2022. június 22., szerda

Sípoló tejforraló!


 

Ki emlékszik erre a tejforralóra?

Nekem még meg van!

Bár már nem használom, kerülöm az alumínium edényeket!

Dupla falú, a két fal közzé vizet kell önteni.
Van rajta egy sípoló, ami jó hangosan jelzi, ha felforrt a tej.
Igy soha nem futott ki, ha a jelzést figyeltük!
Hasznos kis edény volt, csak kár, hogy az anyaga alumínium.

2022. június 20., hétfő

Grissini, másképpen!


 Kenyér tésztából készítettem,!
Nálam, most bagettek sültek. 

 


Tejjel dagasztottam a tésztát.
fél kg liszt-harmada rétes liszt 
3 ek teljes kiőrlésű liszt

20 dkg kovász-csipetnyi élesztő 

3.5 dl tej
2 teáskanál só
 1 teás kanál sikér
1 kk cukor
 csipet aszkorbitum.
Kenyérsütő dagasztotta.
Kézzel, jól átgyúrtam.
Háromszor hajtogattam.(feltekerem, mint a bejglit)
Ebből készültek a bagettek.
Egy kis részt elvettem, kinyújtottam.  durvára őrölt, színes bors, 
aprított paprikás tepertő,(unokámtól kaptam)
                 fekete köménymag,
      zöld fűszerpor keverék(sajátkészítés) került rá.

 Feltekertem, mint a bejglit, (ettől réteges lesz!) 

 A  tepertős kenést ,nyújtást, tekerést, háromszor ismételtem, félórás pihentetéssel.
Végül 1 cm-esre kinyújtottam.
Tetejét megkentem, só és liszt keverékével, beszórtam fekete köménymaggal.
Csikokra vágtam, egy részét meg is tekertem.
Jó ropogósra sütöttem.
180 C°-on ,légkeveréssel, 25 perc. Finom, rágcsálni való!


2022. június 18., szombat

Túrós ,rakott gofri !


 Maradék gofriból készült.
A lapokat megkentem eper dzsemmel.


Rá túró krém készült.
Ezt 3 lap közé helyeztem.

Csurgathatunk rá olvasztott csokit is!
Gofrim:
 3 db tojás 
4 ek maszkarpone, 
5 ek  rétes liszt,
fél dl tej 
3 ek olvasztott vaj.
fél cs sütőpor
Ezeket simára kevertem, egy elektromos habverővel, fél órát pihentettem.
A liszt minőségétől függően kerülhet még bele tej.
Túrókrém:
 20 dkg túró (saját készítésű)
3 ek maszkarpone
 3 ek porcukor
 reszelt citromhéj
pár csepp mandula esenc
A hozzávalókat óvatosan össze keverem.
Rétegezem a gofrit a krémmel. 
Most 3 db gofrim volt készen!
Már készült , kávés főzött krémmel is, fehér csokival a tetején.




2022. június 7., kedd

Epres, pudingos sütemény!


Nagylány unokám kapta a receptet, és kérte sütsem meg.
Megtörtént, és nagyon finom lett.
Egy tejes, olajos piskótába, főzött puding került bele, a tetejére az eper.
Eper habot is készítettem hozzá, tojás fehérjéből.
A pudinghoz:
1cs pudingpor
3.5 dl tej
3 ek cukor
Piskótához:
4 db tojás
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl olaj
1dl tej
25 dkg liszt
fél cs sütőpor
30 dkg eper
Elkészítés: 
Megfőzzük, ki hűtjük a pudingot
Kemény habbá verjük a tojás fehérjéket
A sárgáját ki habosítjuk a cukorral
Hozzá öntjük a tejet, az olajat a sütőporos lisztet, jól kikeverjük.
Majd ezután kerül bele a habbá vert tojás fehérje.
Sütő papírral bélelt közepes tepsibe simítjuk.
Ráhalmozzuk foltokban, kanalanként a pudingot. 
A felezett, szeletelt epret a tetejére rakjuk .
Porcukorral is meg hinthetjük, ha kihült. Nálam ez elmaradt, igy is elég édesnek találtuk. 




Eperhab is készült hozzá.
Ez úgy készül, hogy a tojás fehérjéket(fagyasztóban, sok van belőle, ilyenkor készülnek a gyümölcs habok) cukorral, csipet sóval, kevés citromlével, a robotgép habbá veri. Majd utoljára kerül bele a gyümölcs, most földi eper.
El tudom képzelni, rózsaszín(pl. puncs) pudinggal is, színesebb lenne.
 De , tojással cukorral elkevert túróval is finom lenne, amit bele kanalaznánk.



2022. június 1., szerda

Csapos,limonádés üvegem!


