2012. december 13., csütörtök

Puliszka,párolt savanyú káposztával, tepertővel.

Tegnap puliszka készült, a recept szerint.
A maradékot ma ettem tejjel.
Ezen kívül kizsírozott tepsiben pirítottam a sütőben egy vékony réteget, azt rágcsáltam délután.
Nagyon egészséges étel. 
A kutyusom is kap belőle, mert a kukoricától szép fényes lesz a szőre.
Hozzávalók.
 2 dl kukorica liszt
2 dl finom szemcsés kukorica dara
1 l víz
diónyi zsír
 só ízlés szerint

A langyos vízbe szórjuk a kukoricákat folyamatos keverés mellett.
A víz mennyiségét a kukorica határozza meg.
 Ha kell, még öntünk hozzá.
Folytonos keverés mellett (habverő a legpraktikusabb) sűrűre főzzük.
Párolt savanyú káposztával és szalonna tepertővel tálaljuk.

 A puliszkából, ki zsírozott tepsibe vékony réteget terítve,               sütőben pirosra piríthatjuk.

Tejjel is ehető, vagy túróval.
Fagylaltos kanállal golyókat formálva, vajon megpirított kaporban megforgatva, kitűnő köret a kapros puliszka golyó.

2012. december 12., szerda

A heti kenyér.

A szokásos heti kenyérsütés.
kenyérsütőre bízva a dagasztás,kelesztés.

Cserép edényben  kelt a formázás után, még fél órát.
Bevágtam, körben ,a tetejére kis vágások kerültek.
Ezután még 20 percig kelt.
Sütő 250 C°-ra előmelegítve..
15 perc után 180 C°-ra mérsékelve, így sül kb 50 percig.
Tetején vizes sütőpapír, a cserép tálban is az van.
Sütő alján lábasban víz.
Közben is spriccelem vízzel.
Nagyon szép lett a "forradás" és a belseje is szép,laza lyukacsos.
Illata betölti a lakást.
Gyerekkorom kenyérsütései jutnak eszembe. 
Édesanyám a nyári konyhánk kemencéjében sütötte. 
Kis széken ülve vártuk a lángost, jó kacsa zsírral kaprosan.
Folyt az ujjaink között is a zsír!
Az udvaron is kenyér illat volt
 Egy bánatom van ,az én kenyerem még nem beszélgetett velem(nem repedezett hangosan)
Holnap megint sütök, már kész az "öreg" kovász.


                                          ÍGY SIKERÜLT!




2012. december 11., kedd

Mézeseim.

Elkészültek az idei mézesek.
Tésztáját előző este összeállítottam. Másnap sültek.
Magvakkal díszítettem.
Tökmag, szezám mag,napraforgó mag, csillag ánizs  kókuszreszelék, mandula került rá. Tojás fehérjével ragasztottam és sárgájával vontam be, attól szép fényes.
Mézes hozzávalói:

   60 dkg liszt
 1 evőkanál kakaópor
         25 dkg porcukor
    20 dkg méz
 20 dkg vaj
  3 tojás
·                     2-3 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
·                     1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
Készült tál, amibe a kisebb figurák kerülnek majd, díszítés után.
Most egy kicsit deformálódtak a figurák, kevesebb hajtó anyag kell bele.
 Közepes nagyságú figurák is sültek, különböző alakúak.
                                        ÍGY SIKERÜLTEK!
                                 







Adventi nyereményem!

A Bakker Holland virágküldő facebookos oldalán hirdettek egy adventi koszorú és dísz készítő pályázatot.
Próbálkoztam az alábbi asztali csokorral.





Adventi koszorúm már sok éves, azért nem készül most új, csak frissítem.
Ragasztó pisztollyal dolgoztam. 
Nem látszik, de csillámos ragasztó rudat használtam.
Sajnos a fagyöngyöm még nem érkezett meg. 

