2014. március 4., kedd

Sütőtökös lepény.



Gyakran készítek lapcsánkát.
Tökkel, sárgarépával is keverem a burgonyát.
Most tök lepény készült, burgonya nélkül.
Kitelelt egy pár gyenge sütőtök a pincében.
Sütni nem jó, mert gyenge.
Ma lereszeltem, a fagyóba került kis adagokba, későbbi felhasználásra.
Akár főzeléknek is jó.

Most tök lepények sültek belőle..
Édesanyám gyakran sütötte a lapcsánkát is kerek , lepény formába, vagy tepsibe szét terítve a kemencébe, vagy a sütőbe.
Más íze van.
Az étel alakja meghatározza az izét.
Hozzávalók.
4 maréknyi káposzta reszelőn , szálasra reszelt tök.
 2db tojás
 4 ek liszt
2 cikk zúzott fokhagyma
1 fej reszelt vörös hagyma
 só, bors
 Finomra vágott kapor és medvehagyma levél.(fagyasztott)
A hozzávalókat jól össze keverjük.

Kisebb palacsinta sütőben, vagy lábasban, ujjnyi vastag rétegben elterítve,kevés olajon sül.
Egyik oldalán fedő alatt, aztán megfordítva anélkül.
Nálam, most kisebb teflonos lábasban sült.
Sajt krémmel, kehcsappal fogyasztottam.

2014. március 3., hétfő

Pampuska.



Szani blogjában találtam ezt a receptet.
Ciróka-maróka, mit főztél Katóka?
Főztem babocskát, sütöttem pampuskát,
ide tettem-oda tettem,
utoljára jól megettem:
Hammm!
 Nálam most a kenyértészta feléből készült.
Ez az eredeti recept.
Hozzávalók a tésztához.:
40 dkg liszt
2 dl meleg víz
fél kocka élesztő
1 ek. cukor
2 ek. olaj
1 tk. só

Kence:
1 ek. olaj
1 ek. tejföl
1 kk. só
4 gerezd zúzott fokhagyma
pár csepp citrom
Elkészítés:
A langyos vízben elkeverjük a cukrot, egy evőkanálnyi lisztet,
majd belemorzsoljuk az élesztőt.
Felfuttatjuk.
Ezután a többi liszthez öntjük, hozzáadjuk a sót, az olajat és jól összegyúrjuk, ill. megdagasztjuk.
Kb. egy órát kelesztjük meleg helyen, ezt követően ismét dagasztjuk.
Lisztezett deszkán kisebb gombócokat formázunk a tésztából,  olajjal kikent formába tesszük Őket.
15 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 175 C°-on sütjük.
Húsz perc múlva kiemeljük a sütőből, lekenjük a kencével és
további 2 percig sütjük.
Kivéve a sütőből, némi pihentetés után fogyasztjuk.

Kelkáposzta levelek bundában.


Már rég készülök rá, hogy kelkáposzta levelet sütök bundában.
A tojást, tejet, lisztet, kevés szódabikarbónával simára kevertem.


A kel leveleket megmostam, lecsepegtettem.
lisztben megforgattam.

Most egy zacskóba raktam a lisztet , abban ráztam össze a levelet a liszttel.

Nagyon praktikus, nincs mosatlan és egyenletesen ragad a liszt.
A kel leveleken kívül, gombát és csirkemell csíkokat is bundáztam.
A csirke húst  sóztam, borsoztam, fólia alatt kicsit megklopfoltam .

A gombát is megforgattam a lisztben.
Belisztezés után  a palacsinta tésztába mártva, forró olajban sültek.

 Gomba



 Csirkemell


Kel levél .

Most a pálma olajat használtam, adtam hozzá diónyi vajat is.
A köret zöldséges rizs lett.
A megmosott rizst,kétszeres  tengeri sós vízben főztem, borsóval, sárgarépával, saját készítésű darált zöldséggel, együtt.
Savanyú uborkával fogyasztottam.

2014. február 27., csütörtök

Szűzérme, gerslivel, egérdinnyével.


Annyira friss a szűzérme, hogy reggel még szaladgált a malacka, aminek a szűz pecsenyéjéből  délben készült ez az étel.
Pár szelet szűzpecsenye
só bors
pálmaolaj a sütéshez
1 csésze gersli
ételízesítő(saját darált zöldségem)
 só
1 fej hagyma.
A húsokat másfél ujjnyira szeletelés után a kés lapjával kissé ellapítom, sózom, borsozom, mindkét oldalát.
Forró olajban mindkét oldalát átsütöm.(médiumra) 
A gerslit megmosom,kevés olajon átforgatom, felengedem kétszeres forró vízzel.
Ízesítem , sózom, a hagyma is bele kerül.
Fedő alatt 15 perc alatt kész.
Párolt zöldség került még hozzá.
Most saját termésű, savanyított egér dinnyével fogyasztottam.

2014. február 26., szerda

Szálikás perecek.



