2024. március 10., vasárnap

Tört paszuly.


Az idén nagy szemű fehér babot vetettem, a kerítésre futtatva.
Felénk kan paszulynak hívják.

Babérleveles ,sós vízben főtt meg két cikk fokhagymával és egy  egész vörös hagymával.
Közben hagymát pirítottam olajban, és került bele egy db piros paprika és 2 cikk fokhagyma is.
A hagymás olajon megfuttattam 2 ek lisztet, ebbe került a főtt, leszűrt, áttört bab.
Nem törtem át nagyon, kissé darabosra hagytam.
A bab főző vizével kicsit fellazítottam, és jól átfőztem.
Sült hagyma, és kolbász  került a tetejére.
Másnap hagymás , gombás velővel még finomabb volt.
A fehér bab héját teának főzöm.
Babhéjról.
Felhasználható részek:
A bab fehér színű héja, hüvelye.
A tea készítése:
1 evőkanál  héjból 2 dl vízzel forrázatot készítünk.
10- 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
 Napi 1-2 csészényi biztonsággal fogyasztható.
Felhasználható:
„Cukorbetegség esetén vércukorszint csökkentő és fogyasztó, a cukorbetegség tüneteinek csökkentése, vesebetegségek, vesekőképződés megelőzése, vizelethajtás, hólyagbántalmak, enyhe ízületi panaszok, gyenge szívműködés, magas vérnyomás, kiszáradás esetén vízhiány pótlására alkalmazható. Mosóvízbe téve a gyapjúruhák felfrissítésére is használják.”

2024. március 3., vasárnap

Búza fű lé készült!


 

Kb. 2 hete vetettem el a búzát.
Vízben ázott előtte, pár nap és kezdett csírázni, csírásan vetettem el. 
A szabadban nő, egy kis ládikában.
Három naponta frissen vágok le belőle.
Szűrt vízzel a késes darabolóban aprítom. Kissé állni hagyom, újra átforgatom, majd leszűröm.
Frissen fogyasztom.
Hűtőbe pár napid eláll, de fagyasztva is jó.
Már többször készült.
ITT is olvashatsz róla egy blog bejegyzésemben!
Jótékony hatásairól, a lenti linken olvashatunk!
https://supergreens.hu/blog/buzafu/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA3JCvBhA8EiwA4kujZm-eCriu0drsf7nAxzwajvQTvbMXkYfKP2J_VXA6LbDPk3hQw-573xoCl4kQAvD_BwE

2024. március 1., péntek

Karob poros,tarka kalács!

                         


               Tarka kalácsot sütöttem.

                (Gizi receptje alapján)

 30 dkg liszt(fele rétes)

1,5 dkg élesztő (friss)

1 dl tej

1db citromos Danone joghurt (125g-os)

1 citrom reszelt héja

1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)

1 ek porcukor

1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá)

3 dkg vaj

1 csipet só

felébe 1 ek kakaó, kevés tejben elkeverve.

Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.

Recepten kicsit változtattam.

Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.

A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.

Kissé kinyújtottam. 

Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé. 

Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.

A tekercs őzgerinc formába került.

Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.


A recepten, változtattam,  nem kakaóval, hanem karob porral készítettem,  ez a szentjánoskenyérfa terméséből készül.


A mi éghajlatunkon ez a fa nem él meg.
Bővebben a karob porról ITT olvashatsz egy másik blog bejegyzésemben.

2024. február 20., kedd

Laktózmentes tiramisu készült!

Velem töltött egy pár napot a nagylány unokám.
Együtt főzőcskéztünk!
Újból elkészítettük a   laktózmentes tiramisut a nagylány unokámmal.
A laktózmentes maszkarpónét előre elkészítettem, a többit ő csinálta egyedül, már segítség nélkül.
Egy alkoholmentes koktéllal zártuk a napot!


Laktózmentes maszkarpone készült.


Amikor még nem volt kapható laktózmentes maszkarpone, de már laktózmentes jogurtot kaptam, megtanultam elkészíteni a laktózmenetes maszkarponét.

Nagyon egyszerű, laktózmentes joghurtot vásároltam. 
Egy szűrőbe , dupla tüll anyagot tettem és ezen lecsöpögött a kevés laktózmentes tejszínnel, és 2 ek olíva olajjal elkevert joghurt, a hűtőbe egy éjszaka."
Már tiramisu is készülhetett.  
Most is készült maszkarpone, most tüll helyett egy sűrű anyagot használtam, (olajsütőbe használatos szűrő anyag)
Olaj helyett egy laktózmentes tejföl került bele, így nem lett annyira zsíros.
A fél literes joghurtból, és 2 dl tejfölből, majdnem 2 dl savó folyt le. 
Végül jó állagú maszkarpone lett a végeredmény.