Az ág hegyekre abból szoktam ragasztani.
Nálam hagyomány, fagyöngy legyen Karácsonykor.
Ha az alatt járunk be a lakásba, akkor  várható szeretet, egészség boldogság!
Eljött az értékelés ideje.
 3. lettem az asztali dísz kategóriában.
Tegnap jött a csomag és ezt kaptam.
3  üveg angyalka repült hozzám! Elemes és bekapcsolva váltják a színüket!
Ezenkívül
 egy szép nagy amarillisz hagyma!
Igazán  nagy öröm így Karácsony előtt,  már ajándék érkezik!

                                           ANGYALKÁIM!








Kandírozott narancs héj csíkok!!

Elkészült a nagyobb darabos, illetve csíkos narancs héj kandírozva. 
Eljárás hasonló a kisebb darabosnál. 
Különbség a darabolásban van.
Most ujjnyi széles csíkokra vágtam.
Ez nassolásra készült.
Annyi hibát elkövettem hogy barna cukrot is raktam hozzá. Sajnos ez elveszi a szép sárga színét, és átmegy barnás színbe.
A végén egy mokkacukornyi vajat is raktam hozzá, így porhanyósabb lesz a rá rakódott cukor. 
A barnaságot egy fél citrom levével csökkentettem.

                                                 Így néz ki!





2012. december 9., vasárnap

Adventi várakozás-Napi történések.

A soros szombati kenyér sütéssel végeztem.
Csörgött a telefonom.
 Jó szomszéd hívott, nyissam már ki a kaput, mert hozna egy kis disznó torost.
Éppen a mézes tál sütése, kenése volt  folyamatban, kértem kis haladékot és nyitottam. 
Megérte. 
Toros káposzta, meleg tepertő, vese, velő,bőr.
Nem is ettem én a lecsós paprikás krumpliból, amit ebédre főztem.
Friss kenyérrel tepertő, toros.
Mit mondjak, a továbbiakban a víz fogyasztásom megemelkedett.
Közben nassolgattam, a maradék tepertős pogácsából és a Pavlovából is.
A kisült mézeseket is megkóstolja az ember lánya.
Olyan kellemes fahéjas illat van a lakásban. 
Keveredik a sült kenyér illatával.
Régmúlt falusi karácsonyaim , a konyhánk melege, a disznóölések jutottak eszembe.
Az adventi illat mécses még fokozza ezt a hangulatot. 
Az esti ablak fények, az adventi koszorú pici fehér izzói, mint a csillagok. 
A fagyöngy apró bogyóin megtört fények .
Az adventi  koszorún a két gyertya lángja, illatuk.
Karácsonyi zene a CD-ről.
Hát mit mondjak, van karácsonyi hangulat, de ezt csak másokkal megosztva lehet értékelni. 
Gyermekkorom Karácsonyai, a szüleim  szinte itt voltak velem.
Akikkel én évekig az adventi készülődést megosztottam, már az égi mezőkön számolják a csillagokat.
Gyermekeim  távol élnek tőlem, a saját családjukkal osztják meg az advent örömét.
Úgy érzem el vagyok egyedül, de az ünnepek közeledte mindent felül ír.
Hiányoznak a szeretteim!
Sok jó ember van körülöttem, de őket nem pótolják!
Szerencse, hogy az a típusú ember vagyok, aki tud váltani és végzi tovább a napi teendőit, mondván azt kell szeretni, ami van.
 A megtörtént dolgokon már nem változtathatunk.
         Öröm , bánat, emlékezés, várakozás, bizakodás!
                  Ilyen az adventi várakozás nálam!




2012. december 7., péntek

Tepertős pogácsa.

