
Jól össze dolgoztam, kocsonya levet is adtam hozzá és betöltöttem a sonkaprésbe.

A maradék egy szögletes formába került.
Egy éjszaka hideg helyen pihent.
Ilyen lett.


A család szerint nagyon ízletes!
Tartalmas napom volt!
Finom,   saját kovásszal készült, házi kenyeremet adtam hozzá!



Kókuszos, tekercs.



Nagyon régi recept!
 Közel 40 éves !
Hozzávalók
 A tésztához:
 40 dkg liszt
20 dkg margarin
1 csipet só
2 dkg élesztő- (nálam saját készítésű kovász, bolti élesztő nélkül.)
4 tojás sárgája
1 kis pohár tejföl-2dl
 A habhoz:
 4 tojás fehérje
35 dkg porcukor
 csipet só
1 ek kukoríca keményítő
15 dkg kókuszreszelék

 A  tészta hozzávalókat össze dolgozza a robotgép.
Pihentetjük fél órát, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk
 4 tojás fehérjéből, pici sóval, 1 kk citromlével, 35 dkg porcukorral, kemény habot ver a robotgép, a végén 1 ek kukoríca keményítő is kerül bele.
Kézzel óvatosan bele keverünk 15 dkg kókuszreszeléket.
A kinyújtott tésztára kenjük a kókuszos habot.

feltekerjük, és 2-2.5 ujjnyi széles adagokra vágjuk.

A tekercseket ,a vágott felükkel ,sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Fél órát pihentetjük, dolgozzon a kovász(élesztő).
 170 fokon sül kb 35-40  percig.
 Ebből a mennyiségből 4  kisebb rudat formázhatunk.
Ha kettőt,akkor nagyobbak lesznek a tekercsek.
 A habot meg is felezhetjük, darált diót is tehetünk bele, így kétféle tekercsünk lesz.
Sokáig eláll, hideg helyen.
Finom, kézbe való édesség.
Reggeli kávéhoz, teához kiváló!


Hidegen kelt, kovászos kenyerem, bolti élesztő nélkül.


Kovásszal, bolti élesztő nélkül!
Samott lapon légkeveréssel, vas lábasban sült!
Csodálatos a bélzete, puha és finom, a héja szép piros és ropogós!




Előkovászolás a kenyérsütő üstjében:, előző nap.
3 ek saját kovász( bolti élesztő nélkül)kovász
3 ek liszt
1 kk cukor,
1 kk kacsa zsír.
1 dl tej.
A kenyérsütő össze keveri.Pihen egy órát meleg helyen,
Kenyér tésztája.
Az elő kovászhoz kerül:
20 dkg rétes és 30 dkg sima BL 55-ös liszt
2.5 dl víz
pici aszkorbitum-- C vitamin por- ha nincs 1 kk ecet is megteszi.
Kenyérsütő dagasztotta.Majd pici vízben feloldott 2 kk Himalája sót adtam hozzá.
Félórás pihenés és még kétszer dagasztotta a gép.
Kivettem a dagasztó gépből , kihúzgáltam, hajtogattam-ezt félórás pihenés után még kétszer megcsináltam. Közben a hideg spájzban pihent.
Utolsó hajtogatás után a sütőpapírral bélelt vas lábasba került, gömbölyűre formázva.
Rá a tető és egész éjszaka a hideg spájzban pihent 13 órát.
Szépen megkelt .
Kihoztam a meleg konyhába ,itt egy órát kelt.
Bevagdostam, bespricceltem vízzel és ment a hideg sütőbe, 220 fokra állítva a sütőt. Mikor elérte a 220 fokot 10 perc után levettem 170 fokra, és még 45 percig sült.
Utolsó 10 percben, levettem a tetőt ,és jól bespricceltem vízzel, a samott lapot is, ami a sütő aljába van, gőzben sült még.
Így lett ilyen szép piros a héja.
Kivettem rácsra, melegen bespricceltem vízzel és egy abroszba csomagoltam, cserepesedett és puhult a héja, kb fél óra után levettem az abroszt és a rácson hűlt a konyhában.

2019. január 31., csütörtök

Kukorica kása és liszt.


Nagyon régen volt már, hogy hozzá jutottam volna egy kis darált, házi kukoricához. 
Most, egy kedves ismerős, Marczi Éva meglepett egy jó adaggal.
 Évám, nagy örömet szereztél nekem!

