2013. január 12., szombat

Kapros puliszka golyók.

Tegnap puliszka készült, a recept szerint.
A maradékot ma ettem tejjel.
Ezen kívül kizsírozott tepsiben pirítottam a sütőben egy vékony réteget, azt rágcsáltam délután.
Nagyon egészséges étel. 
A kutyusom is kap belőle, mert a kukoricától szép fényes lesz a szőre.
Hozzávalók.
 2 dl kukorica liszt
2 dl finom szemcsés kukorica dara
1 l víz
diónyi zsír
 só ízlés szerint

A langyos vízbe szórjuk a kukoricákat folyamatos keverés mellett.
A víz mennyiségét a kukorica határozza meg.
 Ha kell, még öntünk hozzá.
Folytonos keverés mellett (habverő a legpraktikusabb) sűrűre főzzük.
Párolt savanyú káposztával és szalonna tepertővel tálaljuk.

 A puliszkából, ki zsírozott tepsibe vékony réteget terítve,               sütőben pirosra piríthatjuk.

Tejjel is ehető, vagy túróval.
Fagylaltos kanállal golyókat formálva, vajon megpirított kaporban megforgatva, kitűnő köret a kapros puliszka golyó.

2013. január 10., csütörtök

Házi krémesem.

A napokban készült élesztős ,hájas tésztából két  vékony lapot sütöttem.
Az egyiket már fel is kockáztam sütés előtt.
A krém, házi krémes porból készült.



Jó ízű lett, de a krémporral nem vagyok megelégedve. 
Már másodszor járok úgy, hogy másnapra elfolyósodik.
Legközelebb magam készítem.
A tészta jobb, mint a leveles vajas, nem készült nagyon hájasra és így egészségesebb is..
Jól megpuhul a krémtől.

2013. január 9., szerda

Élesztős hájas tészta készítése.




Mangalica hájam volt lefagyasztva.
Ha tél, jöhet a leveles 
tészta készítés.
Ez most élesztős hájas tészta lett.
60 dkg liszt
1 egész tojás+2 sárgája
3 dkg élesztő
 3 ek olvasztott vaj
2 dl tej
pici só
 1 ek cukor
A háj 25 dkg, összekeverve 10 dkg liszttel, 1 ek ecettel.
A tészta hozzávalókat a kenyér sütő dagasztotta , kelesztette. 
Egy óra után kivettem, kinyújtottam.
Lekentem a lisztes hájjal.


Feltekertem, mint a bejglit.
Most nem a szokásos hajtogatással készült.

Pihent 30 percet letakarva


Darabolás után !
Ezt még háromszor megismételtem, nyújtás, tekerés.
Most nagy segítség volt a szilikon gyúrólap beosztása, hogy mindig ugyan olyan méretűre nyújtsam.
Fagyasztóba így kerültek!
                                    Kinyújtott lap sütőpapírban feltekerve!

Természetesen próba sütés is volt!
Igazi , falusi, üstben főtt szilva lekvárral a két párnácska.
A rudak kömény és szezám mag szórással.
Krémes lap is sült.Róla majd később.




Káposztás bableves , füstölt csülökkel.

Egész télen készülök a bab leves főzéssel. 
Minden alapanyag meg volt. Az ünnepek nyilván nem bab leves készítésre valóak.
Most aztán eljött az ő ideje.
 Annyit főztem, hogy kerül a fagyasztóba is.
Édes és kevés savanyú káposztával készült.
A babot előző este beáztattam.
Nálam ilyen nagy szemű fehér"kanpaszuly" terem, a kerítésre futtatva.