Régen szeretnék egy ilyen csapos üveget!
Most sikerült hozzá jutnom.
4 l-es és nagyon praktikus, limonádé készítéséhez.
Ma érkezett meg és már készült is benne egy finom, gyömbéres-mentás-citromos limonádé.
Véletlenül akadtam erre a szép kis spanyol, zománcos bögrére.
Csodás kis alakja, és fogása van.
Szerintem ,együtt nagyon jól meglesznek!
Megleszünk!
Most a bodza ivólé készül benne!



2022. május 27., péntek

Hagymaszárból!


 
Gyerekkorom ízvilágát idézi fel.

Édesanyám gyakran készítette, reggelire..

Sokszor, csak a  felaprított hagymaszárból.
A hagyma fejet az ebéd főzéshez használta fel. 
Néha került hozzá kevés szalonna pörc is. 
Tojás volt bőven, saját baromfikat tartott.
Elkészítés:
Egy jó csomó hagymaszár feldarabolva.
A szalonnát ropogósra sütjük, kiszedjük.
Ebben a zsiradékban sül meg a hagymaszár.
Nálam most az új hagyma is bele került.
Megsózva  sütöm, de ne lágyuljon el, legyen roppanós kicsit. 
Tojást ütök rá és kevergetve összesütöm.
A végén kevés fehér, vagy citrom bors is kerülhet rá.
Szalonna pörc nélkül is finom!
 
Ha ez a reggeli, délig biztos elfogy a másfél liter folyadék.
Nagyon egészséges a hagyma!

2022. május 26., csütörtök

Házi, túrós tésztám!




Saját készítésű túróból, házi tojásból gyúrt tésztával. 
A tésztát nagyobb darabokra-szabó gallér formára-, vágtam.
Sült füstölt tarjával és mangalica szalonnával.
Kerültek még rá, a szalonna zsírjában sütött házi tészta kockák.

2022. május 19., csütörtök

Kenyér és bagett sült!

 


Tegnap sültek!

Most egy kis élesztő is került bele a kovász mellé, mert nem bíztam a kovászom erejében!



Ezt a receptet használtam:

60 dkg finom  liszt--egyharmada rétes liszt
3 dl tej
2 kk só
1 ek olaj.
1 kk cukor.
1 kk sikér
fél kk aszkorbin
20 dkg kovász-csipetnyi élesztő.

Jénaiban sült a kenyér.
 Bagett formában a kis kenyér.

Ropogós héj, laza, puha belső!
A reggelim vajas kenyér, hagyma, retek.
A vajas , mézes bagett a ráadás!



2022. május 18., szerda

Komatál!

 



Anyák iránti figyelmesség!

"Ez a szokás még az 1980-as években is elmaradhatatlan jele volt a közösségi összetartásnak, az egymásra figyelésnek. Nem tévesztendő össze a kolozsmával, a keresztanya ajándékával. A szoptató anyáról való gondoskodással azt biztosították, hogy az anya minél hamarabb megerősödjék a szülés után, és bőséggel tudjon szoptatni. 

A komatál a lehetőségekhez mérten gazdag, tartalmas ebéd és bor volt, vidékenként változóan kettő-kilenc napig a szülés után. Egyes helyeken az asszonyavatásig vittek komatálat.

A komatál fogásainak száma mindig páratlan volt. Az első és az utolsó komatálat általában a fő komaasszony küldte, a többi komaasszony pedig naponta váltotta egymást. Nem csak a komaasszonyok küldtek komatálat, hanem a keresztelőlakomán részt vevő vendégek is megrakták a „komacsészéket”. A komatálat az illendőség szerint az kóstolta meg először, aki vitte, és ő előtte ette meg az anya és a családja. A tál vivője a szokás szerint erőt, egészséget, bő tejet kívánt az anyának, kikérdezte, hogy ment a szülés, és ellátta jótanácsokkal."

Erre a célra a levesnek, külön koma tálunk volt, egy ibolyás mintával. 


Mai napig őrzöm, ha együtt a család ebben tálaljuk a húslevest.
Édesanyám komakendőt hímzett pamut vászonba, hófehér  mintával,  saját szövés volt, szépen kirojtozva, a széle ki azsúrozva.
Ebbe bekötve vittük a finom tyúk levest, saját készítésű csiga tésztával. 


A második fogást, két pecsenyés tál közt, szintén kendőbe kötve helyeztük el.
Igy könnyű volt vinni, mert gyalog mentünk ám a falú másik végére is!
Úgy mondták" két karral" vittük!
A süteményt, mindig, ránk gyerekekre bízták!
Egy kis fonott demizsonban bort is vittünk!
És csakis vörös bort, mert az vérszaporító, egészségtől való, kis mértékben fogyasztva. Nekünk Izabella szőlőből készült borunk volt .
Általában Édesanyám tortát sütött, és diós kiflije is kedvenc volt a családban.
Hideg kiflinek hívtuk, talán azért, mert hidegen is finom volt, a disznó zsírral gyúrt tésztája.
Azóta is próbálgatom a sütését, de soha nem lesz olyan finom, mint amit Ő készített.
Az "Emlékek útján!" című blog bejegyzésemben részletesebben olvashatsz róla!


