2019. február 3., vasárnap

Kókuszos, tekercs.



Nagyon régi recept!
 Közel 40 éves !
Hozzávalók
 A tésztához:
 40 dkg liszt
20 dkg margarin
1 csipet só
2 dkg élesztő- (nálam saját készítésű kovász, bolti élesztő nélkül.)
4 tojás sárgája
1 kis pohár tejföl-2dl
 A habhoz:
 4 tojás fehérje
35 dkg porcukor
 csipet só
1 ek kukoríca keményítő
15 dkg kókuszreszelék

 A  tészta hozzávalókat össze dolgozza a robotgép.
Pihentetjük fél órát, majd kétujjnyi vastagra kinyújtjuk
 4 tojás fehérjéből, pici sóval, 1 kk citromlével, 35 dkg porcukorral, kemény habot ver a robotgép, a végén 1 ek kukoríca keményítő is kerül bele.
Kézzel óvatosan bele keverünk 15 dkg kókuszreszeléket.
A kinyújtott tésztára kenjük a kókuszos habot.

feltekerjük, és 2-2.5 ujjnyi széles adagokra vágjuk.

A tekercseket ,a vágott felükkel ,sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Fél órát pihentetjük, dolgozzon a kovász(élesztő).
 170 fokon sül kb 35-40  percig.
 Ebből a mennyiségből 4  kisebb rudat formázhatunk.
Ha kettőt,akkor nagyobbak lesznek a tekercsek.
 A habot meg is felezhetjük, darált diót is tehetünk bele, így kétféle tekercsünk lesz.
Sokáig eláll, hideg helyen.
Finom, kézbe való édesség.
Reggeli kávéhoz, teához kiváló!


Hidegen kelt, kovászos kenyerem, bolti élesztő nélkül.


Kovásszal, bolti élesztő nélkül!
Samott lapon légkeveréssel, vas lábasban sült!
Csodálatos a bélzete, puha és finom, a héja szép piros és ropogós!




Előkovászolás a kenyérsütő üstjében:, előző nap.
3 ek saját kovász( bolti élesztő nélkül)kovász
3 ek liszt
1 kk cukor,
1 kk kacsa zsír.
1 dl tej.
A kenyérsütő össze keveri.Pihen egy órát meleg helyen,
Kenyér tésztája.
Az elő kovászhoz kerül:
20 dkg rétes és 30 dkg sima BL 55-ös liszt
2.5 dl víz
pici aszkorbitum-- C vitamin por- ha nincs 1 kk ecet is megteszi.
Kenyérsütő dagasztotta.Majd pici vízben feloldott 2 kk Himalája sót adtam hozzá.
Félórás pihenés és még kétszer dagasztotta a gép.
Kivettem a dagasztó gépből , kihúzgáltam, hajtogattam-ezt félórás pihenés után még kétszer megcsináltam. Közben a hideg spájzban pihent.
Utolsó hajtogatás után a sütőpapírral bélelt vas lábasba került, gömbölyűre formázva.
Rá a tető és egész éjszaka a hideg spájzban pihent 13 órát.
Szépen megkelt .
Kihoztam a meleg konyhába ,itt egy órát kelt.
Bevagdostam, bespricceltem vízzel és ment a hideg sütőbe, 220 fokra állítva a sütőt. Mikor elérte a 220 fokot 10 perc után levettem 170 fokra, és még 45 percig sült.
Utolsó 10 percben, levettem a tetőt ,és jól bespricceltem vízzel, a samott lapot is, ami a sütő aljába van, gőzben sült még.
Így lett ilyen szép piros a héja.
Kivettem rácsra, melegen bespricceltem vízzel és egy abroszba csomagoltam, cserepesedett és puhult a héja, kb fél óra után levettem az abroszt és a rácson hűlt a konyhában.

2019. január 31., csütörtök

Kukorica kása és liszt.


Nagyon régen volt már, hogy hozzá jutottam volna egy kis darált, házi kukoricához. 
Most, egy kedves ismerős, Marczi Éva meglepett egy jó adaggal.
 Évám, nagy örömet szereztél nekem!

Előszedtem az Édesanyám örökségeit, gyúrótábla, tálak, szita , vájling,szűrőtál, szűrő kanál, és kint az udvaron átszitáltam, lett  1.2 kg lisztem.


