2021. november 5., péntek

Kapor szószos pelmenyi!

 


Szép sárga házi tojásossal, készült.
 Egy egész tojás és egynek a sárgája, 1 ek kacsa zsír, és annyi liszt, hogy lágyabb,  de  nyújtható tészta legyen. 
 Töltelék:maradék főtt húst , fel fűszereztem. 
Került bele:  1 tojás fehérje (ez kissé össze fogja a tölteléket)
bors, só, fokhagyma por, szárított vöröshagyma, piros paprika, zöld fűszerporom.
Ezzel töltöttem meg a pelmenyi készítőre helyezett tésztát.
Két fajta készítőm is van, most a nagyobb lukút használtam.
Rá került a másik tészta is, amit kaporral izesítettem.
A nyújtófával, elég erősen átmentem rajta ,az élek elvágták a tésztát, és ki esnek a kis húsos halmocskák.
Szósz: kevés kacsazsíron, 1 kk vajjal, 3 cikk szeletelt fokhagymát átforgattam. Bele került a szárított kapor és 1 dl tejszín, és egy metélőhagymás ,tömlős sajt. 
Jól kifőztem, és erre szedtem ki a sós vízben kifőzött, kis pelmenyiket.

A széleken leszedett maradék tésztából, pár nagyobb pelmenyi is készült, amit zsiradékban kisütöttem.



2021. november 3., szerda

Egy gyors egytál étel!

 

Az udvari munka után , vagy egy bevásárlásból haza térve, egy gyors ebéd készülhet.
Legtöbbször van a hűtőben, bepácolt, vagy csak egyszerűen befűszerezett húsom.
Ilyenkor köretnek, a kusz-kusz, vagy a fűszeres burgonya jöhet szóba, ezek is gyorsan elkészülnek.
Van egy halogén izzós, légkeveréses  készülékem, amiben zsiradék nélkül készülhet sok minden, igy a burgonya is.


Most   fűszeres ,sertés tarja volt kéznél. 
A fűszer saját készítésű, zöld fűszerpor, színes bors, és fokhagyma por.
Sózás után, füstölt paprikás  kukorica lisztbe forgattam a hús szeleteket.
Forró kacsazsirban ,mindkét oldalát megforgattam, kevés vajat is adtam hozzá.
Egy tükör tojással, és egy sült piros paprika szelettel is gazdagítottam a menüt.
Közben sült a héjas, fűszeres burgonya is a légkeverésben.

Tényleg , csak leírni hosszadalmas, gyorsan elkészül.
Savanyú uborka , vagy édes  őszibarack is illik hozzá.


2021. október 31., vasárnap

Ponty szeletek,kukoríca lisztben forgatva!




A paprikás ,  borsos , kukoríca lisztben kiforgatott, zsiradékon sütött halnak, különösen jó íze van.
Ma nálam, ponty készült igy.
Hájában sült, és a zsiradékban, pirosra sütött, burgonyával.
 Zsálya poros sóval, tarka borssal ízesítve.


2021. október 26., kedd

Túró gombóc, másképpen!


Nem mindig sikerül, minden jól. 
Most a túró gombócom esett szét.
Saját készítésű, finom túróból állítottam össze. Állt is pár órát hideg helyen, mégis szét főtt.
Nem estem kétségbe, a kacsa zsíron megpirított búza csirás , zsemle morzsát sem szerettem volna kidobni.
leszürtem a túrós masszát, bele kevertem a morzsákat, kicsit fel pirítottam, és fagylaltos kanállal gombócokat formáztam.

Megszórtam karob porral(szentjános kenyérfa terméséből készült kakaó pótló por) , porcukorral.
Egy nagyon finom  édesség lett belőle.

2021. október 15., péntek

Egy gyors egytál étel!

