2010. november 14., vasárnap

Almás kosárkák réteslapból.


Hozzávalók:
4-5 db alma
2 kk vaj
3 ek darált dió
1 ek sütő rum (aroma is lehet
2 ek szeletelt tőzeg áfonya
3 ek kristálycukor
1 ek citrom lé
1 ek szeletelt mandula.
1 kk örölt fahéj
1 cs réteslap
( Nagyon vékony,leveles vajas tésztából is elkészíthető)
3 ek olvasztott vaj
Fahéjas porcukor

Elkészítés.
Az almákat vékony szeletekre vágom uborka gyaluval.
A vajon cukorral, citromlével, áfonyával párolom.
A végén bele teszem a diót és a rumot, azzal is felfőzöm.(az alkohol elpárolog)
Szűrőn lecsepegtetem.
A réteslapból elveszek 2 db-ot
A többit 12 négyzetre osztom (hosszában 3 felé, a szélesség mentén négy részre)
Kivajazott muffin formába rakom, minden másodikat kissé elfordítva, olvasztott vajjal megkenem. (puha szilikon ecsettel)
Kis kosárkák keletkeznek.
Ezekbe kerül a töltelék.
Tetejüket fahéjas porcukorral megszórom. Rátördelem a maradék réteslapot.
Kevés olvasztott vajat cseppentek a tetejükre és szeletelt mandulával., megszórom
Előmelegített sütőben 10 perc alatt arany barnára sütöm.
Kellemes savanykás íz hatás így együtt a réteslap és a töltelék.
A töltelék ízlés szerint változtatható idénygyümölcsökkel.
Például nagyon finom, az aljára egy kanálnyi mascarpone, rá pedig rebarbara, aztán a gyümölcsök kissé megpárolva cukorral.(és lecsepegtetve, mert máskülönben elázik a réteslap, nem lesz ropogós)
Körte, alma, szilva, őszibarack minden szóba jöhet.



2010. november 12., péntek

Túró torta

Hozzávalók:

6 db tojás
6 ek kristálycukor

6 ek liszt
1 tk sütőpor
1 ek olaj
Fél kg túró
20 dkg margarin
15 dkg porcukor
Fél citrom leve
4 ek maszcarpone krémsajt
Fél üveg őszibarackbefőtt
4 ek baracklekvár
2 ek zselatin
2 dl tejszín

Elkészítés:
6 tojásból kerek piskótát sütünk, ha kihűlt kettévágjuk.
A túrót kissé áttörjük
A margarint a porcukorral habosra keverjük, a fél citrom levével.
A zselatint kevés tejbe beáztatjuk, ha megduzzadt felforraljuk.
A cukros vajat, a krémsajtot a túróhoz keverjük.
Bele forgatjuk a felkockázott őszibarackot.
Óvatosan hozzá keverjük a habbá vert tejszint, majd a langyos zselatint.
Jól átkeverjük.
Az alsó piskóta lapot megkenjük baracklekvárral, erre kerül a túró krém.
A krém tetejére is lekvár kerül, majd erre a másik piskóta lap.
Fehér csoki mázzal vontam be.
A citrommáz is illik hozzá.
Szüli napi torta is lehet, kis dekorációval.



      Házi tojásból, ilyen szép sárga piskóta süthető.


2010. szeptember 17., péntek

Minden elmúlik...

A bánat az öröm , és megy az életünk tovább. 
Emlékeinkből építkezünk.
Tologatom magam előtt a napokat.
Keresem a feladatot, találok is bőven.
Ez segít elűzni a drága testvér hiányát.
De ez a blog nem arra hívatott, hogy a sirámaimat hallgassátok.
Visszajövök, hozok recepteket, fotókkal és próbálom leírni a tapasztalataimat.
Egy kis szépség a kertemből, ami megszépíti napjaimat. 

               Piros alata golgotám! 



2010. szeptember 6., hétfő

Elment tólünk!

Photobucket

2010. augusztus 29., vasárnap

Szomorú hír.

Nagyon szomorú hírt kell leírnom!
A drága testvérem, a húgom 58 évesen meghalt.
Olyan súlyos agyvérzést kapott, hogy, a koponya műtét sem segített.
 Végig mellette  voltam, fogtam a kezét. 
A szívem megszakad érte..
  Érte égjen ez a gyertya!

2010. augusztus 9., hétfő

Vajas, leveles tésztából.