A füstölt csülök átmosva. Együtt kerültek a kuktába.
Étel ízesítő, saját darált zöldség, , egy fej hagyma 4 cikk fokhagyma,babérlevél került bele, és egész bors , kevés borsika fű, (csombor). 
A csombortól nem puffaszt úgy a bab.
Utóbbiak tea tojásba zárva.
Só nem kerül bele, mert a csülök és a savanyú káposzta sós. 
Közepesen barna rántásra készül a tejfölös, tejes habarás.
A csak tejfölt már nem bírja az idős gyomor.
Habarás, már a hő kiegyenlítés után.
(kevés forró levessel össze keverve)

 Egy idő után, felnyitva a kuktát bele raktam a káposztákat, kevés piros paprikát.
Egy egész és két kockára vágott burgonyát is hozzá adtam.
Kuktát újból lezártam. 
A kukta végleges ki nyitása, csülök kiemelése,  kevés paradicsom hozzáadása, behabarás,és kész. Én jól össze főzöm, az ízek, had érjenek.
A csülköt darabokra szedem, felkockázom, így kerül a tányérba.
Illetve most egy kis bográcsba tálaltam.



Ezt a remek  fiskars  japán séf kést  az egyik családom Jézuskája hozta.
Remekül szeletelek vele.
Tegnap sült a burgonyás kenyerem, ezzel ettem. 

Régi szokás szerint hagyma karika a tányér szélére és azzal kanalazom a levest.
Ez a leves olyan sűrű, hogy főzeléknek is beillene.



Hagymalekvárom.

Már régen készítettem, most volt lila hagymám
Szeletelés után kevésnek találtam, adtam hozzá még két fej vörös,és 2 két  fej fehér hagymát.
Most meg az volt a baj, hogy nem volt elég lila. Éppen megfőtt a céklám, raktam bele 3  kis darabot.gyönyörű színe lett.
Olíva olajban, kevés vízzel,sóval pároltam,  a végén fedő nélkül levét elfőve , sűrű lett.
 A végén, szerecsendió, köménymag, fahéj,kurkuma,
 curry,cukor helyett méz,kicsi vaj és ecet is került bele.
Pikáns kísérője sült húsoknak,de a reggeli pirítóson majonézzel is élvezetes.



2013. január 6., vasárnap

Vízkeresztkor a Karácsonyi menüről.

Az advent teendői, a készülődés, még az egy személyes háztartásban is idő igényes. Nem is volt rá alkalom, hogy felrakjam az elkészült finomságok képeit.
Első nap már utaztam a messzi kis unokámhoz 350 km-t.
Most pótolom.
A sütikről már van fent kép. A püspök kenyerek, mézesek is felkerültek.
A zserbót meg nem is fotóztam most, annyiszor készült már .
Szent este halat sütöttem.Róla sincs fotó.
A pulyka sültem ilyen volt.Kusz-kusz készült hozzá.

A 9 éves zöld diómmal ettem.

Mákos guba is készült

A mézesek!
Mikulástól karácsonyig 3 adag készült.
Pogácsák, figurák, díszítve, mogyoróval, simán.

 Sok mogyoróval!
                                                             Itt már csomagokban!
Díszítve a tészta keksz nyomókkal.(klopfoló, üveg dugó)
Figurák!

Annyi készült, jutott belőle, családnak, rokonnak, jó szomszédnak, jó barátoknak.
kapott hozzá mindenki fagyöngy ágat.
Van egy kedves ismerősök, akinek már szólni sem kell és advent első vasárnapjára kapok egy halom fagyöngyöt.
Már várom, most is tepertős pogácsa, kis lélek melegítő, forralt bor,ajándék csomag várta.
Remélem még sokáig számíthatok rá.








2013. január 5., szombat

Bagett, bobájka(guba kifli), zsömle.