Ezt ma kenyér sütéshez használtam fel.
Vadkovászos(élesztő nélküli).




2024. február 7., szerda

Magok csíráztatása.


A téli napfényhiányos időszakban  egyszerűen pótolható az ásványi anyag és a vitamin.
Az ablakpárkányon cserépben, vagy üvegben nevelhetünk zöld fűszereket.
Hajtassunk hagymát!

Csíráztathatunk magvakat.
Lehet retek, hagyma, búza és más magvakat is ki csíráztatni.
Egy befőttes üvegbe rakjuk a magokat, lekötjük egy tüll, vagy nylon függöny darabbal.

Ez szolgál szűrőként és biztosítja a szellőzést is. 
 Egy fél nap vízben áztatjuk, minden nap legalább kétszer átmossuk, de már leöntjük a vizet. 
Világos, langyos helyen tartjuk.
Erre legmegfelelőbb az ablak párkány.
Ha napfény éri, az csak előny.
Nálam a lucerna mag csirázott ki jelenleg.
A reggeli pirítóshoz ízletes kísérő.
Lucerna csírám!
Búza csírám.
Ezenkívül pótolhatjuk a vitamint hagymák ,vörös és dughagyma hajtatásával is. 
Üvegben, vízben pár nap alatt kihajt és minden nap van friss hagymaszár az étkezéshez.
A hagyma fej ne érjen a vízbe.
https://bloggeranyo.blogspot.com/2014/01/magok-csiraztatasa.html
Így is szép bojtos gyökérzetet fejleszt.
(Ez netes kép)
Ez is egy jó megoldás, több hagyma egy pet palackban.
A búza fú levet magunk is elő állíthatjuk.
 Egy balkonládába vetem a búzát.
legalább kétszer le tudom "aratni".
Ásványvízzel leturmixolom, átszűröm. 
Le is fagyasztható, hogy télen is kéznél legyen.



2024. január 21., vasárnap

Női szeszély!

 

Egy kissé elfeledett sütemény!
Én is nagyon régen sütöttem, pedig a család nagyon szerette!
Most egy kedves poszt a nagyi süteményéről, igencsak megérintett , és megsütöttem.
https://www.facebook.com/photo/?fbid=2274899109367813&set=gm.901427711741883&idorvanity=169181311633197
A hozzávalók, szerintem minden konyhában kéznél vannak, ahol rendszeresen sütnek.
Nálam igy készült: 
 Hozzávalók a tésztához:

15 dkg vaj
2 ek olaj-elhagyható
15 dkg porcukor
4 tojás sárgája
fél citrom reszelt héja -1 kk leve
25 dkg liszt- fele rétes
 1 kk sikér
1 pohár joghurt ivólé
1 cs sütőpor
Tetejére hab, alá lekvár.
Habhoz:
 4 tojás fehérje
 1 ek citromlé
 20dkg átszitált porcukor
csipet só
1 ek kukoríca keményítő.

A vajat a cukorral tojás sárgájával habosra keverem.
Bele kerül a sütőporos , sikéres, citrom héjas liszt és a joghurt, szinte kanalanként keverem bele a kézi mixerrel.

Kivajazott, lisztezett tepsibe elkenem.
180 fokon 20 perc sütés.
Még melegen megkenem a lekvárral.
Mivel nem volt barack lekvárom, összekevertem őszibarack, birs és a savanykásságért rebarbara házi ,saját készítésű lekvárokkal. 
A tojás fehérjét, a sóval, citromlével, előbb lassú, majd magasabb fokozaton dolgozta a robotgép. 
Ha már fél kemény, kanalanként kerül bele a porcukor, a végén a keményítő. 
Jó kemény hab készüljön.
Rákentem a lekváros rétegre, kissé felhúzgáltam a habot a habkártyával(villával is jó) 
Most nem dió, hanem mandulaszelet került a tetejére. 


Vissza került a sütőbe 150 fokra 10 perc légkeverés. 
Majd 15 perc alsó, felső sütés, szinte szárítás. 

A végén a sütő ajtót nyitva hagytam ,és még hagytam szikkadni a habot.
Legközelebb olaj nem kerül a tésztába, mert kissé morzsókás tőle, de igy is finom.


2024. január 10., szerda

Csicsókás fánkot sütöttem.

