2017. március 17., péntek

Sárga túró!


Egy kis húsvéti előzetes!

Felénk, Szabolcsban, húsvétkor sárga túró is készül.
10 db tojás
5 ek kristály cukor -ha édeset készítek
3 ek,  ha sonkához készül
1 l tej.
csipet só
2 cs vanília  cukor.
(nálam mandula esenc (vaníliára allergiás vagyok)

2 rúd fahéj
mazsola vagy áfonya

Nagyobb családok, akár 30-40 tojásból is készítik. 
Még szokás kosarat készíteni húsvéti finomságokból, sonka, sárga túró, hímes tojás Szép hímzett terítővel takarják le.
Ezt viszik a templomba és a pap megszenteli.
A húsvéti reggeli már ennek a kosárnak a tartalma.
Ez a katolikus szokás nagyon régóta meg van.
ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásokat a cukorral habosra keverem, nem szeretem, ha a fehérje látszik benne a főzés után, ezért keverem egyneműre.
Hozzá adom a langyos tejhez és addig főzöm, keverem, amíg össze nem kapja, túrószerű nem lesz.
Vigyázni kell, mert hamar kifut!
Habverővel állandóan kavargatom!
Fahéj rudat is főzök bele, amit a végén kiveszek belőle.
A felszeletelt mazsola a végén kerül bele, nálam legalábbis.
Arany mazsolát, vagy áfonyát használok.
Gyümölcs teába áztatom őket.
Ilyenkor már elő van készítve egy gömbölyű tésztaszűrő , konyharuhával kibélelve egy tál tetején.
Ebben fog lecsepegni a tejsavó.
Ezt meg is lehet inni!
A konyharuhát szorosan összekötöm és kiakasztom csepegni.

Összeáll egy gömbbé, és szeletelhető. 
Nálam a vanília kimarad(allergiás vagyok rá), mandula esencet rakok bele.
Arany mazsola darabok viszont kerülnek bele, amit darabolok, mert nagy mag nélküli szemek.
Beáztatom  forró gyümölcsteába, hogy megduzzadjon.
Így jobban beilleszkedik a túróba és nem von el tőle annyi nedvességet
Áfonyával, vagy zöld dió darabokkal is készülhet.
Nagyon finom édesség.
Ha kevesebb cukrot rakunk bele (3 ek), a főtt sonka mellé is adhatjuk.
Nálam, nem csak húsvétkor készül.
Már sokszor elkészítettem. 
A szép sárga házi tojás elengedhetetlen a készítéséhez. 
De egy kis kurkumával, vagy sáfránnyal segíthetünk, hogy szép sárga legyen.
Jó étvágyat kívánok!

2017. március 10., péntek

Leveles tésztába rejtett tőkehal!



Már máskor is készült ez az étel, most a hal van a közepén.



Újra elkészült a leveles tésztába burkolt , zöldséges virsli. 


Most egy tőkehal darab is került a közepébe.

Gazdagabb lett , jó sok kapor(fagyasztott) , zöldség, és mangold levél, is sült a hagymába.Már a kertemből szedtem a friss leveleket!
Héjában sült burgonya volt a körete!
Uborkasaláta is készült hozzá!



Egyszerű leves!


A darált zöldség a fagyasztóból, kerül elő.

1 l vízben  felteszem főni,  kevés kacsa zsír, só bors kíséretében.
 Egy egész fej hagyma, és 2 db  felkarikázott,baromfi virsli, egy db kockára vágott burgonya is ízesíti. 
A végén saját készítésű reszelt tésztát főzök bele.

2017. március 9., csütörtök

Lecsós bulgur!


A lecsó készen az üvegben, a spájzból.
A bulgurt kétszeres vízben, egy fej hagymával, sóval, borssal,  1 ek saját  fagyasztott,darált zöldséggel, megfőzöm.

Összekeverem a lecsóval, átforrósítom.
Gyros fűszeres sült csirkemell ,volt a feltét rá.

2017. február 20., hétfő

Fakanalas, kavart sütemény!


Gabriellánál találtam ezt a süteményt.
Kicsit átvariáltam.
Ez az eredeti recept.