A tepertő már régebben elkészítve a fagyóba várta, hogy feldolgozzam.
Most került rá sor.
Jó meleg a konyha, időm van rá, belefogtam.
Hozzávalók
60 dkg liszt
2 db tojás
3 dkg élesztő
2 ek tejföl
1 dl tej
fél dl olaj
1 tk só
1 kk cukor
kevés fehér bors
25 dkg darált tepertő
A kenyérsütőre bíztam a dagasztást, kelesztést. 
Egy óra után kinyújtottam,  rákentem a 2 ek liszttel,fehér borssal elkevert darált tepertőt.
Rúdba feltekertem.Így pihent 20 percig.
 A rudat kinyújtottam, kétszer hajtogattam 20 percenként.
harmadolva. (balról fel,jobbról rá).
 Az utolsó hajtogatás" "S alakban (balról fel, jobbról alá)
Kinyújtás, szaggatás, bevagdosás.
Tojással kentem le a tetejét, egy részét szezám magba forgattam.
Sütőt 200 C°-ra előmelegítettem.Alsó+felső+légkeverés.
5 perc után mérsékeltem 180 C°-ra.
Kb 25 perc alatt kész.
Frissen egy csésze forró menta teával, fenséges.
Kandírozott narancs és citromhéj került a teába.














Madarak etetése.


A kert alszik! Az örökzöldek díszítik csak a kertet!
Most a madarakra kell figyelnünk. Nem győzöm etetni őket, annyi a cinke, a rigó és a verebek.
 Kicsit haragszom rájuk, mert nyáron egy cinkét sem látok, hogy pusztítanák a kártevőket.
 Igaz ilyenkor dolgoznak, látom az ágak rései között is kutakodnak. 
Nehéz őket fényképezni, mert minden pici neszre elsuhannak.
Az etető alatt vizet is találnak.
 Náluk már karácsony van, fenyőágakat raktam a vizes itató táljuk köré.Így könnyebben is megkapaszkodnak.
 Meleg vízzel próbálom a vizüket pótolni. Időnként cserélem is.
 Tepertős kukorica golyókat és szalonnát is kapnak.különböző magvakat.
Egy másik helyen kivájt lopótökben találnak eleséget.
 Van úgy, hogy éjszaka benne alszanak.
Van még egy borostyánnal befuttatva az az éjszakai szállásuk. Volt már benne fészek is.
A köcsögfa csuporjaiba is bekuporodnak éjszakára.És mindenhova ahol puha menedéket találnak.
Faleveleket rakok a csuprokba,etetőkbe, látom a z otthagyott "nyomokból", hogy ott jártak. 
Egyszer a nagy nézelődés közben repült ki egy cinke, majdnem a fejemre repült!
Az ablakból kb. 40 db cinkét számoltam meg.
 A rigóknak almát, körtét rakok ki.
A vadszőlő bogyóit is megeszik.
Öröm nézni őket, ahogyan csipegetik a szalonnát, még fejjel lefelé is képesek enni.






2012. november 24., szombat

SÁRGARÉPÁS LAPÓTYA!

Nyáron cukkinivel készül, most az őszi zöldségek kerültek bele.
Darált zöldség, amiben minden  található, ami a kertben megterem. Le van darálva és fagyasztva.

Fagyasztott zöldség képe, leírása itt!
4 db burgonyát le reszelek.a káposzta reszelőn szálasra. 
hozzá reszelek 
1 db sárgarépát.
 2 db tojást.
1 Ek kukorica lisztet.
4-5 Ek sima lisztet.- a mennyiség a burgonya keményítő tartalmától függ. Ne legyen kemény a massza.
Sót és borsot.
1 fej vöröshagymát és 3-4 cikk fokhagymát1 csokor petrezselyem zöldet, (Ezeket gépi aprítóval apróra darabolom.)
Jól összedolgozom a hozzá valókat.
Forró olajban popogós, pirosra sütöm.
Most szemcsés  Cheese sajt készítménnyel fogyasztottam.
Nagyon kiadós, laktató, gyorsan elkészíthető. 
               
                                             ÍGY NÉZ KI!



2012. november 17., szombat

Majomkenyér!



