2021. április 25., vasárnap

Magnólia szirom teája télre, jégkocka készítőben, lefagyasztva!

Erről az udvaromban nővő,  28 éves, magnólia fáról szedem a szirmokat, a levele is gyógyhatású, és a kérge is.
Ízletes tea főtt a szirmokból!

 "A magnólia rügyeit is fel lehet használni, többek között fejfájás, idegrendszerei betegségek, és gyulladások esetén alkalmazható. A magnólia ezen kívül bizonyítottan hatásos szív-, és érrendszeri panaszok, illetve csontritkulás esetén is. Emellett még teát is készíthetünk belőle, ami tökéletes orrmelléküreg-gyulladás, és arcüreg problémák esetén."

 
Szárítottam is szirmokat, aszalógépben, kissé
megbarnul szárítás után.

Praktikus megoldás a jégkocka készítő felhasználása, ha valamiből, csak kis adagot szeretnénk felhasználni.
Most a magnólia tea került ,ilyen tartóba.
Ebből kevés is elég, egy csésze tea ízesítésére, télen.
Maradék paradicsomlevet, húslevest, bodzaszörpöt, rózsavízet, bio citromlevet is igy rakok el télre, kis adagokban.



https://www.aloewebshop.hu/magnolia-elonye-es-mellekhatasa

2021. április 22., csütörtök

Egy, tavaszi reggeli!

 

Mai reggelim!Sült, házi  szalonna, házi tojással.

Zöldek a kertemből:medvehagyma, metélő fokhagyma, fekete sóska, bazsalikom..

Bazsalikom saját vetés, saját magból,cserépben, az ablakban.


A kenyér is saját sütésű, kovásszal készült.(a kovászt is én készítettem)

Hozzá egy finom magnólia virág tea, erről a fámról.



2021. március 6., szombat

Majomkenyeret sütöttem!



 

Előzőleg elkészült az almás töltelék.
 5-6 db almát lereszelt a robotgépem,amit piros szőlő mustban megpároltam.
 Ízesítettem:
fahéjjal
kardámommal
tonka babbal
pici sóval
citromlével
fele-fele cukorral és eritrittel ízlés szerint.

1 cs tejszínes pudingot, 2 dl tejjel felfőztem, az almához kevertem.
a végén a tűzről levéve 10 dkg vajat kevertem bele
Hagytam kihűlni, jól bezselésedett.
KELT tészta készült a bevált recept szerint.
Kelesztés formázás után(ez nálam a feltekerés bejgli alakban)
ujjnyi vastagra kinyújtva, olvasztott vajjal megkenve kockákra vágtam, megtöltöttem a pudingos almával
Kis gömböket formáztam, amit olvasztott vajba, majd fahéjas kristálycukorba forgattam.
Három sor került egy kuglóf formába.
Tetejét megcsurgattam a maradék vajjal, megszórtam a maradék kristály cukorral.
Duplájára kelesztettem.
Előmelegített sütőbe került 180 fokra, légkeverésen kb 45 perc alatt kész.
Figyeljük, ha a tetején a cukor nagyon barnul, vizes sütő papírt vagy alufóliát tegyünk rá, és kapcsoljuk le a légkeverést.
Nagyon finom a rásült, fahéjas cukor,és a savanykás alma együtt.



2021. február 12., péntek

Zsíros bödön, vájling és társai!

 
Zsíros bödön. 

Vajling
Ezek az edények régen,alapvető felszerelései voltak egy falusi konyhának.
Nálam ebben a 2 literes zsíros bödönben kacsa zsír van.

Ebben a"bucser"-ben mangalica zsírt tartok.

Régen,ilyen edényben vittük az aratóknak a levest.
Vagy ,jól lekötve a kútba engedték benne a finom hús, vagy gyümölcs levest, mivel még nem volt hűtő.
Még több régi típusú edényem is van.