Lentebb már leírtam, hogy gyors süti.
Annál is inkább, mert a töltelékkel nem kellett bajlódnom.
Maradékok voltak befagyasztva. A lekvár kivételével.
Házi készítésű dzsem:  idei gyümölcsökből.
Alma, körte, szilva, lereszelve, átfőzve barna cukorral, citrommal ízesítettem.
Túró töltelék:1 tojás+1 sárgája, citrom héja leve, mazsola, áfonya,( átmosás után gyümölcsteába ázik ) 2 ek gríz, 1 ek liszt,  4-5 ek porcukor(fél kg túróhoz)
Párolt káposzta: a szokásos módon, lereszelve, sózva (állni hagyom kicsit),majd olajon párolom.
Borssal, ételízesítővel fűszerezem. A végén 1 ek cukrot bele karamellízálok.
A leveles tésztát kinyújtom, három egyenlő részre vágom.Egy- egy részből lesz 2-2 fonottas.
A középső részükre kerül a töltelék . A két szélet bevagdosom és felváltva ráhajtom.
Erről van fotó egy régebbi bejegyzésnél , a rebarbarás sütinél,  most kisebbek készültek. Ezen  a linken elérhető.
 http://bloggeranyo.blogspot.com/2010/06/sutemeny.html
Az almás és a túrós töltelék alá mascarpone sajtot kenek, vékonyan.
Tetejüket egész felvert tojással kenem meg sütés előtt és közben is egyszer.
 A harmadik részt négyzetekre vágom, ezeket a muffin formába helyezem és erre kerül a káposzta .
Némelyik sarkát össze csippentem, de nem fontos, úgyis  önállósítja magát, ki nyillik.
 Gázsütőm van , előmelegítem a legmagasabb fokozatra, mikor bele rakom a tésztát 10 perc múlva mérsékelem a gázt.  Úgy fél óra alatt, jó ropogósra sül. 
Most kipróbáltam- Lajos Mari- recept ötlete alapján, hogy tettem a káposztába a felvert tojásból, amivel kenegetem.

Ő a káposztás csigánál alkalmazta ezt, jól összefogja a tojás a tölteléket.

Most az almást és a kis káposztás kosárkákat fotóztam le.

Köszönöm, megvagyok!

Elvesztem egy kis időre, az emlékezés tengerében.
Minden elmúlik egyszer, és ez fájdalmas.
Túl kell lépni.
Ez a blog különben sem arra hívatott, hogy itt keseregjek.
Mint ahogyan nem is teszem. Megy tovább az életünk és élem a mindennapokat.
Takarítok, mosok, sütök, főzök, gondozom a virágokat, a lelkem, a családom.
Szóval vegyes, minden ami jön. Elfoglaltságom van bőven.
Itt fáj, ott fáj, de jelentkeznek az unokák, a gyerekek, a barátok és minden fájdalom el múlik.
Erőt adnak a mindennapokhoz.
A vasárnapom úgy telt el, hogy nem sütöttem semmit.
Így ma kiolvasztottam egy leveles vajas tésztát és gyors süti készült.
Tudni kell 2 hét alatt kétszer készült kelt tészta. 
Egyszer a családom , másodszor a rég elhunyt barátnőm lánya érkezett 2 fiával. Ők itt is aludtak. 
Nekik kedveskedtem.
A barátnőm nagyon finom buktát készített és a lánya szerette volna , ha együtt készítjük, hogy megtanulhassa.
Ezekről nem készülhetett fotó, olyan gyorsan elfogytak. még a másik nagyinak("édesnek") is küldtem.
Almás bukta, túrós(mazsolával,áfonyával),káposztás, batyu.
Na ezt kívántam én ma, a káposztásat.
Sok tölteléket készítettem el legutóbb, amikből került a fagyóba. Ezt használtam fel ma.
De ezt egy újabb posztban írom le, mint receptet.

Most ezek a mocsári hibiszkuszok örvendeztetik meg napjaimat!







2010. július 21., szerda

Már egy éve!

                  Ma egy éve , hogy elhunyt a férjem.
Már elkészítettem a virágokat és estére a hűvösön, megyek a sírhelyéhez.
                Tele a szívem szomorúsággal!
             Nagyon szomorú emlék ez a mai nap!


 
           Ezeket a virágokat viszem a sírjára. 

2010. július 20., kedd

Teázom.

Minden nap a kertbe szedett gyógynövényeimből készítem a teámat.
Reggel lefőzök egy jó nagy adagot.Ízesítem(méz,citromlé) behűtöm ,és megvan a napi folyadékpótlás.
Menta, fekete ribizli levele, cickafark,zsálya, oreganó, hársfa.
Kombinálom őket minden nap másként.
hetente egyszer őrölt len és kapormag is kerül bele.
Segíti a hasnyálmirigy működését.
Sajnos az articsóka az idén cserben hagyott, egy kicsi árválkodik, pedig ő is fontos, a cukorszint tartásában.
A mai teám fekete szederrel színesítettem.
Olyan gyönyörű a színe!
És az íze is.
A héten már szörp is készül belőle.