      Nagyon szerettem volna már megsütni.
Limaránál olyan szép szabályosat láttam.
Ma rákészültem. Tésztába kis kurkuma is került, mert a tojások nem voltak szép sárgák.
Tészta nagyon jól kelt.
Minden jól indult. Töltelék nagyon finom lett. Elő vettem a régen használt kuglóf formámat, kivajaztam, liszteztem.
Előírás szerint kelesztés, pihentetés, darabolás .
Batyuknak megtöltve.
Már láttam, ezek nagyok az én kis kuglóf sütőmhöz, de azért 2 sor belefért.
Elvettem a tésztából kb a harmadát.,belőle lekváros diós gyűrű lett.
A kimaradt batyukat, ami nem fért a kuglóf formába, a muffin sütőbe gyömöszöltem, de szó szerint. Alig fért bele. Sütő előmelegítve.
Rácson, légkeverésnél  180C°, szavarin forma és a kuglóf forma.
A felső sor lefordult, azt a muffin formába raktam,ott sült meg.
Alatta tepsin a muffin forma, mert csak egy rácsom van.
És ez volt a szerencsém, mert folyt a  cukros lé a kuglóf formából.
Ha nincs a tepsi alatta , sikálhatom a sütőt.
Most a tepsi ázik, azt könnyebben elmosom.
Az , hogy füstölt az égett cukros lé, páraelszívó, ajtónyitás megoldottam.
Nagyon finom lett, a tészta egy csoda.
A töltelékről is csak jót, különlegesen pikáns az alma levében főtt puding,barna cukorral, fahéjjal fűszerezve.
Végül is minden finom, csak nem mutatós.

 recept innen: http://limarapeksege.blogspot.hu/

Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
1 tk. só
3 ek. cukor
1 tojás
2 tojás sárgája
3 dl langyos tej
6 dkg puha vaj
3 dkg friss élesztő-nálam saját kovász 20 dkg

Töltelék a tészta közé:

egy csésze olvasztott vaj
egy csésze barnacukor
két teáskanál őrölt fahéj
Töltelék a tésztába:
4 nagyobb alma
egy tasak vaníliás pudingpor
2 ek. barnacukor
1 tk. őrölt fahéj
A töltelékkel kezdtem. Lereszeltem az almákat, majd kinyomtam a levét. Ezt a lét elkevertem a pudingporral és óvatosan besűrítettem. Hozzáadtam az almát, a cukrot és a fahéjat. Jól elkevertem, majd kihűtöttem.
Míg hűlt, összeállítottam a tésztát.
A kenyérsütő gép üstjébe mértem az összes hozzávalót és a gépre bíztam a munkát. Amikor végzett a dagasztással a tésztát áttettem egy kelesztő tálba, és harminc percig hagytam kelni.
Míg kelt megolvasztottam a vajat,  elkevertem a cukrot a fahéjjal és a kuglófformát is kikentem vajjal.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam. Levágtam belőle két, 120 g-os darabot, ezekből tényleg fahéjas rudakat készítettem, szintén az almás töltelékkel, hogy holnap elvihessék a fiúk uzsonnára.
A maradék tésztát négyzet alakúra igazítottam, ujjnyi vastagra nyújtottam és 25 négyzetre vágtam egy pizza vágóval (öt-öt csíkot szabtam hosszában és keresztben is).
Minden kis négyzet közepébe tettem egy-egy teáskanál vaníliás almát, majd kis batyukat formáztam belőlük:
A tésztagömböket először olvasztott vajba, majd a fahéjas cukorba mártottam és a kuglófformába rendeztem. A tetejére kentem a maradék vajat és rászórtam a maradék cukrot.
30 percig hagytam ismét kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. Ha a sütési idő végén nagyon pirulna a teteje, egy fóliával le kell takarni.

A megsült tésztát azonnal átfordítottam egy nagy tortatálra.

Nálam ezek sikerültek.

Frissen nagyon finomak. 

Azóta , beszereztem egy nagyobb kuglóf sütőt.


                                            FORMÁZÁS
KELESZTÉS


                           A TÉSZTÁJA CSODÁLATOS!


             MUFFIN FORMÁBAN SÜLTEK!

A SZAVARIN (GYŰRŰ) FORMÁBAN SÜLT!
BARACK LEKVÁROS DIÓVAL TÖLTVE!