Egy nagyon régi recept, vagy 40 éves.
Férjem nagynénikéjétől került hozzám.
A gyerekeimnek sokat sütöttem, nagy adag, mindig volt a konyhaszekrénybe.
Amíg kicsik voltak legalul, hogy elérjék.
Szoktam amerikai darált mogyoróval is sütni. 
Attól még finomabb.
Most darált dióval is készült.
1kg liszt
3 db tojás+1 sárgája
A fehérjét majd kenéshez használjuk.
30 dkg zsír(kókuszzsír)
1 cs szálika+1 dl tej
1 csésze(2.5 dl) porcukor
4 ek tejföl.
A szálikát langyos cukros tejben felfuttatjuk .
  A többi hozzávalókkal jól kidolgozzuk.
Én a kenyérsütőre bíztam a dagasztást.
Ha a tojás nem szép sárga, egy kis kurkumát rakhatunk bele.
Most 2 cipóra osztottam, egyikbe darált dió került, ebbe még tettem kevés tejet, mert kemény lett volna.
Mindig a hozzávalóktól, a liszt minőségétől függ a folyadék mennyisége.
Fél óra pihentetés után fél cm vastagra kinyújtottam, szaggattam. 
Egy kis részéből a nem diósnak darálós keksz is készült.
Még babapiskóta formát is szaggattam.
A figurák tetejét lekentem ecsettel, felvert tojás  fehérjével és barna  cukros dióban végig húztam.
Szilikonlapos tepsiben sült , előmelegített légkeverésen
 180C°-on. 15 perc alatt megsül.
Szapora, sokáig eláll.
Kiváló reggeli teához, kávéhoz, finom délutáni, esti rágcsálni való.
Kettőt össze is ragaszthatunk lekvárral.

Élesztős leveles tészta,hájjal.





Friss hájat kaptam.
A hájat ecetes vízben áztattam pár órát.
 Hártyáitól megszabadítva, ledaráltam húsdarálón, kétszer.
30 dkg--jával kimértem, a fagyóba került.
Kimaradt 15 dkg.
Ebből készült a  fél adag tészta .
15 dkg háj. 
25 dkg liszt+5dkg
2 kk ecet
 1 kk himalája só.
2 dkg élesztő.
 2 ek tejföl
1 kk cukor
1 db egész tojás+1 sárgája.

A hájat az 5 dkg liszttel az ecettel,összegyúrtam, félre raktam pihenni.
A többi hozzávaló a kenyérsütőbe került a dagasztást bíztam rá.
 A dagasztás végén kézzel átgyúrtam, majd téglalappá nyújtottam. 
Közepébe helyeztem a lisztes hájat.
 Felülről, majd alulról könyvszerűen ráhajtottam a tésztát.
Majd egymásra fordítottam.
Így négy szeres lett.
Kissé kinyújtottam, majd "S" alakban(felülről alá, alulról fölé) újra meghajtogattam.
Ezt az" S" alakú hajtogatást még háromszor ismételtem, félórás pihenések után.
Már csak a nyújtás, formázás következett.
Szilva lekváros és diós készült.
Azt hiszem a diós , nem jó választás, lekvárral pikánsabb.
Mivel nem forró késel szeleteltem, nem nyíltak ki a rétegek teljesen.
Különben a belseje szép leveles lett.
Szinte felemelkedtek a párnácskák.



Sós, sajtos muffinok.



Nagyon ízlettek a grissini  fűszeres kenyértésztájából készült malackák muffinok  Szilveszterkor.
Megismételtem.
Ilyenek készültek most
Kifli, zsömle, malac.
.
Muffinok
A margaréta szaggatóval szúrtam ki. 
Sajt,pizza krém, sonka, sajt, lefedtem egy kiszúrt virággal.
tetejét tejföllel kentem le, bio szezám maggal szórtam meg.
Szép piros lett.


Lekváros papucs.


Gabriella blogjában találtam rá.
Édesanyám is sokat sütötte.
Puhábbnak gondoltam.
Legközelebb egy tojást is teszek hozzá.
Egy napocskát is formáztam.
Kipróbáltam kifli alakban is.
Barna cukorba forgattam a tojás fehérjével megkent kifliket.
Drága jó Anyám nagyon sokat sütötte így a "hideg kiflijét". 
Nincs meg a receptem. 
Nem tudom miért volt ez a neve, hideg kifli, de mindenki szerette.
 Ő is szilvalekvárral készítette.

Kombe.





Nagyon laktató kelt tészta, gyakorlatilag bármikor fogyasztható.
A tölteléket természetesen mindenki a saját ízlése alapján módosíthatja, azok itt csak iránymutatóként szerepelnek. Gyakorlatilag végtelen lehetőségeket rejt magában a recept.
Medvehagymával , kókusztejjel is készítettem már .
 A receptet a cookpad.com  oldalon találtam.
https://cookpad.com/hu/receptek/1924885-kombe
Nagyon jó fázis fotókkal.

