Cukormáz:
2025. június 16., hétfő
Bodza bogyó!
Cukormáz:
2025. május 13., kedd
Bodzavirágos cukor!
Legközelebb porcukorral keverem a szárított bodza virágot, így simább lesz, jobban felhasználható, mint a kristály cukorral.
Van szárított bodza virágom, máskor is készítek ilyen cukrot!
2025. április 24., csütörtök
Karob poros,tarka kalács!
Tarka kalácsot sütöttem.
(Gizi receptje alapján)
30 dkg liszt(fele rétes)
1,5 dkg élesztő (friss)
1 dl tej
1db citromos Danone joghurt (125g-os)
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá, helyette mandula aromát használok)
3 dkg vaj
1 csipet só
felébe 1 ek kakaó(nálam karob por), kevés tejben elkeverve.
Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.
Recepten kicsit változtattam.
Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.
A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.
Kissé kinyújtottam.
Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé.
Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.
A tekercs őzgerinc formába került.
Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.
Sodort, sonkás rudak.
2025. április 18., péntek
Zserbó.
2025. március 28., péntek
Szokatlan alapanyagok társítása!
Borsó főzeléknek indult, de volt egy szép gyenge cukkinim, amit felhasználtam.
Lereszeltem káposzta reszelőn és belekerült a borsó főzelékbe, egy csokor kaporral, és egy ág izsóppal, csomborral.
Ilyen íz, és alapanyag párosítást, eddig még nem használtam.
Bátran ki lehet próbálni, nagyon ízletes lett.
A cukkini, még a sűrítésben is segített.
2025. február 25., kedd
Friss kolbászkák készültek!
2025. február 13., csütörtök
Kapros zöldbab főzelék, buggyantott tojással!
2025. február 10., hétfő
A "ramen" tészta készítése!
A japán "ramen leves" tésztája otthon is elkészíthető.
Ramen leves!
Sült szódabikarbóna szükséges hozzá!
"A ramen tészta története visszanyúlik Kínába, annak ellenére, hogy a ramen leves Japánban nagyon populáris. „Kan in inner Mongolia” tó vizét használták a tészta készítéséhez, ami magas nátrium carbonátban és kálium carbonátban, vízzel keverve lúgos oldattá alakul ( pH 9+ )."
Ezt helyettesíti a sütőben megsütött szódabikarbóna.
Egy blogban találtam az elkészítés menetét, ITT elérhető.
2025. február 7., péntek
Görcs leves készítése!
Készítettem már medvehagymával zöldre színezett, gyúrt tésztából is.