Hozzávalók: 
20x25 cm-es tepsihez
 35 dkg sima liszt
 10 dkg kristálycukor
 12 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
 2 tojás
 2 dl tej
 fél csomag sütőpor (6 g)
 csipet só
 1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)

A mázhoz:
 20 dkg vaj
 15 dkg porcukor 
 5 dkg cukrozatlan kakaópor
 6 evőkanál tej
 3 ek lisztet kivettem és 2 ek kókuszlisztet és 1 ek kókuszreszeléket, és 2 ek mézet raktam bele.

 Elkészítés:
1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), majd hozzáadjuk az olvasztott (de kihűlt) vajat és a tejet, végül a sütőporral, csipet sóval és reszelt citromhéjjal elkevert lisztet. Kicsit sűrű tésztát kapunk, melyet beleegyengetünk a kivajazott/lisztezett tepsibe.

 Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 perc alatt megsütjük - tűpróba! (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, nálam eddig sült, de inkább végezzünk tűpróbát)
2. A megsült süteményt kiborítjuk egy fatáblára és amíg még forró, egy fakanál nyelével lyukakat nyomkodunk a süteménybe (lehet elég sok helyen mélyedéseket nyomkodni, hogy utána jó sok helyen befolyjon a csokimáz - annál finomabb lesz).
3. Amíg hűl a süteményt, elkészítjük a mázat: a hozzávalókat egy tálban simára keverjük, majd összemelegítjük.


 Nem kell forralni, csak összemelegíteni!
Nálam egy kis mandula esenc is került a mázba.
4. A mázat a sütemény tetejére öntjük és hagyjuk, hogy belefolyjon a lyukakba is. 

5. Picit hagyjuk dermedni és szeletelve tálaljuk.
nagyon finom, gyors sütemény!

Nálam kókusz reszelék is került a tetejére!



2017. február 17., péntek

Téli vitaminpótlás, magok csiráztatásával.


A téli vitaminpótlás egy formája, lehetősége a magok csiráztatásával, fogyasztásával megoldódik.
Nálam, most búza és lucerna csirázott.
A fűszeres csirkemellhez, barna rizst és,  ezt fogyasztottam.
A desszert sült alma volt.

2017. február 11., szombat

Fekete retek, párolva!







A fekete retek  hatékony, élettani hatásai ismertek!


FEKETE RETEK MEGFÁZÁSRA, KÖHÖGÉSRE!
"Csípős, kesernyés ízű gyökérzöldség, a mustár és a káposzta rokona.
 Fogyasszuk salátákban, párolva, vagy hajszálvékonyra szelve, sütőben megsütve chipsként. Ennek a fekete héjú, fehér húsú zöldségnek fontos hatóanyaga a C-vitamin és a mustárolaj, valamint kedvező hatással bír köhögés, megfázás, légúti megbetegedések esetén is. Vájjuk ki egy gumó közepét és félig töltsük fel mézzel, majd az aljába fúrjunk egy kis lyukat, amin le tud csöpögni a mézes-retkes szirup. Az így kapott folyadékból 1-2 kiskanálnyi erősíti az immunrendszert és csillapítja a köhögést is."
A héten készült!
Szeletelve nagyon kemény, főleg, akinek mű fogsora van. 
Ezért reszelni szoktam, vagy aprítom a késes darabolóval.

Most párolva készült!
A meghámozott, 3 db nagyobb  retket, késes darabolóval felaprítottam.
Kókusz olajban, kevés víz hozzáadásával párolódott.

Saját  készítésű delikáttal,  himalája sóval , fehér és citromborssal ízesítettem.
Majd zsírjára visszasütöttem.

Kihűtve kis adagokban, került a fagyasztóba. 
Elég lesz egy hónapig, biztos a reggeli sült sonkához, szalonnához!
De tésztára is rakhatjuk, hasonlóan a párolt káposztához.
Sült húsok mellé is kiváló!

Hagymás vér.