2010. július 19., hétfő

A cékla.

http://rekakertje.blogspot.com/   Ebben a blogban jártam az előbb. -A kertem.
És látom milyen szép cékla termett.
Leírom én mit készítek belőle.
Rengeteg a vastartalma,nagyon jó vér képző.
És milyen egészséges.
Ivólevet lehet készíteni belőle.
Szétturmixolom ásványvízzel, leszűröm. Mézzel ízesítem.
Tovább hígítható ásványvízzel
Lehet még tovább ízesíteni, citromfű, menta vagy ánizs is kerülhet bele. A gyerekek is szeretik. A vissza maradt anyagot megpárolom vízzel.,só, bors,kevés olíva olaj,méz, kerül bele.
Még őrölt köménnyel,reszelt tormával, ecettel ízesítem. .
Köret lehet a sült húsokhoz.

Kellemes délelőtt.


Kedves ismerős sétálgatott két kis unokájával.
Megálltak a kutyusommal játszani.Behívtam őket,egy virágot megnézni, és az egész délelőttöt velem töltötték.Egy 3 éves kislány(az én fiú unokám is 3 éves)és egy 5 éves kisfiú.
Nagyon hamar összebarátkoztunk.
Természetesen előkerültek a játékok a dobozokból.A kislánynak baba a játék bölcsőbe, a kisfiú építő kockával játszott.
Autók, telefon,minden előkerült.Tetszett a bordásfal, a textil kígyó.
A hároméves nagyon ügyesen rakta ki a filc logikai játékot.Háromszögek, négyszögek, körök, lyukasak, simák, kicsik, nagyok.Válogatta szét.
Mindig van kinyomtatva, kutyus, cica, kaptak ajándékba, színezni szeretnek a gyerekek.
Mire észrevettük a mamával, már tegeztek és nem volt visszaút.De minek is.Ez így természetes, közvetlen.
Virághajtásokkal tudtam kedveskedni a mamának.
Nagyon szeretem a gyerekeket(pedagógus voltam).
Nálunk az utcabeli gyerekek csak úgy becsengetnek, jöttünk hintázni,libikókázni, krétázni a betonra, vagy éppen a kis és közepes kerékpárok kerülnek elő. Nagy az udvar többen is elférnek.
Pecáznak a kis tóba,játszanak a Pamacs kutyussal.
Ha megjelennek a kapuba ,Pamacs már szalad a csontjával, labdával, mikor mi van közelbe,és kidugja nekik a kapu alatt és ők vissza dobják.
nagyon régen találkoztam ezzel az ismerőssel.
Régen szorosabb kapcsolatban voltunk, többet találkoztunk.
A férjem betegsége engem nagyon lekötött.
Keveset voltam itthon, amíg a klinikán volt.
A súlyos állapotban meg már nem szívesen látta a látogatókat.
Érdeklődtek az ismerősök, de nem személyesen.
Ezt mindenki maga dönti el.
Velük is így történt,telefonon érdeklődtek, tudtak rólunk.
Nagyon sok ismerős magyarázkodik, de én megértem.
Éreztem itt vannak velem, lelkileg segítenek.Ennyi elég is.
Nyáron velük vannak az unokák,a beteg látványa nem gyereknek való.
Na most bepótoltuk az elmaradást, jól kibeszélgettük magunkat.
A gyerekekkel játszottunk és közben mondtuk a magunkét.
Kellemes délelőtt volt.
Végül is ezért a virágért jöttek be, hogy megnézik.
Ugye milyen különleges?

                 HOLLANDUS PIPÁJA

 

2010. július 18., vasárnap

A HAL.

Már a héten másodszor.
Nem tudom megunni.
Mindig változtatok valamit, vagy a köreten, vagy a hozzávalókon.
Most így készült.
Olaj, vaj, szezámolaj.
Ebben elősütöttem hagymát fokhagymát, a szeletelt gombát.
Kiszedtem és ebben sült a paprikás kukorica lisztben megforgatott hal, amit előtte sóztam, borsoztam.( frissen durvára őrölt színes bors) 
Ezt általában így készítem, esetleg még a zöld fűszerek sülnek elő az olajban., most az elmaradt.
Készült hozzá fokhagymás joghurt mártás.
A joghurtba méz, kevés szója szósz, zúzott vörös és fokhagyma(és a zöld szára)a megsütött gomba, és egy pár szem zöld olíva bogyó került.
Nagyon pikáns ízvilága lett.
Fűszeres burgonya  sült mellé egy kevés.


2010. július 11., vasárnap

Meggyleves, hársfa teával.

Talán furcsán hangzik, de így készült. 
Egy másik közösségi oldalon találtam.
A meggylekvárt hársfa virággal ízesítik., több helyen.
Ebből jött az ötlet. Épp volt lefőve hársfateám, egy kis mentával. 
Ebben raktam fel főni a meggyet, kevés almával.
Megmondom őszintén, soha eszembe nem jutott volna. 
Nagyon pikáns ízű lett.
 Tej+tejszínnel, kevés puncs pudingporral készült.
Nem fotóztam, de az a szín!
Egy cseppig elfogyott, jól lehűtve ettem, ebben a melegben!