Ünnepi alkalomra, torta helyett is megfel.
Ünnepi alkalomra, torta helyett is megfel.
"A búzafű a Triticum aestivum családból származik. A fejlődésének korai szakaszában betakarítják, mielőtt elérné a teljes méretet. Ez általában 7-10 nappal a csírázás után történik.
Kevés kalóriát tartalmaz, és gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és enzimekben. Egy tanulmány kimutatta, hogy rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.
Egy tanulmány megjegyezte, hogy a búzafűben lévő fehérjék és antioxidánsok segíthetnek:
Az emberek a búza füvet frissen és más módon is fogyasztják, például smoothiek, kapszulák formájában."
Most újítottam.
Minden hozzávaló a régi recept szerint ,de... tej hozzáadásával, sűrűbb palacsinta tészta állagot sikerült elérni.
(kb.másfél dl tej kell hozzá, de változó, függ a tojások nagyságától, a liszt minőségétől)
Most pirított szezám mag, és egy kevés egész köménymag is került hozzá.
Készítettem már finomra darált tepertővel is.
Fagylaltos kanállal adagoltam ,két elektromos sütőbe.
A lágy tészta szép vékonyra terül el a sütő lapokon.
Szeretem, ha kicsit sötétebbre sül.
Csak ki kell tapasztalni, mennyi massza kerüljön a sütő lapjaira.
2 dl apró kukorica kása
3 ek kukorica liszt
6 dl víz
2 dkg vaj, só
A feltéthez:
2 szelet disznósajt
2 fej hagyma
4 cikk fokhagyma
2 ek tyúk zsír
4 db új burgonya
2 db tojás
só, bors
csipet piros paprika
A puliszkához a vizet felforralva , hozzá kerül a kása, a liszt a só.
Állandó kevergetés közben fő.
A végén hozzá adom a vajat is.
A feltéthez: a karikára szeletelt hagymán, fokhagymát megdinsztelem a zsiradékon, hozzá adom a párolt burgonyát. a disznó sajtot, a fűszereket.
Jól átpirítom,.
A kissé habosra felvert tojást ráöntöm, pirosra sül, szinte egyben megfordítom.
Másik oldala is jól megsül.
Szinte egy darabolható lepény készül.
Nagyon ízletes.
Tarka kalácsot sütöttem.
(Gizi receptje alapján)
30 dkg liszt(fele rétes)
1,5 dkg élesztő (friss)
1 dl tej
1db citromos Danone joghurt (125g-os)
1 citrom reszelt héja
1 db tojássárga (nagy) (nálam 2 kisebb sárgája)
1 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor(nálam ez kimarad allergiás vagyok rá, helyette mandula aromát használok)
3 dkg vaj
1 csipet só
felébe 1 ek kakaó(nálam karob por), kevés tejben elkeverve.
Hozzávalókat a robotgép dagasztotta.
Recepten kicsit változtattam.
Felébe nálam, 1 ek karob por került a kakaó helyett.
A fehér lapot kinyújtva, megkentem tejszínnel, rá került a barna lap.
Kissé kinyújtottam.
Háromszor megfeleztem, igy 6 réteg került egymás fölé.
Feltekerés előtt ismét megkentem tejszínnel.
A tekercs őzgerinc formába került.
Tetejét olvasztott vajjal, lekentem. 10 perc 220fok légkeverésen, majd lekentem tejszínnel, és még sült 180 fokon 25 percig.