2014. március 24., hétfő

Zöld leveles, reggeli.





A tavaszi első vitamindús növények.
A hagymaszár, a kínai metélő fokhagyma, és a medvehagyma.
A mindig hagymám már nagyon szép erőteljes bokor.



Hagymaszárat egész télen hajtatok üvegben.
Most már terem a kertemben a medvehagyma is.
Egész télen van belőle a fagyasztóba.

A metélő fokhagyma áttelel, és nagyon korán hajt, megelőzve a medvehagymát is. 

Télire üvegbe is raktam el. 


Nagyon jó a pörkölt alapba.
Szinte elmaradhatatlanok a reggelim mellől.
Most egy májkémes pirítós, és gomolya sajt kísérői lettek.


Rántott, húsos palacsinta.



A szokásos módon palacsintákat sütök, most cukor nélkül, sósan.
25 dkg finomliszt
        3 db tojás
        4 dl tej
        3 dl víz-lehet buborékos ásványvíz
        0,5 dl étolaj
        1 csipet só
Liszt fajtájától függően van, hogy picit sűrű a tészta, akkor löttyintek még egy kis tejet és egy kis vizet hozzá.
Az olajat alaposan belekeverem a tésztába, ezért teflon serpenyőben sütve egyáltalán nem olajozok alá, csak az elsőnél, de akkor is csak a biztonság kedvéért.
Ebből az adagból nálam 15 db lett.
Ez függ a palacsintasütő nagyságától.
Én, most alá olajoztam.
Ez a recept az egyik menyem kipróbált receptje.
A palacsinta hús tölteléke.
 80 dkg darált sertés húst olajon, pörköltszerűen , kevés vizet öntve alá, lesütök zsírjára.
Sóval, borssal ízesítem.
Kerül még bele, oregáno,tárkony, majoránna és egy
 kk gírosz fűszersó is.
Ha kihűlt  bele töltöm a palacsintákba.
A két végét behajtva, tekerem fel.
Liszt, tojás , zsemlemorzsa.
Kirántom.


Forró olajban kisütöm.
Most a sütőben sült kevés olajon, légkeverésen.
Egyszer megforgattam.
Fólia volt a tetején, hogy ne száradjon ki.
A panír házi kenyérből, kukorica pehellyel vegyesen készült.
Nagyon finom a sütőben sütve.
Nem lesz olajos, különleges az íze így.
A visszamaradt olajban , félig előfőzött,  negyedelt burgonyák sültek  pirosra a sütőben,köretnek.
Rántott húst is szoktam így sütni, ha nagyobb adagra van szükség.
Majonézes kukorica saláta illik hozzá, vagy tartár mártás.
Zöld dióval és szirupjával meglocsolva is nagyon finom, laktató étel.
Itt, egy francia saláta alapon.

Kijevi krémes.



Tészta:
40 dkg liszt
2 ek tejföl
4 tojássárgája
1 csomag sütőpor
25 dkg Rama
15 dkg porcukor
Összegyúrjuk a hozzá valókat.
Ne dolgozzuk sokáig, nem szükséges.
3 cipóba osztjuk.
Lapokká nyújtom, megkenem a diós habbal és megsütöm.
A habkártyával szépen, egyenletesen elhúzom a  diós habot.
Diós hab:
A 4 tojás fehérjéből 
20 dkg kristály cukorral 
1 kk citromlével,csipet sóval
kemény habot verünk.
A végén teszek bele 1 ek étkezési keményítőt.
Krém:
1 cs tejszínes pudingport 3 dl tejjel megfőzünk.
Még melegen elkeverek benne diónyi vajat.
Így nem bőrösödik be.
20 dkg ráma vajat 3 ek cukorral  habosra keverek.
Aki édesen szereti, tehet bele több cukrot is.
Szoba hőmérsékleten tartom mindkettőt, hogy  azonos hőmérsékletű legyen.
Ellenkező esetben a margarin kicsapódhat.
Ha jól kihűlt a puding összekeverem a cukros rámával, jó habosra.
A kihűlt lapokat  megkenem a krémmel .
Le folpakkozom és a pulton hagyom, hogy jól megpuhuljon.
Hűtőbe, csak akkor kerül, ha már jó puha a tésztája.
A diós habtól egy nagyon  finom süteményünk lesz.