Átvariáltam egy kenyér  receptemet, mert "bobájka " tésztát szerettem volna készíteni , a mákos "gubához".
50 dkg liszt
3 ek olvasztott vaj
1 db sült burgonya
2 dkg élesztő
kevés só
 1 ek cukor
 3 dl tej.
1 tk sikér
csipet aszkorbinsav
 egy csésze,  öreg tészta
Az öreg tésztát előző este elkészítette:
 4 ek liszt 
1 dkg élesztő, fél dl tej 1 kk cukor
Meleg helyen volt egy órát, éjszakára hideg spájzba került.
Reggel hoztam ki a meleg konyhába.
A hozzávalók a kenyér sütőbe kerültek, ott is kelt a tészta, bő egy órát.
A sült burgonyát villával szét törtem és a vajjal elkevertem, így került a tésztába, még az elején a többi hozzávalóval együtt.
Következett a formázás.
Most próbáltam ki az új szilikon gyúró lapomat.
Jézuska hozta!






Őket "alakítottam" a tésztából.
bagett, guba, zsömle, ollózott bagett, nagy, kicsi köménymagosan.
Újból keltek  a tepsibe sütő papíron fél órát, majd zsilettel bevagdostam a nagyobbakat.
Amíg a sütő melegedett ők szépen emelkedtek, kinyíltak.
A zsömlét, a guba kiflit előbb olajjal, majd  felvert egész tojással lekentem. Egy rudacskára egész köményt szórtam. 
200 C°-ra  felmelegített sütőbe raktam, bespricceltem jól a tésztákat és a sütőt is vízzel.
10 perc után 180 C°-ra mérsékeltem a hőt..
Így sült még 30 percig.
Ilyenek lettek.



Legközelebb szebbeket formázok.
Az illatuk, az ízük valami mennyei!
És ez csak fél kg lisztből.
Reggelire mézes vajasan!

A toros káposztához is fenséges!
A héjuk ropogós,a belsejük is szép foszlós!















2013. január 4., péntek

Sütő tökös fánkocskák.

Annyit hallottam már a sütőtök adalék anyagként való felhasználásáról, hogy ki kellett próbálnom.
Adva volt :
egy szelet sült tök, kb 5-6 dkg
egy darab héjában sült burgonya
pürésítettem őket 5 dkg vajjal
került bele 1 kisebb tojás
csipetnyi  őrölt szerecsendió
kevés só
kevés szódabikarbóna+egy diónyi élesztős tészta(öregtészta)
 ennek hiányában 1 dkg élesztő is megteszi
4 ek sima liszt.
2 evőkanálnyi reszelt sajt(ennyi volt a megmaradva)
Amint látható maradékokból készült.
Jól összekevertem, legyen lágyabb, szaggatható állagú. Tejjel lehet javítani az állagát.
hagytam állni meleg helyen fél órát.
majd fagylaltos kanállal kis halmokat pottyantottam a forró , bő olajba.
Kétszer fordítom, először közvetlen a behelyezés után, majd még egyszer.
Így jó ropogós lesz és rendesen átsül.
Koronás fahéjas kristály szóró cukorral szórtam meg a tetejét.
Hab zsákba(nylon zacskóba) töltve csíkonként is süthető.
Legközelebb így is kipróbálom.
Ez egy kicsi adag 17 db kis fánkocska lett belőle.
Saját készítésű málna dzsemmel fogyasztottam.
Csodálatos ízek, a szerecsendió, a sajt és a tök együtt, nagyon harmonizál.
Ilyenek lettek!










2013. január 2., szerda


A négy gyertya meséje

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya.

Olyan nagy volt a csend körülöttük, hogy tisztán lehetett érteni, amit egymással

 beszélgettek.

Azt mondta az első :
- ÉN VAGYOK A BÉKE!
De az emberek nem képesek életben tartani. Azt hiszem, el fogok aludni.
Néhány pillanat múlva már csak egy vékonyan füstölgő kanóc emlékeztetett a hajdan fényesen tündöklő lángra.

A második azt mondta:
-ÉN VAGYOK A HIT!
Sajnos az emberek fölöslegesnek tartanak. Nincs értelme tovább égnem.
A következő pillanatban egy enyhe fuvallat kioltotta a lángot.

