Egy kis húsvéti előzetes!
Felénk, Szabolcsban, húsvétkor sárga túró is készül.
10 db tojás
5 ek kristály cukor -ha édeset készítek
3 ek, ha sonkához készül
3 ek, ha sonkához készül
1 l tej.
csipet só
2 cs vanília cukor.
(nálam mandula esenc (vaníliára allergiás vagyok)
(nálam mandula esenc (vaníliára allergiás vagyok)
2 rúd fahéj
mazsola vagy áfonya
mazsola vagy áfonya
Nagyobb családok, akár 30-40 tojásból is készítik.
Még szokás kosarat készíteni húsvéti finomságokból, sonka, sárga túró, hímes tojás Szép hímzett terítővel takarják le.
A húsvéti reggeli már ennek a kosárnak a tartalma.
Ez a katolikus szokás nagyon régóta meg van.
ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat a cukorral habosra keverem, nem szeretem, ha a fehérje látszik benne a főzés után, ezért keverem egyneműre.
Hozzá adom a langyos tejhez és addig főzöm, keverem, amíg össze nem kapja, túrószerű nem lesz.
Vigyázni kell, mert hamar kifut!
Habverővel állandóan kavargatom!
Habverővel állandóan kavargatom!
Fahéj rudat is főzök bele, amit a végén kiveszek belőle.
A felszeletelt mazsola a végén kerül bele, nálam legalábbis.
Arany mazsolát, vagy áfonyát használok.
Gyümölcs teába áztatom őket.
Gyümölcs teába áztatom őket.
Ilyenkor már elő van készítve egy gömbölyű tésztaszűrő , konyharuhával kibélelve egy tál tetején.
Ebben fog lecsepegni a tejsavó.
Ezt meg is lehet inni!
A konyharuhát szorosan összekötöm és kiakasztom csepegni.
Nálam a vanília kimarad(allergiás vagyok rá), mandula esencet rakok bele.
Arany mazsola darabok viszont kerülnek bele, amit darabolok, mert nagy mag nélküli szemek.
Beáztatom forró gyümölcsteába, hogy megduzzadjon.
Így jobban beilleszkedik a túróba és nem von el tőle annyi nedvességet
Áfonyával, vagy zöld dió darabokkal is készülhet.
Nagyon finom édesség.
Ha kevesebb cukrot rakunk bele (3 ek), a főtt sonka mellé is adhatjuk.
Nálam, nem csak húsvétkor készül.
Már sokszor elkészítettem.
A szép sárga házi tojás elengedhetetlen a készítéséhez.
De egy kis kurkumával, vagy sáfránnyal segíthetünk, hogy szép sárga legyen.
Jó étvágyat kívánok!