A visszamaradt kását a szűrőtálon átengedtem, vissza maradt a nagyobb kása, amit még átdarálok majd.

 Lett 1.5kg kásám.




A kásákat az udvar közepén átszeleltem, többször is, így a liháját kifújta a szél.
Felhasználáskor , mosásakor, még feljön a vízen, a maradék majd.
Tengeris töltikék készülnek majd a kásából, torma levélbe, savanyú káposztába göngyölve.
Ennek a kis szerkezetnek a segítségével.


A lisztből puliszka, oltott kása.
Ma már főztem is belőle puliszkát.
Össze sem lehet hasonlítani a bolti kukoríca liszttel.
Ez sárgább, és nem keserű.
Megdolgoztam vele kint a hidegben de megérte.
 Kis adagokban bezacskóztam ,kimértem pontosan mérlegen, így felhasználáskor csak előveszem.
Üvegekbe zárva, hideg helyen várják a felhasználást.



2019. január 26., szombat

Nagy, csiga tészta is készült!




Ma egy kevés, kis tésztát gyúrtam.
Egy egész tojás, egynek a sárgája, 1 ek olaj, 1 ek rétes liszt és amennyi sima lisztet felvesz.
Nyújtógéppel nyújtottam, majd bordán formáztam.
Sodortam kézzel cavatellit és pálcával nagy csigát is.
Lúdgége vagy penne is a neve..
Egyszemélyes adagok,pörkölthöz készültek.
Most egy kicsit vastagabbra hagytam a tésztát, így is nagyon finom, hiszen friss!

2019. január 21., hétfő

Zöldséges bulgur.



Egészséges és tápláló a bulgur.
"A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik."
A bulgur rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, többek között tele van vassal, magnéziummal, cinkkel, rézzel, mangánnal, rosttal, foszforral, B3-vitaminnal és káliummal."
Most zöldséges hagymás bulgur készült.
Hozzávalók.
 1 csésze bulgur,
 2 csésze víz-húsleves is lehet
 1 fej hagyma
só, bors 
1 ek tyúk zsír
1 db kisebb burgonya
A bulgur szemeket meg lehet pirítani, kevés zsiradékon,és aztán felönteni, vízzel, vagy  hú-zöldség alaplével.
 finomra darált- szeletelt zöldségek. --(sárgarépa, petrezselyem, karalábé, karfiol, kelkáposzta-nálam ez lefagyasztva van,kis tasakokban.)


Megmosom, több léről a bulgurt, leszűröm.
 Felöntöm a vízzel,  bele kerül a zsír.
Belevágom az apró kockára vágott hagymát
a felkockázott burgonyát, és a zöldségeket.
 só, bors kerül rá, 20 perc , fedő alatt készre fő.
 Nálam most sült , majoránnás sertés máj, és fűszeres csirkemell került hozzá feltétnek.
Saját vegyes savanyúság kísérte.


2019. január 20., vasárnap

Kutyakeksz készült.


Hozzávalók
 30 dkg kukoríca liszt
  10 dkg rizsliszt
 1 db tojás
 1 kk cukor
 2 dkg kovász
 1 tk só
 1 ek zsír
 darált tök , kapor és lenmag
 tej- amennyit a liszt felvesz
A száraz hozzávalókat elkeverjük, megy hozzá a tojás,és a tej.
Jól kidolgozzuk,  robotgép keverte,állni hagyjuk.
Ujjnyira kinyújtjuk, tepsibe rakjuk.
Tetejét meg is díszíthetjük,  villával,hullám vonalakkal.
Fél órát szikkad a tepsibe.
 150 fokos sütőben 10 perc után, derelye metszővel feldaraboljuk. 

Tovább sütjük legalább 40 percig , 120 fokon, hogy jól kiszáradjon, keményre.
Az én kutyusom, nagyon szereti. 
Jó ropogós, tisztítja a fogát!
A kukoríca liszttől szép lesz A kutyusunk szőre!
A lenmag a kapor az emésztést segíti!
Foltosomnak nagyon ízlik!

2019. január 15., kedd

Mai kenyérkéim!