Az egész napos kerti munka kevés időt hagy a főzésre!
 De, lehet gyorsan is finomat készíteni.
 A sertéscomb szeleteket kiklopfoltam, só, bors saját zöld fűszer por(minden mentes, még só sincs benne.)
Szívem, lelkem bele rakom az üvegekbe! 
Most a zöld fűszerpor került bele!
Közben a vas lábasban melegszik a kacsa zsír.
A mikróba kerül 3 db héjas burgonya 7 percre.
A hús szeleteket lisztbe forgatom, hirtelen átpirítom a forró kacsa zsíron mindkét oldalát, majd fedő alatt pár percet puhul.
Került mellé még 2 db , fűszeres húspogácsa-bors, só, szárított vöröshagyma- fokhagymapor-ral összegyúrva.
Újra fedő nélküli pirítás.
 A vissza maradt zsiradékon, finom pörzs anyagon 3 db gombát-szeletelve- és 1 db zöld paprikát megpirítottam, felöntöttem tejszínnel, mire felforrt a burgonya is megsült.
 4 szelet hús, 2 db hús pogácsa, a holnapi ebédem is meglesz belőle. 
Holnap barna rizst főzök hozzá.
 Tényleg gyors étel!


2021. október 13., szerda

Palacsintám!

 
Előző nap, túrós palacsinta készült, megmaradt pár darab.
Édességként ízesítettem. 
A maradék túrót, maszkarpónéval össze kevertem.
A palacsintát megkentem birs lekvárral, és nutellával, rá a maszkarpónés túró, feltekertem.
Nagyon finom lett.

2021. október 4., hétfő

Gyümölcsbőr készült!


Többször is készítettem már.
Rágó helyett kiváló,  és egészségesebb is!
ITT olvashatsz a részletes készítésről, ebben a blogomban.
Most birsalma lekvárból készítettem.



De bármilyen lekvárból elkészíthető,
akár sütőben való szárítással is.
Nálam aszalógépben készült!
A sütő papírt kilukasztottam, ez került az aszalógép tálcájára, igy járta a levegő, a rákent birs lekvárt.




Szeletelés előtt!




2021. október 3., vasárnap

Egy gyors, egy tányéros étel!


 
Az előző napi  toros káposztához sütött, maradék húst használtam fel.
Volt két rózsa párolt brokkolim, az is mellé került.
3 db burgonyát  felkockázva félig, megfőztem.
A sült hús -liba zsírjában- átforgattam, megpároltam egy fej karikára vágott lila hagymát, 4 cikk fokhagymával, kevés 
A burgonyát is ebben a zsiradékban forgattam át.
A burgonya felszedte a letapadt pörös anyagot, és egy nagyon ízletes étel készült.
Még volt  pár darab uborkám, zöld metélő kaprom a kertemből, 
TÖRT UBORKA készült belőle.


2021. október 2., szombat

Virsli, tepertős tésztában!


Kovász készül a héten.
A megindult kovászból, mindig csak egy evőkanállal etetek tovább.
Igy összegyűlt egy adag, amiból kelt tésztát állítottam össze.
Liszt  35 dkg, 
1 pohár kefir,
1 db tojás, 
1 ek kacsazsír,
1 kk cukor
 1 ek olaj, só ,és a kovász.
Só, a dagasztás végén.
Robotgép dagasztotta szép simára.
Pihent fél órát, majd háromszor hajtogattam, illetve tekertem,  mint a bejglit.



Minden hajtogatáskor,  kacsa tepertő krémmel kentem meg.
 Téglalap alakura nyújtottam, egy részt elvettem belőle, amit csíkokra vágtam.
 Ezzel tekertem be a nyers virslit.
 A többi tésztát felkockáztam ,tetejére tojás, sajt , pirított szezámmag, fekete és római kömény került.
 Ilyen szép leveles,porhanyós lett!
                                              
                                                                                     


Régebben is készült már hasonló virsli bundában, kicsit feldíszítve.

Hidegen, melegen, egyaránt finom!
 

2021. szeptember 19., vasárnap

A csirkemell, felhasználása, darabolása!

 


Nem nagyon szeretem a csirkemellet. Kirántva, ritkán használom.
Inkább filézett combot rántok, sütök.
De a csirkemell szűz pecsenye része, kiváló.





 Gyorsan puhul, hamar elkészíthető, ha le vagyunk maradva a főzéssel.
Girosz tálhoz is gyorsan átsül!

A csirkemell felhasználása!

Nyitott szeletet is készíthetünk belőle, és tölthetjük!