2014. március 16., vasárnap

Reggelire sós, palacsinta



Ha nincs a reggeli készítéshez, sok időnk, és a kenyerünk is elfogyott, ezzel pótolhatjuk. 
Egy csésze finom kakaóval már meg is reggeliztünk.
Az Édesanyám a kenyérsütés napján ezt sütötte nekünk reggelire, mert aznap már nem volt kenyerünk a reggelihez.
Akkor ezt "püföggőnek" hívtuk.
Most amerikai palacsinta a neve.
Most az ő általa szőtt, vászonba varrt terítő került a tányér alá.
Elkészítés.
Egy tojást habosra keverünk.
2 ek liszt, 
 csipet himalája  só, 
 fél kk szódabikarbóna
 1 ek zabpehely 
És annyi tej kerül bele, hogy folyós legyen.
A forró serpenyőbe , kevés olajon, kis kerek, 1 cm vastag palacsintákat sütünk.


Almás csirkemell, zöld dióval.


A leggyorsabban elkészíthető egy tál étel.
A csirkemell egy fél órát áll felcsíkozva a kevés, kb 1 ek, fűszeres olajban, abban a serpenyőben, amiben sütni fogjuk.
Most Toscana, és gírosz fűszer került az olajba és durvára őrölt citrom bors.
Közben a héjas burgonyát megmossuk, a mikróba kerül 800 W-on 5 percre.
Ha forró a serpenyőben az olaj és pörösödik a hús, egy diónyi vajat teszünk hozzá.
Mindkét oldalán pirosra sütjük. 
A forgatás után alma cikkeket adunk hozzá és együtt készre sütjük.
Kiszedjük a húst és az almát.
 A visszamaradt zsiradékon átforgatjuk a lehámozott, felezett burgonyát.
Piros kéreg sül rá, ropogós lesz a külseje.
Zöld dió sziruppal csöpögtettem meg a tányéron a húst.  Zöld dió karika és lucerna csíra került még mellé.
Az alma savanyú, a dió édes íze  kellemesen keveredik ebben az ételben.

2014. március 14., péntek

Gyors csirke sült.


A tavaszi munkák idején, amikor késő jutsz be a konyhába, jó egy ilyen gyors étel.
A  darabokra  szeletelt csirke mellet előző este befűszereztem, egy zacskóban a hűtőben várta a másnapot.
Kevés gírosz  és Toscana fűszersó került rá.
Forró olíva olajon átforgattam mindkét oldalát, majd fedő alatt puhult, pár percig.
Közben 4 db megmosott, héjas burgonya kerül a mikróba.
5 perc 800W.
Kiveszem, konyhakendővel letakarom, így jól feladja a héját.
Egy villát beleszúrva, meghámozom,negyedekre vágom.
A zsiradékból kiveszem a megsült húsokat, a burgonyát a vissza maradt zsiradékon hirtelen pirosra sütöm.
Magához veszi a lábasban lerakódott pörös anyagokat, nagyon ízes lesz.
Zöld dió szeletek kerültek még hozzá.

2014. március 9., vasárnap

Havas háztető.


Havas  háztető készült.
Most kisebb adag készült, kb a recept fele.
Most igazi háztető alakra formáztam.
A kimaradt masszából formáztam kis kekszeket is.

A piskóta ebben a kerámia bevonatos tálban sült.

A héten nyertem egy receptemmel.
Hólabdát is sütöttem és annak a piskóta masszájából vettem el keveset.

Alma rózsák.





Nálam így készül.
A  saját készítésű fázisfotókat ITT találod.
A sütőpapir kör alakúra vágására is találsz egyszerű módszert, fázisfotókkal.
Egy csomag leveles tészta és pár alma kell csak hozzá.
A receptet a "mindmegette" oldalon találtam.
Hozzávalók.
1 csomag vajas-leveles tészta (fagyasztott)
3 alma
5 evőkanál cukor
2 teáskanál őrölt fahéj
csipet szerecsendió
1 teáskanál reszelt citromhéj
4 csésze víz
3 evőkanál cukor
2 evőkanál citrom
Elkészítés:
1.) Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és a forrásban levő vízbe tesszük 2 percre, csak addig, hogy könnyen lehessen hajlítani. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.
2.) A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk derelyemetszővel. 
legjobb az előre kinyújtott fajta.
Megszórjuk a cukor - fahéj - szerecsendió - citromhéj keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.


3.) A csíkokat jobbról balra kirakjuk az almaszeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk. A végét kissé nedves ujjal odacsíptetjük az oldalához (én fogpiszkálóval is megtűztem), sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 

Én a tetejét megkentem barack lekvárral és szeletelt mandulával szórtam meg.