A csicsókáról:
"Elkészítheted köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé, de friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó mellé, vagy csak mártogatósként. 
A gumóján kívül a leve is finom, amiből turmix készíthető. Ízének köszönhetően más zöldségekkel is jól összeillik, gyorsan megkedvelhető, akkor is, ha most még ismeretlen a számodra.
A csicsóka nem tartozik a legismertebb zöldségek közé, pedig sokoldalúan elkészíthető, levesként, köretként is megállja a helyét és salátába is tehetjük. Magas rosttartalma (inulin) révén a diabétesszel élők étrendjébe kifejezetten jól beilleszthető.
(Azok a növények, amelyek inulint raktároznak, általában nem tartalmaznak keményítőt.)
Valamint – rendszeresen fogyasztva – segíthet csökkenteni a vér zsírtartalmát is, ezen kívül tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 
Csodazöldség, gyógyszer és remek diétás alapanyag, különösen cukorbetegek számára. Sokkal kevésbé hízunk tőle, de ugyanolyan mértékben laktat, mint a krumpli.
 A benne lévő szénhidrát inulin formájú, ami gyakorlatilag emésztetlenül halad át a szervezeten, édes ízt és kellő energiatöltetet biztosít, de anélkül teszi, hogy a vércukorszintet kiugróan megemelné. A cukorbetegek így inzulint spórolnak, a fogyni vágyók pedig különösebb lelki görcsök nélkül lakhatnak jól. Miközben áthalad a bélrendszeren, az abban megtalálható védő baktériumokat (probiotikumokat) táplálja, így immunerősítő hatással is rendelkezik. Az inulint már rákterápiában is alkalmazták, de a csicsóka még a szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd, mert segít csökkenteni a vér zsírtartalmát és húgysavszintjét. A csicsókának kb. ötször akkora a rosttartalma, mint a burgonyáé, így serkenti az emésztést. Itt muszáj vallani egyik rossz tulajdonságáról is, ez pedig az emészthetetlen beltartalom okozta jelentős mértékű gázképződés és puffadás. Aki tehát nem szokott hozzá, gyakori, kis mennyiségű adagokkal kezdje. Ha mindez nem volna elég, még rengeteg értékes vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz: kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin-tartalma is magas.
Csupán csak megpucolni nehézkesebb."

Most fánkba raktam, burgonyával vegyesen.
2 db főtt burgonya
2 db csicsóka
a fej főtt hagyma
Ezek a mai levesemben főttek meg.

1 egész tojás
fél dl főző tejszín
1 ek   olvasztott vaj
2 ek reszelt csedár sajt
3 ek rizsliszt, és annyi sima liszt, hogy galuska szerű tészta legyen.

 bors, só
Szárított majoránna, kakukkfű, kevés piros paprika
3 ek saját készítésű kovász

A tojást habosra verem.
A burgonyát, hagymát és a csicsókát a késes darabolóval , kevés liszttel, a tojással felaprítom, megy hozzá a többi hozzávaló.
Kanállal jól átkeverem még,lisztet adagolok hozzá , ha kell.
Lezárom a daraboló tartályát és meleg helyen pihentetem fél órát.

Forró olajban sütöm, előbb fedő alatt, majd anélkül.
Ízletes, a belseje nedvesebb állagú, a burgonya és a csicsóka miatt, mint általában a többi fánknak. 
Akár húsok körete is lehet.
Most automatában eltett , otelló szőlővel ettem, ami tartósító és cukor mentes.


Fűszeres,csicsókás fánkok.



Maradék főtt burgonyából, és pár csicsókából készült.
A csicsókát a mikróban sütöttem, 800 W, 6 perc.
Kiskanállal kivájtam, és ment a burgonyával, tojással, liszttel együtt a késes aprítóba.
 Ketté osztottam,most fűszereztem kevés borssal, sóval, szerecsendióval.
Lágyabb tésztává kevertem, kevés szódabikarbónával.
Egy kis tejföl sem rontja el!
Fagylaltos kanállal, nagyobb, két kiskanállal kisebb fánkokat szaggattam a bő forró olajba.
 A kisebbeket fahéjas cukorral szórva fogyasztottam.
 A nagyobbakat, gomba pörkölt köreteként használtam fel.
Megjelent itt a mindmegette oldalán is.
Az idei csicsókák, a kertemből.

ITT is olvashatsz róla a blogomban.


2023. december 27., szerda

Kör alakot szaggató, praktikus eszköz!


Egy nagyon praktikus kis eszköz.
Szabályos, egyforma köröket tudunk vele szaggatni.
Kifli, vagy  linzer, isler  is készülhet a körökből.

2023. december 16., szombat

Püspök kenyerem!