Nemrég kaptam házi kukoríca darát.
LISZT ÉS KÁSA lett szitálva.
Itt is az örökölt, régi tálakat használtam.
Ez a tésztaszűrő tál és a mellette lévő tál is örökség.
Ezt a lapos "pitlit" is Édesanyámtól örököltem.
Mindig ebben tartotta a  kedvenc kiflinket.
Most én is megsütöttem.
A terítőt is Ő varrta.



2021. február 9., kedd

Sajtos, lenmagos,sok fűszeres, kockák készültek!

Finom, egészséges hozzávalókból, a reggeli kávé mellé készült!
RECEPT:
40 dkg liszt-fele rétes-plusz 1 ek teljes kiőrlésű liszt keverék-(4 féle) - Ezékiel lepény kenyere liszt.
 1 tojás+ 1 sárgája
 15 dkg kovász
1 kk sikér
2 kk só
1kk lótusz gyökér por
 1 kk kókusz virág cukor
 pici kurkuma,(ettől szép sárga )
 2 ek szelénes szezám pehely
 1 ek kendermag fehérje
kevés őrölt guineai bors 
1 ek mákolaj
1 ek kacsazsír
 kb 2dl tej
Robotgép össze dagasztja.
A dagasztás végén rakok  hozzá:
  2 tk kömény magot,
 1 ek lenmag pelyhet
most került bele 2 ek darált kacsa tepertő
Kelesztem, közben félóránként kinyújtom feltekerem ,mint a bejglit, nálam ez a hajtogatás.
Szép leveles lesz.
(Másfajta tészta tekerése, hajtogatása látható!)

A végén 2 ujjnyira kinyújtom, megkenem tojással(most nem vagdostam be a tetejét)
reszelt sajt,
 köménymag 
és tengeri só pehely kerül a tetejére.
Felkockázom.
A tepsin kelesztem fél órát.
 180 fokon, légkeverésen 35 perc alatt sül készre.
Ezeket az alapanyagokat használtam még fel hozzá.








2021. február 7., vasárnap

E-heti kovászos kenyerem.

 


A heti szokásos kenyerem.
RECEPT:
65 dkg  liszt, ebből
 3 ek rétes,
2 ek vegyes teljes kiőrlésű liszt(Ezékiel próféta lepénykenyere lisztből) 
1 ek útifű maghéj
2dl tej 1.5 dl víz,
1 kk sikér,
1tk cukor, 
1 ek olaj, 
20 dkg saját készítésű kovász(élesztő nélküli)
 2 tk só. 
1 csipet aszkorbin(C vitamin) így nem morzsálódik a kenyér.
Gyúrás, háromszor hajtogatás, (közben 1 fél órát pihen.)
Előző este 20 dkg lisztből, a kovászból, 1.5 dl vízből 1 tk cukorból bekovászolok, zárt edényben a pulton kél reggelig. Ehhez kerül a többi hozzávaló, gép dagasztja, majd kézzel át dolgozom.
Ezután jönnek a hajtogatások, háromszor,félórás pihentetéssel.
Egy órát pihent a pulton, sütés előtt a kerámia edényben!


Most az új szerzeményemben a mázas kerámia edényben sült.


Erről az oldalról rendeltem a családnak és magamnak is karácsonyra  mázas kerámia edényeket.
Bő választék, minőségi ,jó árban lévő termékeik vannak.
https://enjoy-me.hu/termekkategoria/konyhai-termekk/keramiak/
Van egy nagyobb káposzta főző edényem is.
Ezek az edények csak sütőben használatosak, vagy kemencében, nyílt lángon nem.

 A 250 fokos sütőbe került, áztatni nem kell az edényt. 10 perc után mérsékeltem a hőt 200fok légkeverésen.
Végig a 45 perc sütési idő alatt rajta volt a tető,berakáskor a tetőt befújtam vízzel. 
Sütőpapírt raktam bele ,olyan tisztán vettem ki, mosogatni sem kell. csak áttörölni. 


2021. február 5., péntek

Puliszka készült, másképpen.