2012. november 16., péntek

Kenyérkék!

E-heti kenyereim. 
Most a bab konzerv dobozában kis kenyérkéket is sütöttem, kerek szendvics kenyérnek.
A megszokott kenyér recept szerint készült!

                                         Ilyenek lettek!



Pavlova torta és habcsók!


Édesség hiányom volt! Kell a boldogság hormon!
Kéznél volt 4 db tojás fehérje!
Nem mindig kell a tojás fehérje a receptekbe.
Lefagyasztom őket kis celofán anyagú zacskókba.
Ráírom hány darab.
Sok összegyúlt már, püspökkenyérhez, vagy habcsókhoz használom fel őket.
Most habcsók és "Pavlova" torta készült belőle.
            RECEPT ÉS ELKÉSZÍTÉS
Egy tojásfehérjéhez 7 dkg cukor
A fehérjéket  egy csipet sóval habosra keverem, fokozatosan megy bele kanalanként a kristály cukor.
Ha már kemény, 2 tk étkezési keményítő kerül bele.
A továbbiakban gőz fölé rakom, és ott verem tovább, amíg jól átmelegszik.
Sütő papiros tepsibe 2 kört rajzoltam a papírra,  erre simítottam a masszából kb.. egy ujjnyi vastag kört.
A többi anyagból habcsók lett. 
A felébe diót tettem, nagyon pikáns,és kissé üreges lett a belseje, akár krémet is lehetne bele rakni, vagy pudingot. 
Sajnos a habcsókok hamar elfogytak, nincs kép.
Egy maradt, amit a Pavlova tetejére raktam.
A többit megettem!!!


            PAVLOVA TORTA

Az egyik  kerek lapot megkentem cseresznye dzsemmel (saját készítés és termés)
Rá a másik lap,megint dzsem és rá a habcsók. 
Így lett kis torony szerű, egyszemélyes tortám.
Most spray tejszínhab  volt itthon, azt nem kentem rá a dzsemre,hozzá raktam fogyasztáskor.
           
            










2012. november 4., vasárnap

Képviselő fánk!

Már nagyon régen sütöttem.
 Akkor ott maradt, ahova raktam a tepsiben, nem jött fel!
Kicsi izgalommal kezdtem hozzá. 
Előbb csak egy fél adagot kevertem össze. 
Az új villanysütőmet még nem tapasztaltam ki teljesen,ezért is szurkoltam.
Aztán láss csodát, mind szép üreges lett belül!
A recept.
Hozzávalók.
20 dkg vaj-teavajat használtam
2 dl víz
csipet só
20 dkg liszt
1kk cukor
5 db tojás

Elkészítés.
A vizet a vajjal, sóval,cukorral felforralom.
bele öntöm a lisztet,és addig keverem, amíg elválik a lábas aljától, jól összeáll.
A tűzről levéve elektromos habverővel bele dolgozom egyenként az egész tojásokat,simára keverve.
Lágy, fényes, krémszerű a tészta!
Sütőpapírral bélelt tepsibe,közepes halmokat raktam.
( a sütőpapír szilikonos legyen, mert máskülönben kaparhatod a papírról) 
Nejlon zacskóba raktam és az egyik sarkát kivágva nyomtam a halmokat, nem túl közel egymáshoz.
Itt már bíztam benne, hogy jó lesz!
A sütőt 180C°-ra elő melegítettem,(légkeverés+alsó+felső)így sült kb 20 percig.
Egy lábasba vizet raktam a sütő aljába , hogy gőz legyen.
Ezután a hőfokot 160C°-ra vissza vettem, megint 15 perc.
Vízzel be is spriccelem kicsit.
Aztán még 5 percig félig nyitott sütő ajtónál szárítottam.
Jó ízű, és belül üreges lett.
Krém: 
Házi krémes porból készült.
Fél adagból, 15 db lett!
Legközelebb egész adagból, és nagyobb halmokat rakok!