4.) 220 fokon sütjük 25 percig - a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja.


2014. március 8., szombat

Pizzás csiga.




Fűszeres pizza alap tésztából készült.
50 dkg liszt
2 ek kacsa zsír
 2 dl kókusztej
1 dl víz.
 1 db tojás
 3 dkg élesztő
 2 kk só
 1 kk cukor
1 mk őrölt tárkony.
1 mk girosz fűszer
1 mk oreganó
csipet majoránna
1 kk sikér
 csipet aszkorbitum
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.

Kétfelé vettem a tésztát.
feléből KOMBE készült.
A másik felét kinyújtottam ujjnyi vastagra, 
lekentem kacsa zsírral.


 Rá került a saját készítésű pizza szósz.



Apróra vágott bacon szalonnával, füstölt tarjával,  szeletelt bambuszrüggyel elkeverve.
Csíkokra szeletelt sajttal szórtam meg.

Feltekertem, közben a külsejét is lekentem mindenütt kacsa
 zsírral.

Így a tepsiben , ha érintkeznek nem ragadnak össze, és jó ropogós lesz a külsejük is.
Két ujjnyi csíkokra vágtam,és így kerültek a szilikon lappal bélelt tepsibe.
Újra kelesztettem 20 percig.

Forró 200C°-os sütőbe került.
10 perc után 180 c°-ra mérsékeltem a hőfokot.
Így sült még 20 percig.

Nőnapra!


Nőnapra! Zorán:Kell ott fent egy ország....

Kombe .II. Medvehagymás, kókusztejes, bambuszrügyes töltelékkel.



Kombe készült.
Fűszeres, pizza alap tésztából készítettem.
50 dkg liszt
2 ek kacsa zsír
2 dl kókusztej-tej is jó
1 dl víz.
1 db tojás
3 dkg élesztő-nálam saját kovász 20 dkg
2 kk só
1 kk cukor
1 mk őrölt tárkony.
1 mk girosz fűszer
1 mk oreganó
1 kk sikér
csipet aszkorbitum
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést.
Ez, most laktóz mentesen készült!
Kétfelé vettem a tésztát.
A másik feléből pizzás csigák készültek.
Most a tölteléken változtattam.
Került bele bambusz rügy is-helyette használható a párolt mangold szár-nagyon ízletes.
 a hagyma
 a sonka
a sajt
a bacon szalonna 
a kukorica mellé.
Most is kacsazsírral kentem le a lapokat, de most a tejföl helyett a jó sűrű kókusz tejjel kevertem össze a tölteléket.
Maszkarpónéval is finom.
Saját készítésű pizza szósz alapomból is került hozzá.
Már máskor is készült, másképpen!
https://bloggeranyo.blogspot.com/search?q=kombe









Legközelebb babos töltelékkel próbálom ki.
Az előző gombás volt, és nagyon finom.
Így hajtogattam.










Köszöntés.


Szeretettel köszöntöm az ötvenezredik látogatómat.
Hogy ki ő, sajnos azt nem tudom.
Nagy öröm ez számomra.
Lassan 7 éve kezdtem el írni a blogomat.
Eleinte nem nagyon volt látogatóm.
Amióta Facebookos oldala is van a blogomnak, többen megtalálják.
Véleményeket is  többet kapok.
Remélem a továbbiakban is lesz sok látogatóm.
Igyekszem új, és régi recepteket megosztani veletek.
Csak kipróbált recepteket rakok fel, és saját fotókkal.
Még egyszer köszönöm a látogatóknak, hogy elolvassák a recepteket, még a tengeren túl is.
Üdvözlettel:Olgis - bloggeranyó.



2014. március 4., kedd

Borsó főzelék, sült csirkével.




Gyorsan elkészíthető főzelék.
Amíg sül a csirke, ez is elkészül.
Most gombásan sült a csirke comb
1 fej hagyma, 
2 csésze borsó
 2 db sárgarépa.
 1dl tejszín, vagy tej.
só , fehér bors.
 1 ek olaj
Egy késhegynyi piros paprika.
2 ek liszt
1 ek olaj
A hagymát kockázom, kevés olajon megfuttatom. 
Felöntöm 2 dl vízzel.
Bele kerül a borsó és a szeletelt sárgarépa.
 só, bors.
Puhára főzöm. 
A lisztet  az olajon világos barnára pirítom, felengedem a tejszínnel.
Csomó mentesre keverem.
Én habverőt használok ehhez.
Hőkiegyenlítés után elkeverem a főzelékben, felfőzöm.