Kaptam ajándékba egy tál  vért .
Hagymás vér készült.
Vízben megabároltam a felkockázott vért.
 Leszűrtem.
 Jó sok hagymát, zsíron megfonnyasztottam , fűszerekkel ízesítettem.
Került bele:
 3 cikk fokhagyma szeletelve.
1 tk római kömény
1 tk kakukkfű
1 tk oreganó
1 tk majoranna
kevés izsóp
1 kk kapor
piros paprika
Ezek a fűszerek saját termésűek, szárítottak.
Ezekkel sült a vér.




Egy kedves gasztropajti emlékére!

 Blogkóstolót hirdetett Márti az alábbi blog írója.
Rendhagyó ez a blogkóstoló, mert egy elhunyt gasztropajtira, Hajdu István Lászlóra emlékezünk .
Régen követem a blogját, olvasom jól kipróbált receptjeit.
Betegen, de  szinte minden nap írt, emléket hagyva maga után.
Ezért is figyeltem fel a blogjára, mert én is ilyen céllal írom,fázisfotókkal a blogomat.
A nagylány unokámnak írom, hogy legyen neki útmutatás,  ha már én nem leszek.
https://bloggeranyo.blogspot.hu/

Ezt írja a blogjáról:
"Nem öncélú egyetlen írásom sem, hiszen finom ételek mellett, saját példámon mutatom be harcomat. Mindezek mellet, emléket is hagyok az utókornak, saját családomnak, barátaimnak. Nem példaértékű, amit teszek, de nem is pótcselekvés. Elhatároztam, hogy mindaddig, amíg képes leszek rá, gyakorlom is a bogírási tevékenységemet. 
Drága gasztropajti!
Emlékedet, szeretettel őrzöm,receptjeiddel együtt!


Nagyon sok mindent hasonlóan készítek mint TE, a pizza alap, a paprikás krumlpi ,...stb szinte ugyanúgy készül nálam is.
Most egy lángost választottam tőled!
Én is gyakran készítem ezt a lángost, ezért választottam ezt a receptet.
Szinte szóról szóra megegyezik a saját receptemmel. Pl.én is tejet használok, és nem vizet. A feltéteknél van változás.
Készítem csak kapros tejfölösen.
Hagymásan, kukoricásan,  hagymás-kolbászosan.
Nagyon finom egyszerű, de laktató étel.
Ha kenyeret sütök, abból is elveszek egy kis cipót és készül egy egyszemélyes kerek langalló.
Édesanyám kemencében sütötte a kenyeret és mindig készült előtte kapros lángos, kacsa zsírral.
Nekem is van kemencém, már sütöttem sokszor a családomnak én is benne.Kolbásszal töltve ,feltekerve is készült.


Most sütőben, csak  negyed mennyiséget használtam, mert ez egy hatalmas adag lett volna számomra.
Felét kapros tejfölösen. 

Másik felét szalámis ,sajtos feltéttel ,kerekre formálva készítettem.
Rukkola került a tetejére, a fagyóból.


Ez az eredeti recept!


1 kg. burgonya, 

1 kg. finomliszt,
kis kanál kristálycukor (az élesztő felfuttatásához)
50 g. élesztő,
2 dl. tej,
100 g. étolaj,-nálam 3 ek
1 teáskanál só,
víz.

A feltéthez:
tejföl ízlés szerint, 
5 - 6 fej lila hagyma, 
125 g. kockázott bacon, (esetleg ugyanennyi reszelt párizsi)
800 g. reszelt sajt (trappista)

étolaj a tepsi kikenéséhez.

Elkészítése:


A burgonyákat meghámozzuk, kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, krumplitörővel összetörjük. Az élesztőt közben enyhén cukrozott langyos tejben felfuttatjuk. Nagyobb keverőtálban az összetört burgonyával elkeverjük a lisztet, a felfuttatott élesztőt, kis pohárnyi étolajat, és 5 - 6 dl. vizet. Összegyúrjuk annyira, hogy laza tésztát kapjunk. 
Ezután, fél óráig konyharuhával letakarva kelesztjük a tésztát. Tepsibe sütőpapírt terítünk, melyet le is olajozunk. Erre terítjük a tészta egyik felét, amelynek a széleit, és az oldalait a tepsi méretére simítjuk, és eligazgatjuk benne. 220°-os előmelegített sütőben elősütjük 15 percig. Mivel egyszerre két tepsivel dolgoztunk, a megmaradt tésztával ugyanígy jártunk el. 