Most nem kerek kenyér készült, hanem két kisebb.
Egyik szögletes formában, a másik, őzgerinc formában.
Még nincs bagett sütőm, de már megrendeltem egy 2 darabos fog érkezni,azzal szép formás készül majd, remélem.
 Ezeket könnyebb szeletelni, pirítani,mint a nagyobb, kereket.
Előző nap kovászoltam, majd a dagasztás után háromszor hajtogattam. 
Éjszaka a formákban kelt nylon zacskó alatt, a hideg spájzban.
Reggel a pulton kelt a bevágás után, amíg a sütő felmelegedett 200 fokra.
Sütő zacskókat húztam rá, amit vízzel spricceltem be.
10 perc után mérsékeltem 170 fokra, így sült még 35 percig.
Utolsó 10 percben, sütő zacskó nélkül.
Többször spricceltem rá vizet.
Most került bele, 2 ek rizsliszt, 1ek árpaliszt, és a többi sima és a fele rétes liszt, fél kg összesen.
 4 ek kovász, só, 1 kk kanál sikér.
Az elő kovászba, pici cukor és 1 dl tejszín, 4 ek liszttel.
Aztán még 2,5 dl víz a fél kg liszthez.
Kenyérsütő dagasztotta, háromszor.
Aztán kelesztőtálban pihent a hajtogatások közt.
Sütő zacskót húztam rá, mert a formáknak nincs teteje. 
Most nagyon jó a kovászom, egy kis rozsliszttel megújítottam.
Ilyen hólyagos még soha nem volt a héj. 

Mikor levettem az utolsó pecekben a sütőzacskót, bespricceltem vízzel és a szerintem a cseppek helye látszik ilyen hólyagosnak.
Nagyon szép a belseje, puha,lukacsos.
Frissen vajasan ettem.


Az egyik ajándékba ment, kedves ismerős családnak.

2019. január 13., vasárnap

Fordított almás készült!


Egy gyorsan elkészíthető, finom sütemény.
Az alma alatt a cukor meg karamellizálódik a  vajjal kikent tepsiben.
Recept:

Tészta:

2 dl joghurt
1,5 dl olaj
15 dkg kristálycukor
 4 dl liszt
 1 cs sütőpor( a foszfátmentes sütőporból fél cs)
1 cs vaníliás cukor
2 db tojás
 pici só.
A  közepes(pecsenyés tepsit) kikenem vastagon margarinnal, és vastagon beszórom kristálycukorral.
Sütéskor ez rá karamellizálódik az almára.
Erre rakom az alma szeleteket, majd rásimítom a tésztát.
Tészta elkészítése:
A tojást a cukorral kikeverjük,robotgép dolgozik.
Hozzá adjuk a joghurtot a sót az olajat  apránként, és a végén a sütőporos lisztet.
A sütőt 200C°-ra  előmelegítem.
 10 perc után mérsékelem 170 C °-ra  így sül még 20 percig.
Még melegen egy  fém tálcát teszek a tepsi tetejére és kifordítom a tepsiből. 
Krém is kerülhet a tetejére, így egy gazdagabb süteményt kapunk.
Bármilyen idény gyümölccsel készülhet.
Most felváltva raktam a tálcára, tetejével, aljával felfelé.
Ilyen szép pirosra sült!

Almát aszaltam!


Gyerekkoromba mi, az aszalt almát susinkának hívtuk.
Édesanyám  télen, a  sparhelt sütőjében  készítette. 
























Nagyon ízletes, ahogyan elpárolog belőle a nedvesség 
tartalom, különösen ízletes lesz.
Gyümölcslevesbe főzöm, de elrágcsálni is élvezet.
A szilvát ,ősszel a kemencében aszaltuk. 
Naponta begyújtottunk a kemencébe, nem nagy meleget csinálva, forgatva a tepsikben a kimagozott szilvát.
Most olvastam, hogy sok krómot tartalmaz, az aszalt szilva, ami "  serkenti a szénhidrát- és cukoranyagcserét, erősíti az inzulinhatást, gyorsítja a fehérjék beépülését és növeli a teljesítőképességet."
A tél vége felé, ne hagyjuk az almát elromlani, készülhet belőle susinka.
Én, már aszalógépben készítem, egyenletesebben, és gyorsabban megszáradnak.
Itt már útra készen a családnak, bezacskózva.



Szoktam mellette narancs és citrom karikákat is szárítani.
Teát izesítek vele.


Aszaltam ősszel szilvát , és paradicsomot is.






Kandírozott narancshéj készült!


Sikerült bio narancsot vennem, felhasználtam a héját, kandírozott narancshéjat készítettem.
Részletes leírást ITT találsz