2022. január 14., péntek
Maradékokból!
Labels:
maradékokból
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Grill serpenyőm, hús vasalóval!
Most újra elő vettem, és sütögetek rajta.
Most gomba, alma, hagyma, szalonna és csirkemell sült rajta.
Hús vasaló!
A grill serpenyő nyele praktikusan vissza hajtható, le is vehető.
Labels:
grillezés
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 12., szerda
Sült máj, burgonya tokánnyal!
Héjában sült burgonyából készült a krumpli tokány.
ITT olvashatsz a tokány elkészítéséről.
Most került bele fűszeres, fokhagymás olajban érlel szárított paradicsom is, meg zöld hagymaszár, ami az ablak
párkányon hajt vízben.
Saját készítésű zöld fűszerkeverék is ízesítette, és saját füstölésű paprika.
Labels:
krumpli tokány
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Amit a burgonyáról tudni lehet!
A hámozott, és héjas burgonya főzésénél, a főző vízbe rakok egy cikk fokhagymát, és egy kevés zsiradékot. Főleg, ha van kacsazsírom, de az olaj is megteszi.
Sokkal finomabb, izesebb lesz a pürénk. .
Tudvalevő, hogy a burgonyában is vannak ,csak zsírban oldódó vitaminok, pl, mint az A vitamin. érdekességeket ITT olvashatsz a burgonyáról.
https://ridikul.hu/2017/10/06/10-erdekesseg-amit-talan-meg-nem-tudtunk-a-burgonyarol/
Béres József a burgonyával kísérletezett, először, nemesítette is.
"A termesztésbe került kisvárdai fajták: Gülbaba, Margit, Aranyalma, Kisvárdai rózsa és a Mindenes. Ezek közül a Gülbaba és a Kisvárdai rózsa voltak legjobban elterjedve és ezeket a fajtákat elég hosszú ideig termesztettük".
Ez a táblázat segít eligazodni.
Fõzési típus | Felhasználási javaslat |
SALÁTÁNAK VALÓ BURGONYAFAJTÁK „A” | Alkalmasak: saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonya készítéséhez Fõbb fajták: Somogyi sárga kifli, Cherie, White Lady stb. |
FÕZNI VALÓ, NEM SZÉTFÕVÕ BURGONYA (vegyes hasznosítású étkezési burgonya) „B” | Alkalmas: fõzéshez, saláták, raguk készítéséhez Fõbb fajták: Kleopátra, Impala, Karlena, Rosara, Solara, Vineta, Desiree, Kondor, Százszorszép, Raja, Santé, Signal, Viktória, Hópehely, Góliát, Asterix stb. |
SÜTNI VALÓ, ENYHÉN SZÉTFÕVÕ BURGONYA „C” | Alkalmas: sütéshez, burgonyás tésztákhoz, chips- és hasábburgonya készítéshez, püré-pehely alapanyagnak Fõbb fajták: Karlena, Ciklámen, Kánkán, Tomensa, Panda, Agria, Kuroda, Oscar, Lady Rosetta, Ornella, Moréne stb. |
Labels:
burgonya
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 11., kedd
Tésztát gyúrtam, zöldre színeztem!
2 egész és négy tojás sárgája,és amennyi rétes lisztet felvesz.
Nyújtógéppel nyújtottam.
Felét árpafű porral színeztem.
Nagyon szépen színez.
Remélem főzés után is megtartja a színét.
Vegyes színű metéltet is készítettem.
Labels:
gyurt tészta
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Cserépedényben, sütőben főtt húslevesem!
Volt egy kisebb, egész tyúkom, két darab karaj csontom.
Egy finom leves főtt belőle, a mázas cserép edényben a sütőben.
Előbb 200 fokon kb fél óra alatt, felfőtt, akkor lehaboztam, majd 150 fokon, csak pezsegve, kb másfél órát főtt.
Van a sütőmben egy samott lap, ez egyenletesebben tartja a hőt.
Egy csodás ízvilág, egy gyönyörűen áttetsző, tiszta leves készült.
Csiga tésztát főztem ki hozzá.
ITT megnézheted!
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 10., hétfő
A kovásszal készült kenyér, hasznosságáról!
Cserépedényben sült, kovászos kenyerem!
Évek óta saját készítésű kovásszal sütöm, a kenyerem.
Kenyérsütőben is sütöm.
Egészségesebb, mint az élesztővel sütött.
Bár több időt igényel, mert 12 órás kelesztés is szükséges, amig a kovász megfelelően dolgozik.
Meg ugye, a kovászra is figyelni kell, etetni kell legalább hetente, a kovász fajtájától függően.
Egészségesebb, mint az élesztővel sütött.
Bár több időt igényel, mert 12 órás kelesztés is szükséges, amig a kovász megfelelően dolgozik.
Meg ugye, a kovászra is figyelni kell, etetni kell legalább hetente, a kovász fajtájától függően.
Madre kovász
Normál kovász
Most találtam egy cikket, egy kutatásról, ami azt bizonyítja, a kovásszal készült kenyér glukémiás indexe igen alacsony, tehát bizonyos mértékben, cukorbetegségben szenvedők is ehetik.