Közben előkészítjük a feltéteket. Szeletelt bacont, vagy kockázottat, reszelt párizsit, reszelt sajtot, karikára vágott lila hagymát, esetleg házikolbászt. 

Amikor a tészta félig megsült, tetejét megkenjük tejföllel, ízlés szerinti vastagságban, majd az előkészített feltéteket (bacon, reszelt párizsi, lila hagyma) elterítjük rajta egyenletesen. 
Tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és mehet vissza a sütőbe. A tepsiket időnként ellenőrizzük, ha szükséges fordítsuk, cseréljük meg, az egyenletes pirulás érdekében. Újabb 15 perc alatt saját sütőnkben készre sült. 


A pizzánál lényegesen habosabb, laza tésztát kaptunk sütés után. Nem száradt meg még a széleinél sem a tészta, bár volt, ahol kellemesen ropogós lett. Két tepsi finom kenyérlángos lett az eredmény.

Ha esetleg vannak köztetek vizuális típusok van egy kitűnő recept, amelyvideóban jeleníti meg az imént leírt munkafázisokat."

2017. február 6., hétfő

Káposztás- sütő tökös lapcsánka!


Majdnem minden héten készül lapcsánka.
De, mindig másképpen. Nyáron cukkinivel, sárgarépával.
Már kipróbáltam a racklette (raklett) sütőn is jól megsül.
Nem kell hozzá zsiradék, csak egy szilikon ecsetel az elején lekenem a sütő lapokat.
Így egészségesebb. az izén semmit nem változtat.

Most édes káposztával és sütőtökkel turbóztam fel.
Édes káposzta, sütőtök, burgonya, hagyma, fokhagyma került a gyors darabolóba.
Még szálasra reszelve is adtam hozzá egy burgonyát és egy kis darab tököt.
A rizs liszt és az egész tojás köti meg, egy lágyabb masszává.
Saját készítésű delikátomból is került bele kevés.
Kókusz olajban sütöttem ki.

2017. január 31., kedd

Fenyőrügy szirupom!


A tavaszon készítettem fenyőrügy szirupot.
Lefagyasztottam, fél decis adagokban.
Minden héten elfogyasztok belőle egy kis kupicával.
Télen nagyon jó, megfázásra, köhögésre.
Valami csodás íze van.
Szeretnék jövőre is készíteni!


Lenmaglisztes kenyerem, vadkovásszal.


 A megszokott, kenyér receptet,  átformáltam , élesztőt kihagytam, az 50 dkg lisztet ilyen arányokban  használtam. 
Egyharmad félfogós, egy harmad fehér rozsliszt és egyharmad lenmag és árpaliszt.
Raktam még bele kevés szárított búza csirát, kb, 2 ek-al.és 
1 kk sikért.
 A 3dl folyadék fele tej, fele savó .
A  vadkovász a fagyóból került elő.
 Mikor kiengedett, háromszor megetettem rozsliszttel, kevés cukrot, vizet is adtam neki, és szépen megindult.
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást. 
Egy éjszaka állt hideg helyen.
Reggel újra átdagasztotta, majd kelesztette a gép. 
Sütőt előmelegítettem 50 C°-ra. 
A gépből kivéve, kézzel átgyúrtam, formáztam, most megliszteztem kicsit a tetejét és bevagdostam.
Sütőpapírral bélelt vas lábasba került, majd ment 40 percre a sütőbe kelni. 
Ezután 250C°-ra állítottam a sütőt. 
20 percig sült a fedő alatt, ebben a vaslábasban.


 Utána a lábasról levettem a fedőt,majd 180C°-ra át állítottam a sütőt és még 35 percig ezen sült. 
Mellette cserépedényben víz párolgott.
Nagyon szép pirosra sült a héja, és a bélzete is elég levegős.