Előszedtem az Édesanyám örökségeit, gyúrótábla, tálak, szita , vájling,szűrőtál, szűrő kanál, és kint az udvaron átszitáltam, lett  1.2 kg lisztem.


A visszamaradt kását a szűrőtálon átengedtem, vissza maradt a nagyobb kása, amit még átdarálok majd.

 Lett 1.5kg kásám.




A kásákat az udvar közepén átszeleltem, többször is, így a liháját kifújta a szél.
Felhasználáskor , mosásakor, még feljön a vízen, a maradék majd.
Tengeris töltikék készülnek majd a kásából, torma levélbe, savanyú káposztába göngyölve.
Ennek a kis szerkezetnek a segítségével.


A lisztből puliszka, oltott kása.
Ma már főztem is belőle puliszkát.
Össze sem lehet hasonlítani a bolti kukoríca liszttel.
Ez sárgább, és nem keserű.
Megdolgoztam vele kint a hidegben de megérte.
 Kis adagokban bezacskóztam ,kimértem pontosan mérlegen, így felhasználáskor csak előveszem.
Üvegekbe zárva, hideg helyen várják a felhasználást.



2019. január 26., szombat

Nagy, csiga tészta is készült!




Ma egy kevés, kis tésztát gyúrtam.
Egy egész tojás, egynek a sárgája, 1 ek olaj, 1 ek rétes liszt és amennyi sima lisztet felvesz.
Nyújtógéppel nyújtottam, majd bordán formáztam.
Sodortam kézzel cavatellit és pálcával nagy csigát is.
Lúdgége vagy penne is a neve..
Egyszemélyes adagok,pörkölthöz készültek.
Most egy kicsit vastagabbra hagytam a tésztát, így is nagyon finom, hiszen friss!

2019. január 21., hétfő

Zöldséges bulgur.



Egészséges és tápláló a bulgur.
"A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik."
A bulgur rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között tele van vassal, magnéziummal, cinkkel, rézzel, mangánnal, rosttal, foszforral, B3-vitaminnal és káliummal."
Most zöldséges hagymás bulgur készült.
Hozzávalók.
 1 csésze bulgur,
 2 csésze víz-húsleves is lehet
 1 fej hagyma
só, bors 
1 ek tyúk zsír
1 db kisebb burgonya
A bulgur szemeket meg lehet pirítani, kevés zsiradékon,és aztán felönteni, vízzel, vagy  hú-zöldség alaplével.
 finomra darált- szeletelt zöldségek. --(sárgarépa, petrezselyem, karalábé, karfiol, kelkáposzta-nálam ez lefagyasztva van,kis tasakokban.)


Megmosom, több léről a bulgurt, leszűröm.
 Felöntöm a vízzel,  bele kerül a zsír.
Belevágom az apró kockára vágott hagymát
a felkockázott burgonyát, és a zöldségeket.
 só, bors kerül rá, 20 perc , fedő alatt készre fő.
 Nálam most sült , majoránnás sertés máj, és fűszeres csirkemell került hozzá feltétnek.
Saját vegyes savanyúság kísérte.


2019. január 20., vasárnap

Kutyakeksz készült.


Hozzávalók
 30 dkg kukoríca liszt
  10 dkg rizsliszt
 1 db tojás
 1 kk cukor
 2 dkg kovász
 1 tk só
 1 ek zsír
 darált tök , kapor és lenmag
 tej- amennyit a liszt felvesz
A száraz hozzávalókat elkeverjük, megy hozzá a tojás,és a tej.
Jól kidolgozzuk,  robotgép keverte,állni hagyjuk.
Ujjnyira kinyújtjuk, tepsibe rakjuk.
Tetejét meg is díszíthetjük,  villával,hullám vonalakkal.
Fél órát szikkad a tepsibe.
 150 fokos sütőben 10 perc után, derelye metszővel feldaraboljuk. 

Tovább sütjük legalább 40 percig , 120 fokon, hogy jól kiszáradjon, keményre.
Az én kutyusom, nagyon szereti. 
Jó ropogós, tisztítja a fogát!
A kukoríca liszttől szép lesz A kutyusunk szőre!
A lenmag a kapor az emésztést segíti!
Foltosomnak nagyon ízlik!