2021. szeptember 3., péntek
Cukor, és tartósító mentes ivólé készült!
Ami megterem a kertemben, mindent felhasználok.
Most a "piros klapp kedveltje" körtém, és a "vérbélű" őszi barackom érett meg a feldolgozásra.
Körte ,már üvegbe is került.
A befőző automata lé készítője segít, hogy tartósító, és cukor mentes legyen.
A körte színe elég "hóka", bár a barack kissé színezi, raktam bele kevés céklát és bodza bogyót, hogy szép színe legyen, "nem vitték" el a többi gyümölcs ízét!
Szép színe lett, édes és ízletes!
Labels:
körte ivólé
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Sonkás, sajtos rudak készültek!
Most füstölt tarjával készült.
Vettem el a tésztából, kis,ropis rudak is sültek.
Sópehellyel megszórva.
6db kiflit is sütöttem, dióval,és házi sziva lekvárral.
Szépen rá karamellizálódott a cukor.
Elkészítés leírása (saját recept) ezen a linken, ITT a blogomban.
Labels:
rudak,
sonkás .tekert
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 31., kedd
Savanyítás, paradicsomban!
Nemcsak uborkát savanyíthatunk.
Régi hagyomány a paprikába töltött lila, vagy fehér káposzta.
Nálam teren egy fajta üreges paradicsom, amibe reszelt káposztát rakok és savanyító lével öntöm fel.
Régi hagyomány a paprikába töltött lila, vagy fehér káposzta.
Nálam teren egy fajta üreges paradicsom, amibe reszelt káposztát rakok és savanyító lével öntöm fel.
Tartósító nélkül az aszalógépben csírátlanítom .
Kiváló, ízletes savanyúság!
Ez a fajta paradicsom, aszalásra is kíváló, mert nincs leve, magja is kevés van.
Labels:
savanyítás
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 27., péntek
Kenyér gofri sült!
Mikor elfogy a kenyerem, egy gyors kovászos kenyér tészta készül!
Este összekeverek:
20dkg lisztet,
2 ek kovászt
egy ek olajat,
kevés cukorral, fél dl tejjel.
fedeles dagasztó tálba kerül.
Reggelre szépen megkél a pulton,kerül bele só és tej, ha szükséges, hogy az állaga lágyabb legyen.
Kis gombócokat ellapítva kerül a gofri sütőbe.
Bármilyen "kencével" vajjal, pesztóval , sült paradicsomos csatnival, remek reggeli lesz, és frissen sült.
Készült már fűszeres tésztával is, saját készítésű
Kerülhet bele köménymag, szinezhető is pl. céklával, vagy spenóttal is.
A friss bazsalikom levéltől , a medve hagymától, vagy a metélő fokhagyma szártól is finom .
Labels:
kenyér gofri
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 25., szerda
Egy finom reggeli!
Labels:
reggelim
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 24., kedd
Gyors sütemény készítése, 5 perc alatt!
Sütőt, ilyen melegben nem kapcsolom be!
Mikrós sütemény készült, most kakaósan.
Maszkarpónés,- túrós, -kókuszos,-tejszínhabos krémmel, zselatinnal (nálam agar-agarból) a tetején!
Gyorsan elkészülő finomság!
5 perc kikeverés, 4 perc sütés.
1 egész tojás
3 ek olaj
2 cs 2&1-ben cappuccino por
2 ek cukor
3 ek liszt
1,5 dl tej
1 kk sütőpor.(vagy szódabikarbóna)
Egy jénaiban jól kikeverjük a hozzávalókat.
Legyen jó folyékony, ha kell kapjon még tejet.
800W 5 perc a mikróban.
Egy nagyon finom, puha, tészta lesz.
Két lapban sült.
Mikor kihűl megy rá a krém.
Maszkarpónét a túróval, kókusz reszelékkel , kevés porcukorral, jól kikeverem.
Hozzá adom a tejszínhabot, egy kis zselatint(nálam agar-agar)
Színes zselatin réteg(agar-agar) került a tetejére.
Labels:
mikrós süti
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 20., péntek
Az új kenyér ünnepére!
Mentovics Éva
Aranybúza-mezők éke!
Aranykalász, aranybúza…
kössed, kössed koszorúba!
Búzavirág legyen éke,
pipacs nyíljon közepébe!
Melengető napfény járta,
szél simított dús hajába,
megcsodálták erdők, rétek,
dísze volt a messzeségnek.
Megőrölve, megszitálva
langyos vízzel teszik tálba,
megkelesztve, megdagasztva
pihen kicsit a damasztba’,
majd kemence szája várja,
hogy pírt süssön orcájára.
Aranybúza – mezők éke –
vártunk már az új kenyérre!
Labels:
kenyér
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 16., hétfő
Egy gyors ebéd!
A kerti munka nyáron, nem hagy sok időt a főzésre.
Egy gyors ebéd készült most.
Basmati rizst készítettem, borsóval.(saját termés a borsó.)