2022. április 28., csütörtök

Sült, túró gombóc!

 
Hozzá valók:
fél kg túró(a túrót én készítettem)
1 ek finom liszt
2 ek griz
 1 ek kendermag fehérje por
 2 ek maszkarpone 
1 ek langyos vaj
1kk sütőpor
cukor vagy édesítő-ízlés szerint
 2 db tojás
csipet só.
Vanília aroma-nálam mandula aroma
A túrót villával áttörjük, elkeverjük a hozzávalókkal, fél órát pihentetjük. 
Vizes,  fagylaltos kanállal golyókat formáztam és panírba hempergettem. 
PANIR: 
zsemlemorzsa
darált kukoríca pehely
szárított, pörkölt búza csira-ezek keveréke
Bő, forró olajban sült.
Igy minden íz benne marad, ha vízben fő, sok aroma ki fő belőle.



 A maradékot, epres , fehércsokis, tejszínes, rebarbara szósszal fogyasztottam.



2022. március 26., szombat

Kefirből készült, valami!

  

 Nem tudom ,mit készítettem! ?
 Egy szűrőt kibéleltem sűrű szövésű anyaggal, bele öntöttem 6 pohár kefirt.
A savó lecsepegett, és vissza maradt egy sűrű, finom massza.
Nem tejföl!
Nem joghurt!
Nem maszkarpone! 
Nem sajt!
Talán sajtkrém?
NINCS NEVE!
Valami, ami nagyon finom, csak neve nincs!
Ma a lapcsánkámra kenve fogyasztottam, csodás íz!
A lecsepegett savó iható, kenyér sütéskor is fel lehet használni, víz helyett.

2022. március 24., csütörtök

Édesség ,sütés nélkül!



 Aránylag , gyorsan elkészül. 
Főleg, ha van kész egy kis karamell szószom.
De, az is gyorsan elkészíthető:  
10 dkg cukrot,  1dl tejben, (vagy tejszínben)  sűrűre főzök, mikor szép aranybarna, leveszem a tűzhelyről, keverek bele 2-3 dkg vajat.
Amig hűl , a késes aprítóban 1 cs sótlan mogyorót átdarálok, ebbe kerül 5 dkg vaj, és a karamell szósz.
Most egy kis tejszínes mogyoró aromával is ízesítettem.
 Fehér csokoládét olajban megolvasztom, majd temperálom harmadnyi csokival.
A babapiskóta sima felét vékonyan bekenem a fehér csokival, (igy jobban tapad hozzá a karamelles mogyoró krém)
A mogyoró krémből kis hengereket formázok, rá lapítom a baba piskótára. 
Bevonom a fehér csokival
Nagyon finom! 
Készült már tejcsoki bevonattal is!
Leírni hosszadalmasabb, mint elkészíteni! 
Hagyományos, vékony piskótával is ki fogom próbálni, mert igy a baba piskóta kicsit száraz. 
Most, egy jó fajt(a LIDL-ben vásárolt)  baba piskótával készült, ami elég puha a fogyasztáshoz.


2022. március 18., péntek

Fekete kellel ,csicsókával, dúsított, zöld lapcsánka!

Kertemben áttelel a fodros, és a fekete kel.

ITT olvashatsz róluk  bővebben.

https://nepgyogyaszat.com/cikkek/fodros-kel-a-szuperzoldek-sztarja/?fbclid=IwAR1Te1BhbkFuKgVgTPCrW8lA7e5sbvlu2nff2hWucdQhV5xxz5-ljwEnaEg


Igy teleltek át!
"A fodros kelnek igen alacsony a szénhidrát és kalóriatartalma, viszont nagy mennyiségű kalciumot, C Vitamint, folsavat, vasat, mangánt, káliumot, rezet, béta-karotint, rostot, luteint és az összes esszenciális aminosavat, valamint az egészség és szívvédő omega-3 és omega-6 zsírsavakat a legkönnyebben hasznosuló formában tartalmazza. Kéntartalmú hatóanyagai is vannak, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek megelőzésében".

Most a fekete kel leveleit használtam fel egy adag, lapcsánka készítéséhez.

Került bele még a burgonya mellé, csicsóka, vörös hagyma, fok hagyma,tojás, só bors, és liszt.
Késes darabolóban(kutter) aprítottam fel a hozzávalókat.
Csicsókáim!
Ilyen szép zöld lett a massza.



Olajban sütöttem ki.