Hozzávalók:
4-5 db alma
2 kk vaj
3 ek darált dió
1 ek sütő rum (aroma is lehet
2 ek szeletelt tőzeg áfonya
3 ek kristálycukor
1 ek citrom lé
1 ek szeletelt mandula.
1 kk örölt fahéj
1 cs réteslap
( Nagyon vékony,leveles vajas tésztából is elkészíthető)
3 ek olvasztott vaj
Fahéjas porcukor
Elkészítés.
Az almákat vékony szeletekre vágom uborka gyaluval.
A vajon cukorral, citromlével, áfonyával párolom.
A végén bele teszem a diót és a rumot, azzal is felfőzöm.(az alkohol elpárolog)
Szűrőn lecsepegtetem.
A réteslapból elveszek 2 db-ot
A többit 12 négyzetre osztom (hosszában 3 felé, a szélesség mentén négy részre)
Kivajazott muffin formába rakom, minden másodikat kissé elfordítva, olvasztott vajjal megkenem. (puha szilikon ecsettel)
Kis kosárkák keletkeznek.
Ezekbe kerül a töltelék.
Tetejüket fahéjas porcukorral megszórom. Rátördelem a maradék réteslapot.
Kevés olvasztott vajat cseppentek a tetejükre és szeletelt mandulával., megszórom
Előmelegített sütőben 10 perc alatt arany barnára sütöm.
Kellemes savanykás íz hatás így együtt a réteslap és a töltelék.
A töltelék ízlés szerint változtatható idénygyümölcsökkel.
Például nagyon finom, az aljára egy kanálnyi mascarpone, rá pedig rebarbara, aztán a gyümölcsök kissé megpárolva cukorral.(és lecsepegtetve, mert máskülönben elázik a réteslap, nem lesz ropogós)
Körte, alma, szilva, őszibarack minden szóba jöhet.