  1. 600 g búzaliszt (BL55)
  2. 20 dkg kovász 
  3. (7 g instant élesztőt ír az eredeti recept)

  4. 1 csapott teáskanál kristálycukor
  5. 350 ml  tej
  6. 2 csapott teáskanál só
  7. 100 ml víz-nálam laktózmentes tej
A tölteléken változtattam.
Hagyma, gomba, sonka, és kolbász karikák összesütve, kihűtve kerültek bele.
Tetejét tojással kentem le .
 Lenmaggal és bio szezámmaggal szórtam meg.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nem igényel sok munkát, könnyen elkészíthető étel.
Akár egy vacsora is lehet.











2014. február 20., csütörtök

Zöldséges omlett.



Kevés olajon zöldségeket pirítok.
 piros és zöld paprika csíkokra
hagyma laskára
paradicsom, hámozva mag nélkül karikára.
kevés édeskömény csíkok
2 levél medvehagyma aprítva.
2 tojást 1 ek tejszínnel habosra verek és a félig sült zöldségekre csurgatom.
1-2 percig fedő alatt sütöm.
Időnként megrázogatom, sózom , citromborssal,reszelt sajttal megszórom a tetejét.
Tányérra fordítva a zöldségek kerülnek felülre.
kiadós reggeli.
Gombával is finom.

Tetejére sült szalonna is kerülhet.

2014. február 14., péntek

Almás pite másképpen.



Nem igazán hagyományos pita tésztából készült.
Ez a "szemre, marékkal, bögrével" stílusban van mérve.
Tésztához
2 bögre liszt,
3 ek pálma zsír
1 tojás
2 ek tejföl
3 ek porcukor
fél cs sütőpor
1 ek mézes fűszerkeverék
1 kk kardamom
 fél kk kurkuma
Töltelékhez
5 db alma
fél citrom leve
3 ek barna cukor
1 cs banán puding. 
1 ek búza keményítő
2 dl ananász ivólé
1 dl tej.
1 ek expressz zselatin.
1db tojás+egy fehérje.
A kenéshez egy tojás sárgája.
A lisztben elmorzsolom a zsiradékot,aztán minden hozzávalót bele rakok, jól összegyúrom.

Folpakba csomagolva a hűtőbe pihen, amíg az almát lehámozom, megreszelem.
A pudingot  a keményítőt csomómentesre keverem a tejben.
A tejben, ivólében , a cukorral, megfőzöm, a reszelt almával együtt.
Még melegen elkeverek benne 1 ek expressz zselatint.
Ha langyosra hűlt bele keverem az egész tojást és a fehérjét, amit kissé felvertem.
A tésztából két kerek lapot nyújtok. 
Kerek tortaformát kibélelem az egyik lappal.
Megszórom keksz morzsával, darált dióval és kristály cukorral.
Sütéskor ezek jól össze karamellizálódnak.

A kihűlt pudingos almát elterítem rajta. 

Befedem a másik lappal.
A túl lógó széleket levágom, kézzel  körben össze nyomkodom a széleket.
A közepén  keresztben nyílást vágok, az eltávozó hőnek.
Kis  tészta levél díszekkel rakom ki a tetejét.

Lekenem tojás sárgájával.

180C°-on 30 percig sül.
Télen a hóban hűtöm ki a pudingot, ezzel is időt takarítok meg.








2014. február 10., hétfő

Burgonyás pirog.


"A pirog olyan az oroszoknak, mint a balkáni népeknek a burek, mindenféle ízben készítik, ráadásul mindenhol egy kicsit másképpen."

Nálam, most burgonyás tésztából készült.
20 dkg héjában főtt, áttört burgonya
30 dkg liszt
 1 db tojás, 
só+ csipet fehér bors
 1 ek kacsa zsír(lehet vaj is)
 1 ek tejföl
 2 dkg élesztő+1 kk cukor+kevés tej
Élesztőt a tejben a cukorral megfuttatom.
 A dagasztást a kenyérsütőre bízom.
A liszt és a burgonya minősége dönti el, kell-e még bele folyadék, vagy liszt.
 Közepesen lágy, de nyújtható tészta legyen.
Ha megkelt,  lisztezett helyen  fél centisre kinyújtom.
Hagyom kicsit pihenni.
Pohárral szaggatom kerekre. 
Lehet szögletes, vagy háromszög  is.
Maradék pörkölt, vagy pörköltszerűen lesütött  fűszeres, darált hús, lehet a tölteléke.
Nálam húsosan és káposztásan készült.
Ledinsztelt káposztát mindig tartok a fagyóba, ilyen felhasználásra.
Most többféleképpen is formáztam. 
Egy párat szezámmagba is forgattam.



Van egy ilyen kis szerkezetem is a formázáshoz.
Nagyon praktikus, mert le is zárja a széleket,
nem kell kézzel lenyomkodni.

Bő, forró olajban süthető.
Én általában pálma zsírt használok, nagyon egészséges.