2021. december 17., péntek

Elmúlt karácsonyok mézesei!

 


Évek óta készítek családnak, barátoknak ajándékba mézes figurákat, asztali díszeket!

Mézes tálat, házikót, dobozt...stb.

Receptet ITT találsz !

vagy ezt is használhatod, kisebb adag.

Mézes receptje:
60 dkg liszt
20 dkg méz
2 kk szódabikarbóna
3db tojás 
5dkg margarin,csipet só
és karácsonyi fűszerek izlés szerint: fahéj, gyömbér, ánizs...stb
Ha nagyobb figurák készülnek, csak csipetnyi szóda bikarbóna kerül bele!
A házikót ezzel a sablonnal készítem.


Több képet ebben az albumban nézhetsz meg!







2021. december 13., hétfő

Szalon tüdő készült!

A képen maradék, kapros  puliszka golyókkal, párolt, saját készítésű, kovászos káposztával.!
Kedves, volt tanítványom meglepett egy egész tüdővel, friss vágásból.
Oda raktam abárolni, közben megszurkáltam, bevagdostam.
Került az abárló lébe:
 fokhagyma, vöröshagyma
 bors, só
 babérlevél
egy egész nyelv
egy jó darab tarja és szalonna bőr.
Kb 2 órát főztem, lassan, alacsony hőfokon.
Ez az abárló lé  kocsonya lett.
A tüdő mellett  főtt húsokból disznó sajt készült.
A megfőtt, kihűlt tüdőt apróbb darabokra szeleteltem. 

Pörkölt alapot készítettem, abalével felengedtem, amiben jól  átforgattam ,kissé át főztem a tüdőt, majd tejfölös habarással besűrítettem.
 Most tésztát főztem ki hozzá.
Került belőle a fagyóba is.
Később zsemle gombócot készítek hozzá.


Gofri torta!




Most egy diós gofri készült, gofri alap recept alapján. 

1 ek liszt helyett 1 evő kanál darált diót raktam.

Két lapot krémmel töltöttem meg.

Krém: 

1 doboz maszkarpone

 1 dl dl tejszín habbá verve

 2 ek nutella

Tetejére is krém került.

Legalább egy órát hideg helyen, le fóliázva pihentettem, és jól megpuhult.




2021. december 12., vasárnap

Transzferfóliás sütemény készült!

 


Mér régen vár felhasználásra a transzfer fóliám.
A4-es méretű mintás lapok.


 Most mikrós, kakaós kavart sütemény készült, gyorsan 5 perc alatt kikevertem, 3-4 perc alatt 800W-on elkészült egy kerek kis jénaiban.
A  húros, torta szeletető  nagy segítség az egyenletes ketté vágáshoz.


Majd cikkekre vágtam, forró temperált csokimázzal bevontam.
Ráhelyeztem a transzfer fóliát, mikor lehűlt lehúztam róla. 
Ilyen mintás lett.

Még tökéletesítenem kell, hogy egyenletesebb legyen.
Jobban rá kell nyomni a fóliát.
A csokimáznak is fényesebbnek kellene lenni.
Raktam bele egy kis mandula esencet, ez párásít, és elvette a fényét.
Legközelebb, nem vágom cikkekre, kerek lapnak hagyom, és úgy kerül rá a mintás fólia, aztán szeletelem.
Feléből, csokis, kókuszos szeletek készültek.





2021. december 10., péntek

Kenyér gofri készült!

                                                         

Reggelire már nem volt kenyerem. Összekevertem egy Ezékiel próféta kenyere lisztből,(korpás lisztkeverék), vízből, sóból, kevés sütőporból egy gofri állagú masszát.


Nagyon finom, vékony kenyerem sült.
Egy kis tepertő, egy cikk fokhagyma, vöröshagyma, egy csésze kakaó, ennyi a reggelim.
Tényleg ilyen kenyér szerű a belseje.

2021. december 9., csütörtök

Interjú készült velem, újságban, rádióban.