ITT olvashatsz róla.
https://4diet.hu/kovasz/kovaszos-kenyer-glikemias-indexe/?fbclid=IwAR3eb_wBuwx9i40IElfNc85VTUda0R_iX8QepcVcFRdtm_5egRM22VuAPLE
Normál kovász
Most találtam egy cikket, egy kutatásról, ami azt bizonyítja, a kovásszal készült kenyér glukémiás indexe igen alacsony, tehát bizonyos mértékben, cukorbetegségben szenvedők is ehetik.
ITT olvashatsz róla.
https://4diet.hu/kovasz/kovaszos-kenyer-glikemias-indexe/?fbclid=IwAR3eb_wBuwx9i40IElfNc85VTUda0R_iX8QepcVcFRdtm_5egRM22VuAPLE
Labels:
kenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 8., szombat
Idei, téli tea keverékem!
„ Ha fázol, a tea felmelegít,
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
Ha meleged van, a tea felfrissít,
Ha letört vagy, a tea lelket önt beléd,
Ha zaklatott vagy, a tea nyugalmat ad.”
(William Ewart Gladstone)
Most ősszel ezekből készült egy tea keverék.
Filterezettem is belőle.
Kerül még a filterekbe, macsa tea por, és a szárított, őrölt szőlő hús, és mag, ami a szőlő lé készítésnél vissza maradt.
Amitől ilyen szép színű a tea.
rózsaszirom
kakukkfű
csalán
fekete ribizli levél
zsurló
bodza virág
ginko biloba levél
aranyvesszőfű
menták
Jó nagy adag keverék készült, jut a családomnak is belőle.
Labels:
téli tea keverék
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Fűszeres csirkemell, zöldborsós rizzsel!
Párolt rizs készült, zöldborsóval,(saját termés) és fagyasztott, saját, készítésű, darált zöldséggel dúsítva.
A borsó kétszeres mennyisségű vízben főtt, a zöldségekkel, ezzel öntöttem, fel a rizst.
A vékony csirke mell szeleteket, sóval, színes borssal, fokhagyma porral és füstölt piros paprikával(saját füstölés) ízesítettem.
Házi vegyes csalamádé volt a savanyuság.
Labels:
csirke mell
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 7., péntek
Inhalálás, gőzölés, házilag, egyszerűen!
A téli megfázós, vagy éppen arcüreg gyulladásos időben, nagyon hasznos a gőzölés.
Vagy akár csak a párologtatás.
Az én Édesanyám sós kamillát főzött, egy lábasban, rá helyezett egy tölcsért.
Ezen jött ki a gőz.
Ezt a torkunkra kellett irányítani, nagyon hatásos volt torok gyulladás idején.
Az arcüreggyulladásra még egy törülközővel is betakarta a fejünket, hogy jól átjárjon a gőz.
Én is igy teszek ebben a vírusos, baktériumos időben, és hatásos.
Egy jól felmelegített elektromos lapra helyeztem, éppen meleg volt a gofri sütő, igy nem hűlt ki, sokáig tartotta a forró gőzt.
Labels:
gőzölés,
inhalálás,
párologtatás.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
A tökéletes porcukor elkészítése!
Így bizony nem használható fel sütemények, krémek készítésére.
Sokáig szitáltam, ha nagy darabos volt, reszeltem.
Sokáig szitáltam, ha nagy darabos volt, reszeltem.
Ennyi rög, még vissza maradt.
Most, a késes daraboló segít, nagyon hamar átforgatja, és utána már csak egy laza szitálás kell, ha pl. krémet készítünk.
Labels:
porcukor
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2022. január 4., kedd
Tippek a főzött krémekhez!
Könnyen elkészíthető, ha betartunk ,pár szabályt, és alkalmazunk pár trükköt.
Nálam kukorica keményítőből készül, de a pudingpor is remek hozzá.
4 dl tejhez, 2 púpozott evőkanállal teszek.
Kevés hideg tejben simára elkeverem a keményítőt, majd a langyos tejhez adom.
Állandóan kevergetem, habverővel.
Alacsony hőfokon készüljön, többször is leveszem a tűzhelyről, és úgy kevergetem.
Villany tűzhelyen kerámia lapon 1-es fokozaton-
Gáznál, takarékon, és jó, ha egy alátét kerül alá.
Vastag falú, csak erre a célra használt lábasban készítem.
A lényeg, hogy főzzük ki, ne legyen liszt ízű, legyen sűrű.
Amig még meleg, rakok bele diónyi vajat, hogy később ne bőrösödjön.
Nem kell megijedni, furcsa ,nyúlós, És darabos állaga lesz, a vajtól, de szép sima lesz a kevergetéstől.
Amig hűl, folpakkal takarom le.
Hideg helyen hűtöm.
A cukorral kikevert vajhoz, kanalanként adom. Ezt a robotgépem végzi.
Szerencsés, ha azonos hőmérsékletüek, igy nem ikrásodik ki a krémünk.
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)