PÜSPÖK KENYÉR

Az ünnepi süteményezésből, biztosan marad ki tojás fehérje, ami jól lefagyasztható. 
Ez a püspök kenyér,olyankor készül, ha összegyűlt, több tojás fehérje.

Ahány fehérje, annyiszor:
3 dkg porcukor,
2 dkg rétes liszt,
1 dkg vaj (langyosra olvasztva)
1 kk sütőpor
Kevés keksz morzsával elkeverünk:
 darabos diót, 
mazsolát, 
áfonyát, 
apróra vagdalt zselés cukrot,
bármilyen aszalt gyümölcsöt(pl sárga barack, szilva, meggy , cseresznye)
csoki forgácsot,
kandírozott narancshéjat.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadva a porcukrot. Belekeverjük óvatosan a sütőporos lisztet, a lisztes hozzávalókat, végül a langyos vajat.
Vajazott, lisztezett szavarin (koszorú) formába simítjuk, a tetejére színes szóró, vagy barna cukor kerül.
Előmelegítjük a sütőt,180C°-ra .
 Inkább szárítjuk, mint sütjük.
Őzgerincformát is használhatunk!
Ha sok  minden kerül bele, így járunk, kissé megreped.
De , el fog fogyni így is!



2023. december 15., péntek

Marlenka !


  Már többször  elkészítettem a marlenka süteményt.
Molnár Magdi  netes ismerősöm receptjét követtem. 
Nála már sokszor megcsodáltam!
Amíg  nem kaptam dobozos sűrített tejet, mindig kimaradt.
Most én készítettem ezt is .

Sűrített tej, karamellizálva:
1.5 l  2,8-as tej,  
60 dkg  cukor
a végén, 10 dkg  vajat keverek bele.
 
Addig forralom, kevergetve, amíg sűrű  állagú karamell lesz belőle.
 Ilyen átalakuláson megy át.
Ez kb, másfél óra.


Ezt célszerű előző nap elkészíteni, üvegben, hűtőben sokáig eláll.
Dobozos sűrített tejből, egyszerűbb az elkészítése.
Erről ITT olvashatsz.
A pirított dió is előző nap készült, durvára daraboltam, a késes darabolóval. 

"Teflon serpenyőben, takaréklángon 10-15 dkg diót megpirítok, ha kihűlt ledarálok.
 Kimérek 25 dkg sima lisztet és 20 dkg réteslisztet, csipet sót teszek bele
10 dkg margarint, 20 dkg barna cukrot /persze lehet fehér is/,
 5 dkg méz, 
1 evőkanál /15 ml/ ecetben feloldott 1,5 teáskanál /7,5 ml/ szódabikarbóna.
Ezeket vízgőz felett összefőzzük, amíg minden felolvad, majd gyorsan belekeverünk 2 db tojást.
 A lisztbe belekeverjük a kihűtött és össze főzött alapanyagokat, bele 2 evőkanál tejföl és lágy tésztát gyúrunk. 
5 egyforma részre osztva (nálam mérlegen egyformára mérve) kigombócoljuk.
1 óra pihentetés után alaposan lisztezett deszkán 37 cm x 27-28 cm-es téglalapot nyújtva sütőpapírra téve a gáztepsi hátulján. 3-4 perc alatt a 170 fokos, légkeveréses sütőben /felső 2. rácson/ megsütjük.
Vigyázzunk! a 2. adagtól már elég a 3 perc is, lényeg hogy világos legyen a tészta.
 Sütőpapírostól deszkára tesszük és kihűtjük a lapokat.
25 dkg margarint habosra keverek, beleteszem a kihűlt karamellizálódott sűrített tejet és a pirított darált dióból 8 dkg-ot.
Nálam a krémbe nem került dió, csak szórtam minden rétegre.

Első lapot vékonyan megkenek (én az aromákat  vízzel hígítottam ,rum vagy konyak aromával) 
Rá a krém 1/5-öd része, pici őrölt dióval megszórom.
Újabb lap, krém, pici dió..... tetejére a krémre kicsit gazdagabban szórom a diót és olvasztott csokival meg lehet csíkozni 
( ez nálam elmaradt!)
 Két nap spájzos pihentetés, puhulás után széleket levágva hosszában kettévágva megformáztam, hosszúkás tálra raktam és így vágtuk a háromszög szeleteket."
Nálam, már aznap puha volt.
De, másnap az igazi!


Egy alkalommal szülinapi tortát is kikanyarítottam belőle, a fiam 50.szülinapjára.
A díszeket is én készítettem rá fondantból!