 


Megkeresett a Kelet Magyarország napilap!

„Konyhai trükkök a pazarlás ellen!” témában.
Az újságcikk szkennelt formáját, lentebb mutatom.
Irok egy receptes blogot, saját receptjeimmel, saját készítésű fázis fotókkal, a főzés folyamatáról. Itt a maradékok felhasználásáról a tudatos táplálkozásról, az alapanyagok többféle, felhasználásáról, eltarthatóságáról is szó esik. Ez keltette fel a figyelmüket.
Már több helyen közölték a receptjeimet, receptversenyeken is részt vettem, díjazással, jó eredménnyel. Szakácskönyvek is publikálták a receptjeimet. A Kelet magyarország napilap, minden évben megjelentett egy szakácskönyvet, már többször szerepelt receptem benne. Az idén is lesz receptem benne.
14 éve írom ezt a blogot.
A mai napig 585 002 látogatója volt a blogomnak, ezekből az országokból.
Egyesült Államok, Magyarország, Románia, Németország, Szlovákia, Írország, Kanada, Hollandia, Svédország, Szingapúr, Ausztria, Dánia, Franciaország, Ukrajna, Egyesült Királyság, India, Oroszország, Törökország, Ausztrália
Blogom itt érhető el: https://bloggeranyo.blogspot.com/
Én vagyok a „bloggeranyó”.
A Nyíregyházi Európa rádió is megkeresett egy hasonló témában, a mai adásukban sugározták a velem készített interjút.
2021.12.09.
A svédasztal című menüben, a tárolt hangfájlban 42:20-tól hallható az interjú velem.

2021. december 3., péntek

Születésnapi tortánk!

 


Saját készítés!

Hármas születésnap volt nálunk, menyem, unokám, és kicsit előre hoztuk az enyémet is.

A díszeket is én készítettem, fondantból.
Szív alakú formában sült, 2 lap, házi tojásból készült, gyönyörű sárga lett a piskótám, és gesztenyekrémes volt!
Kukorica keményítőből tejjel, főzött krém készült.
Kihűlés után össze kevertem a vajas cukorral.
Bele dolgoztam 1 cs gesztenye masszát, kevés rum esenccel.
A díszek CMC porral (Tylos) kevert fondantból készültek, ehető díszek!



2021. november 27., szombat

Csicsókás, kovászos kenyerem!


Csicsókás , kovászos, kenyeret sütöttem.
Kertemben termett a kétféle csicsóka.
Most sütöttem a csicsókát, kikapartam és igy került a kenyérbe.

Kicsit nedvesebb lett tőle a bélzet, de finom, kissé mogyorós íze van!


2021. november 11., csütörtök

Káposztát kovászoltam!

Termett a kertemben, pár fej káposzta. Vékonyra gyalultam egy  zöldség szeletelőmandolinnal

Besóztam.
Került bele, köménymag, fokhagyma, egy fej vöröshagyma, babér levél, birsalma, paprika, színes bors, kapor ág.
Egy 3 literes befőttes üveg aljára feldarabolt burgonyát tettem, rá a káposzta,  jól megtömörítettem.
A tetejére újból burgonya, felöntöttem langyos vízzel, rátettem a kupakot, de nem csavartam rá.
Tettem alá egy mélyebb tálat, ha kifutna.
A radiátor elé helyeztem, meleg helyre.
2 nap alatt kiforrt.
Ezután körbe bugyoláltam, konyha kendővel, hogy ne érje fény és hideg helyre raktam felhasználásig. Itt már lezártam a kupakkal.
Káposzta leveleket is lehet igy kovászolni, aki szereti a kissé savanykás levekbe .a töltött káposztát.

Derelye készült!


 
Szép sárga házi tojást kaptam.
Tésztákat gyúrtam és derelye is készült.
 Most nem sarkosra, téglalap alakura formáztam.
A pirított szemlemorzsába , búza csira is került, dió híján.
Üstben készült ,házi szilvalekvárral töltöttem.
Készült még metélt tészta, nagy pörkölt csiga,(ludgége, vagy más néven penne)  reszelt tészta, és tarhonya is.
A tarhonyát a  késes darabolóban készítettem.
ITT olvashatsz róla, a blogomban.