Szomorúan így szólt a harmadik gyertya:
- ÉN A SZERETET VAGYOK!
Nincs már erőm tovább égni.
Az emberek nem törődnek velem, semmibe veszik, hogy milyen nagy szükségük van rám.
Ezzel ki is aludt.

Hirtelen belépett egy gyermek. Mikor meglátta a három kialudt gyertyát, felkiáltott:
-De hát mi történt? Hiszen nektek égnetek kéne mindörökké!
Elkeseredésében hirtelen sírva fakadt.

Ekkor megszólalt a negyedik gyertya:
-Ne félj! Amíg nekem van lángom, újra meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát.
- ÉN VAGYOK
A REMÉNY!

A gyermek szeme felragyogott. Megragadta a még égő gyertyát, s lángjával új életre keltette a többit.

Add, Urunk, hogy soha ki ne aludjon bennünk a remény!

Hadd legyünk eszköz a kezedben, amely segít megőrizni

 gyermekeink szívében a hit, remény, szeretet és béke 


lángját!






2013. január 1., kedd

Szilveszteri finomságok!

A karácsonyi mértéktelen falatozások után, egy kis mértéktartás következik. 
Főleg, ha az ember rájön, alig bír felállni a szőnyegről, ha az unokájához "leereszkedik" legóból építeni.
Igaz az évek is besegítenek, de el kell ismerni, ha túlsúlyos az ember fia. 
Ünnepek után tenni kell ellene!
Csak az nem rakódik le, amit nem eszek meg.
Nagyon nehéz ez annak, aki magának főz.
A szilveszteri menüm, részben már ennek a jegyében készült.
A lencse  ételízesítős, fokhagymás, hagymás izésítéssel,habarás nélkül. 
Feltétnek virsli ,"leveles tésztás,sajtos pongyolában".
Szezám maggal a tetején .
Ez bizony nem fogyókúrás!
LENCSE ,BUNDÁS ,SZEZÁM MAGOS VIRSLIVEL.

Tököt is sütöttem, a mi vidékünkön szerencsehozónak számít.
 Sütés után ,mézzel és kakukkfűvel ízesítve.

                                              SÜLT  TÖK.

A majonézes salátám, laktózmentes tejföl és  házi majonéz.
A sok zöldség kárpótol.
Mexikói zöldségkeverék, még több kukoricával.
Ecetes, babérleveles, kömény,és lenmagos, szerecsendiós lében pácolt fehér és lila hagyma, héjában sült két szem burgonya,  2 db főtt tojás, savanyú uborka, alma, 2 db főtt virsli került még hozzá.Fehér borsot használtam.
Sovány, fekete erdei pirított sonka kockákkal a tetején.
VIRSLIS ZÖLDSÉG SALÁTA.


Tejes kenyértésztából készültek: malackák, bagett és császár zsömle.
Ezekből ajándékoztam is.
Kocsonyát kaptam cserébe!
Ezenkívül leveles vajas tésztából is készültek malackák, sajttal, sovány fekete erdei sonkával, pizza krémmel töltve.
Sütésnél kicsit deformálódtak, az ízük nagyon finom.
pikáns falatok.
A "dundi" malackák édes kelt tésztából készültek.
 A salátához kiválóak.



 A malackák részletesebb leírása itt található, ebben a blogban.






2012. december 31., hétfő

Elköszönök az elmúlt évtől, várom az Új Évet!

Elmúlt egy év!
Örülök, hogy egy évvel idősebb lettem, hogy megérhettem ezt is. 
Annyi mindent megéltem már.
Remélem az elkövetkező év sem hoz semmi rosszat, vagy legalábbis olyat, ami terhet jelent, megvisel. 
Nem készítek"bakancs listát" .
Ebben a korban talán már nem illik. Jöjjön, ami még jöhet.
Egészséget kérek és szeretetet, békességet a családom körében.
Ezt kívánom mindenkinek.
Hozzanak szerencsét ezek a malacok, és a négylevelű lóherék!