 

A puliszkáról és készítéséről, ebben a blog bejegyzésemben olvashatsz bővebben.
Most másképpen készült.
A langyos vízbe került :egy rész kukorica liszt, egy rész finom kukorica dara
 2 ek burgonya pehely
 1 ek útifű maghéj
 1 ek szelénes szezám mag pehely
 só
1 ek kacsa zsír
Folyamatos ,habverővel kevergetés után ,jó sűrű lett.
A szelénes szezám mag pehely, finom, mogyorós, földes ízt ad neki.
A kukoricának általában van egy kesernyés íze, de most ezt nem éreztem,a hozzáadott alapanyagok, elnyomták.
 Párolt, saját fűszeres , kacsa zsírban átforgatott fácán mell került rá fogyasztáskor.
Tejjel, túróval, párolt édes káposztával is finom. 
Szoktam grill serpenyőben,pirosra pirítani.





2021. február 3., szerda

Szezám pelyhes ,lenmagos grissini készült.


 
Egy kis ropogtatni való készült.
Van egy lisztkeverékem, Ezékiel próféta lepény kenyere névre hallgat.
7 fajta teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.
ITT olvashattok róla részletesebben, egy blog bejegyzésemben.

Így készült, egy kis adag próbaképpen-(saját recept)-elképzelés-saját kitalált hozzávalók alapján.
Ezeket a hozzávalókat nem rég szereztem be.
Rostban gazdag, egészséges alapanyagok.



Recept:
 3 vőkanál  Ezékiel liszt
 2 ek rizsliszt
 2 ek szelénes szezám pehely
 2 ek  lenmag olaj
 tengeri só
 egész kömény ízlés szerint
  1 ek útifű maghéj.
 1  csapott,kk szódabikarbóna
 2 ek kendermag fehérje por
 és annyi víz, hogy nyújtható tészta legyen.
 Alaposan össze kevertem.
Bő órát állni hagytam.
 Kilapogattam,  ezzel a kis praktikus nyújtóval , ujjnyi vastagra.
Késsel rudakra szeleteltem, majd hengerré sodortam, és durvára darált lenmagba forgattam a kis grissiniket
170 C°-on kb 20 perc alatt megsült légkeverésen.
Nagyon ízletes, roppanós külső, belül puha.
A lenmag olaj  és a  szelénes szezámmag, földes, mogyorós íze, a külső, roppanós lenmaggal, nagyon jó barátok.
Máskor is készítek, nagyobb adagban.
Ebből az adagból 15 db kis grissini és 2 db perecnek formázott készült.




2021. február 1., hétfő

Diós duda, avagy ,mini kürtős kalácsom!

 

Tésztája egyszerű kelt tészta.
Nálam habroló formára tekerve készül .
Felvert tojás fehérjébe,utána a cukros dióba forgatom, így sül.
Mini kürtős kalács, de Diós dudának is hívjuk.

Karobos csigák sültek, kókuszvirág cukorral.!

 

Rákaptam a szentjános kenyér porra a karobra.
Remek kakaó pótló. 
Édes,  kevés kókusz virág cukrot 
használtam hozzá.
Egy alap kelt tésztát készítettem, ebből készült.
Téglalap alakúra nyújtottam, megkentem  olvasztott vajjal,  kissé cukros darált dióval megszórtam.
Most kókusz virág cukrot használtam.


Majd  megszórtam a karob porral és feltekertem, mint a bejglit.
Kétujjnyi széles csigákat vágtam, a csigák külsejét olvasztott vajjal kentem le, így sütés után szépen szétválnak. 
Egy kerek, kivajazott sütőformába  szorosan egymás mellé raktam ,egy rétegben. Pihent, kelt fél órát.
Szépen megkelt és 180 fokon sütöttem 25 -30 percig
 A végén meglocsoltam tejszínnel, 5 percre még vissza tettem a sütőbe.
Csodásan puha és ízletes lett!
Ilyen a karob por.