Vagy gordon bleu-höz használhatjuk!



 Nyitott, vagy más néven- pillangó szelet készítése!
Jó éles késsel, több szeletre is felvágható, szinte pillangó alakúra!


Akár három részben is bevághatjuk, kinyithatjuk, kellő nagyságura, és  feltekerve, bármivel tölthető!


2021. szeptember 11., szombat

Gyömbér, mint fűszer és gyógynövény!



Az én konyhámban is jelen van.
Meghámozom-kiskanállal lekaparom a héját- a késes darabolóval felaprítom.
Üvegbe rakom, és felöntöm citrom lével, jól átkeverem.
A hűtőben sokáig el áll.
Teába, kekszekhez, ételek ízesítéséhez használom.
Gyömbéres kekszeket is szoktam sütni!.




Mézzel elkeverve, naponta egy kávés kanállal, hasznos a szervezetnek. 
Próbálkozhatunk a kertünkben is a termesztésével.
Én ,már kipróbáltam!
HATÁSAI:

"A kínai és indiai orvostudományban már az ókor óta ezt a növényt tartotta a gyógyítás első pillérének. 

Az indiai konyha és orvoslás (ajurvéda) szerint, a gyömbér nem csak a testet, de a lelket is gyógyítja, illetve az intelligenciát fokozza.

Itt az ideje, hogy összeszedjük milyen egészségügyi jótékony hatása van még ennek a pikáns, csípős, édes, különleges növénynek még azontúl, hogy a konyhaművészetben szinte mindenféle ételt; levestől és főételen át a desszertig elvarázsol.

1. A cukorbetegséget megelőzheti, illetve féken tartja. Csökkenti a vércukorszintet és erősíti az inzulin hatását.

2. Védi és erősen tartja a szívet. A koleszterint csökkenti, illetve megakadályozhatja a vérrögképződést.

3. Immunerősítő, csak úgy, mint a méz. Így a megfázás, influenza ellen elengedhetetlen a gyömbér tea fogyasztása.

4. Az ízületi gyulladások ellen is hatékony. Mivel a gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, így csillapítja a reuma, az ízületi gyulladás, és a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalmakat is.

5. Akár a rák ellen is hatékony lehet. A Michigani Egyetem rákközpontjában végzett kutatás során bebizonyították, hogy az őrölt gyömbérnek sejt ölő hatása van, így megakadályozza, és lelassítja a rákos megvadult sejtek növekedését.

Gyömbér tea recept

A friss gyömbért megmossuk, leszereljük. Nem szükséges meghámozni. 

A vízben 20 percen keresztül forraljuk majd levesszük a tűzről, hagyjuk 10-15 percig állni a vízben, majd leszűrjük. A teát ízesíthetjük még citrommal és mézzel.

Ez a leghatékonyabb módja, a gyömbér fogyasztásának. A teát érdemes naponta inni."

2021. szeptember 7., kedd

Puliszka, és lecsó!

 

Volt maradék lecsóm, sütöttem hozzá füstölt tarja csíkokat.
A köret puliszka lett, amit fagylaltos kanállal gömbölyítettem ki, kaporral megszórtam.
Igy lett kapros puliszka golyó köretem is.

2021. szeptember 5., vasárnap

Sült, gyümölcs tea!

Az ivólé készítés után, visszamarad a sok gyümölcshús.

Van, aki lekvárt készít belőle, én teának használom.

Egy részét szárítom, darálom, filterezem teának.

Egy részéből, most sült gyümölcs tea készült.

Körte, szőlő, őszibarack-- bodza bogyóval, céklával színezve,--igy készült az ivólé, a befőző automata ivólé készítőjével.

Tepsibe került a vegyes gyümölcshús.



Magas hőmérsékleten 200 C
°-on kb egy órát sült, légkeveréses sütőben. 

Időnként átkavartam, kiengedtem a gőzt. 

Majd 100 fokon, nyitott sütő ajtónál, szinte szárítottam.

Kis üvegekbe raktam és ki automatáztam 

80 fokon 30 percig.

Kipróbáltam teának, mentával, nagyon finom, ízletes lett.