A legjobb , pergősre készíthető rizs.
Ujjnyi csirkemell darabok befűszerezve, sóval, borssal, saját készítésű zöld fűszer porral.
Olaj, kevés kacsa zsír és vaj keverékében megsütve.
Egy joghurtos saláta készült hozzá:
uborka mag nélkül lereszelve
koktél paradicsom kimagozva
1 cikk fokhagyma apróra vágva
só, frissen darált, színes ,bors, 1 kk magos mustár
kevés balzsam ecet,1 kk folyékony édesítő
zöld fűszerek:kapor-bazsalikom-kakukkfű-majoranna-izsóp
gauda sajt kockázva
Labels:
gyors ebéd
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 13., péntek
Húsok párolása!
Egy gyomor kímélő étrend kapcsán, de a húst beiktatva, párolltam oldalast, és sertés nyelvet.
Kuktába kerültek, kevés vízzel felöntve.
1 fej hagyma,
2 cikk fokhagyma
1 db paprika
egy csokor zöld fűszer:
izsóp, majoranna, oregánó, só, bors került mellé a kuktába.
kb 20 perc alatt kész lett.
A húsokat kivéve, új burgonyát pároltam a hús lében.
Labels:
párolás
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Szokatlan alapanyagok társítása!
Borsó főzeléknek indult, de volt egy szép gyenge cukkinim, amit felhasználtam.
Lereszeltem káposzta reszelőn és belekerült a borsó főzelékbe, egy csokor kaporral, és egy ág izsóppal, csomborral.
Ilyen íz, és alapanyag párosítást, eddig még nem használtam.
Bátran ki lehet próbálni, nagyon ízletes lett.
A cukkini, még a sűrítésben is segített.
Sült sonka, angolszalonna volt a feltét.
Labels:
főzelék
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 12., csütörtök
Paradicsom befőzése! 2.
Sokan panaszkodnak vízes, leves a befőzött paradicsomuk.
Jó sokáig és sürüre kell főzni.
Befőzésre,olyan fajtát kell termelni, vagy vásárolni, ami nem leves.
Nálam ez a paprika alaku és egy nagy lila.és az üreges(ezt aszalom is) a megfelelő.
Parázs, kevés leve van.
A korai paradicsomok levesek, nem jó befőzni őket.
Labels:
paradicsom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 11., szerda
Vitamin bomba!
Minden megterem a kertemben.
Apró magvasakat nem fogyaszthatok, ezért levet készítek belőlük.
Apró magvasakat nem fogyaszthatok, ezért levet készítek belőlük.
Az idei első lé, 25 liter, nyári alma , búzával érő körte,
A befőző automata lé készítőjével.
Berakom a gyümölcsöt, gép kosarába, alul víz, amiből gőz lesz, a gőz szét robbantja a sejteket, és a levet leengedem egy csapom,.
Üvegekbe töltöm, 80 fokon 30 perc alatt csírátlanítja a gép.
Cukor és tartósító nélkül készülnek.
Napi fogyasztásra a frissen, a gyümölcscentrifuga segítségével nyerem a leveket.
A héten, cékla, josta, fekete ribizli, szeder, köszméte, alma körte került turmixba.
Vagy csak össze turmixolom, lecsepegtetem.
A vissza maradt gyümölcshúst, teának megfőzöm.
Szoktam a gyümölcshúsból szárítani is, az aszaló gépben.
Kávé darálóval porítom, filterezem, és télen tea lesz belőle.
Labels:
gyümölcslé
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
2021. augusztus 10., kedd
Paradicsom befőzése, felhasználása!
Az idén ilyen szépek és több fajta is termett.
Nyersen ledarálom a késes darabolóval, majd átpasszírozom egy passzírozó darálón.
A levet jó sűrűre befőzöm, bazsalikommal, vagy zeller levéllel, pici cukorral, sóval, ízesítve .
Majd üvegekbe teszem, és befőző automatában 80 fok 30 perc alatt csírátlanítom.
De eltehetjük feldarabolva a fagyasztóba is kis adagokban. Lecsóhoz, töltött káposztához, pörköltbe kiváló!
Szoktam a kuterrel durván össze turmixolva, üvegbe, darabosan is elrakni,
Van egy fajta paradicsomom, ami üreges (Erdélyből kaptam a magját)
Ebbe reszelt káposztát is savanyítok, a szokásos ecetes, cukros, sós lével.
Ezt a fajta paradicsomot, körözöttel is lehet tölteni.
Bazsalikommal nagyon finom.
nagyon jól aszalható!
Igy egészben is rakok el ecetes lében, és ha káposztát töltök, ezt is megtöltöm, a húsos ,rizses töltelékkel.
Labels:
paradicsom
Nyugdíjas tanárnéni vagyok.
Szeretem a virágokat.
Fotózom őket minden évszakban.
Sok különleges virágom van.
Csak saját fotókat használok a blog bejegyzéseimben.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)