2021. november 7., vasárnap

Kenyeret sütöttem, savóval!


 

Nemrég túrót "füllesztettem" és a visszamaradt savót, hűtőbe raktam.
Ezt használtam most fel a kenyér sütéshez.
 fél kg liszt -fele rétes liszt
2 dl savó
1 dl kefir
 fél dl tej
 3 ek kovász-saját nevelés
 2 kk só
 1 kk  kacsa zsír
 1 kk cukor
 1 kk sikér
csipetnyi aszkorbitum (igy nem morzsálódik)
Kenyérsütő dagasztotta, kétszeri dagasztás, pihentetés 3 órát hideg helyen.
Egyszeri hajtogatás
 Formázás után a kacsa sütő jénaiba került, amit sütő papírral kibéleltem, lefedtem.
Ebben kelt még egy órát, meleg helyen.
Bevagdostam sütés előtt.
220 fokon 10 perc, fedőt levettem, párásítottam a sütőt, majd 200 fokon 35 perc alatt sült készre.
A sütőm aljában samott lap van, ami nagyon jól átadja, és tartja a hőt.
Egy nagyon könnyű, szép bélzetű, fehér kenyér lett.
  

2021. november 5., péntek

Kapor szószos pelmenyi!

 


Szép sárga házi tojásossal, készült.
 Egy egész tojás és egynek a sárgája, 1 ek kacsa zsír, és annyi liszt, hogy lágyabb,  de  nyújtható tészta legyen. 
 Töltelék:maradék főtt húst , fel fűszereztem. 
Került bele:  1 tojás fehérje (ez kissé össze fogja a tölteléket)
bors, só, fokhagyma por, szárított vöröshagyma, piros paprika, zöld fűszerporom.
Ezzel töltöttem meg a pelmenyi készítőre helyezett tésztát.
Két fajta készítőm is van, most a nagyobb lukút használtam.
Rá került a másik tészta is, amit kaporral izesítettem.
A nyújtófával, elég erősen átmentem rajta ,az élek elvágták a tésztát, és ki esnek a kis húsos halmocskák.
Szósz: kevés kacsazsíron, 1 kk vajjal, 3 cikk szeletelt fokhagymát átforgattam. Bele került a szárított kapor és 1 dl tejszín, és egy metélőhagymás ,tömlős sajt. 
Jól kifőztem, és erre szedtem ki a sós vízben kifőzött, kis pelmenyiket.

A széleken leszedett maradék tésztából, pár nagyobb pelmenyi is készült, amit zsiradékban kisütöttem.



2021. november 3., szerda

Egy gyors egytál étel!

 

Az udvari munka után , vagy egy bevásárlásból haza térve, egy gyors ebéd készülhet.
Legtöbbször van a hűtőben, bepácolt, vagy csak egyszerűen befűszerezett húsom.
Ilyenkor köretnek, a kusz-kusz, vagy a fűszeres burgonya jöhet szóba, ezek is gyorsan elkészülnek.
Van egy halogén izzós, légkeveréses  készülékem, amiben zsiradék nélkül készülhet sok minden, igy a burgonya is.


Most   fűszeres ,sertés tarja volt kéznél. 
A fűszer saját készítésű, zöld fűszerpor, színes bors, és fokhagyma por.
Sózás után, füstölt paprikás  kukorica lisztbe forgattam a hús szeleteket.
Forró kacsazsirban ,mindkét oldalát megforgattam, kevés vajat is adtam hozzá.
Egy tükör tojással, és egy sült piros paprika szelettel is gazdagítottam a menüt.
Közben sült a héjas, fűszeres burgonya is a légkeverésben.

Tényleg , csak leírni hosszadalmas, gyorsan elkészül.
Savanyú uborka , vagy édes  őszibarack is illik hozzá.