2019. július 4., csütörtök

4 perces süti!


Ilyenkor a sütő melege nem hiányzik!
Mikróban készül egy kis finomság!
Gyakran készítem, gyors és finom.
Variálom, dióval, kókusszal, gyümölccsel. 
Összekeverem a hozzávalókat egy jénaiban,és 4 perc alatt kész.
ALAP RECEPT  és az elkészítés ITT található!
A múlt héten kávés készült 2 cs 3&1- ben kávéporral.
Most 3 ek dió került bele, ilyenkor 1 kanál tejjel több kerülhet bele.
KÁVÉS

Karamell krémes, mandulával!
Maszkarpónés krémmel.
Ribizlis.

2019. május 27., hétfő

Fűszer keverék készült, húsokhoz.!







Kertemben megterem, a zsálya, , kakukkfű, majoránna, izsóp, tárkony, lestyán, zeller.


Ezekből szárítottam az aszalógépben, majd össze daráltam.
Lett, egy ízes, finom keverék. 
Ezt lehet még turbózni,piros paprikával, vagy kurkumával, attól függően, milyen húst fűszerezünk.

Összekeverve

Metélő fokhagyma szárad

vörös hagyma szára 

 A kész por, már ledarálva
Oregánó
 Izsóp
 kakukkfű
 tárkony

muskotály zsálya

2019. április 29., hétfő

Kenyér, fehér liszt nélkül.


Egy reform kenyeret sütöttem.
Nem mértem semmi, csak ránézéssel, tapintással ellenőriztem a tészta állagát.E-szerint adagoltam a hozzávalókat.

Egy finom, ehető, barna kenyeret kaptam.
Fehér liszt nem került bele, hanem a következő lisztek, magvak.
 Fehér és, barna rizs liszt
 zabliszt
 lenmagpehely
amaránt mag
 hajdina liszt
 útifűmag héj
3 ek saját készítésű kovász
 só,pici cukor-hogy a kovász gyorsabban meginduljon
laktózmentes tej
 búza csira
 sikér
 Egy lágy tésztát dagasztott a kenyérsütő.
 Háromszor átgyúrtam, majd meghajtogattam.
Szögletes formában kelt meleg helyen, egy fél órát. 
Megszórtam amaránt maggal, sütő zacskót húztam rá,és bespricceltem vízzel.
Majd a hideg sütőbe került 220 C°-on sült 10 percet, majd 40 percet 160 fokon.


Cigány kenyér, más néven punya, vagy bodak!




Cigány kenyér, vagy punya!



Ezt a receptet,és a képet is, a neten találtam, élesztővel, és átírtam kovászra.
Hozzávalók:
1 kg liszt (+ a szóráshoz)
2 csipet só
5 ek kovász
1 tk cukor
4-5 dl langyos víz
Egy nagyobb tálba beleszitáljuk a lisztet.
Hozzáadjuk a sót, a közepébe egy kis mélyedést fúrunk, és abba helyezzük a vízbe elmosott 3 ek kovászt, és beleszórjuk a cukrot.
Hozzáöntünk annyi langyos vizet, hogy felfusson.
Ezután kézzel addig dagasztjuk, ameddig le nem válik a kezünkről a tészta (az állaga hasonlítson egy kemény nokedli tésztára).
Letakarva meleg helyen 40 percig kelesztjük. Ezután a lisztezett tepsibe tesszük, és 200 fokon kb. 45-55 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nálam, most csak fél adag készült.
Víz helyett, tejet használtam, szép fehér lett a bélzete.
A tetejét mangalica zsírral kentem le.
Az egyik felét megszórtam kaporral és sajttal.
Így ízletesebb lett.
Nem vágtam, csak kézzel törtem.


2019. március 3., vasárnap

Tiszai keszeg ,paprikás, kukoríca lisztben sütve!




Most finom Tiszai keszeget sütöttem. Beirdaltam, majd a
gerince mentén, majd keresztbe is felvágtam, azaz, negyedeltem.
A  halat fél órára, tejben áztatjuk.
A tejet lecsepegtetjük és a paprikás, borsos kukoríca lisztbe kiforgatjuk.
Forró mangalica zsírban a legfinomabb kisütni, amihez teszünk diónyi vajat is.
A zsiradékban előtte kisütünk egy felkarikázott fej hagymát, 2 gerezd fokhagymát.
Ezek a zsiradékot meg ízesíti, finomabb lesz a halunk íze.
Héjában sült, hámozott, majd negyedelt, a zsiradékban felpirított burgonya a körete.
Az elengedhetetlen savanyú káposzta a kísérője.

Kapros, csirkemell!



Hozzávalók 
1 csirkemell
 1 ek olaj
 só, bors.
 1 kk piros paprika
 1 ek kapor levél
 csirke fűszer
 1 doboz kukoríca
 1  kis üveg szeletelt gomba
 1 pohár tejföl.
 1 dl húsleves.
1 ek kukoríca keményítő.
 A zsiradékon a befűszerezett, apróra vágott  húst megpörösítjük.
Felöntjük kevés vízzel.
Hozzá adjuk a kaprot, sót, borsot.
A vége felé a gombát a, kukoricát.
Vissza pároljuk zsírjára., majd felöntjük a húslevessel.
Behabarjuk, jól kifőzzük.
Köretként saját, gyúrt metélt, másik alkalommal , főtt bulgur ,pirított dió, került hozzá.

2019. február 24., vasárnap

Fehér, kovászos kenyerem.


Kenyértészta:
50 dkg liszt --fele rétes
 2 dl tej
1 dl víz
 4 ek kovász-saját  készítésű kovász (1 éves, bolti élesztő nélkül.)
 2 kk só
 1 kk sikér
 1 ek árpaliszt
 Előkovász: előző este össze keverve, meleg helyen kelesztve.
3 ek víz --3 ek liszt. -fél dl tej
1 kk cukor
 1 óra múlva, megindul az elő kovász.
Hozzá adom a többi hozzávalót
Kenyérsütő dagasztja -háromszor-félórás pihenőkkel.
Ezután félóránként átgyúrás, hajtogatás.
Kelesztő tálban pihen 12 órát hideg helyen.
Másnap egy hajtogatás, és kelesztés meleg helyen, 3-4 órát.
Most gyékény, kelesztő kosárban pihent.

 Vaslábasba került- Hideg sütőbe  -220 fok 10 perc
 Utána 170 C °-on 35 perc.
Utolsó 5 percben, fedő nélkül, vízzel jól bespriccelve sül.
A sütőben egy vastagabb samott lap van.
Sütés után vízzel lefújom, még melegen, és egy abroszba tekerve, rácson hűl ki.
 Ilyenre sült! 



Csodás bélzete van, és ropogós héja!

2019. február 23., szombat

Kavart mézes sütemény.




Ilyen a belseje!

Tészta hozzávalói.


3 egész tojás

3 ek méz

30 dkg cukor

Ezeket a hozzávalókat kikeverjük,

 a végén adunk hozzá 3 ek olvasztott

 margarint

35 dkg lisztben elkeverünk 1 kk szódabikarbónát

2 dl tejet és a lisztet, jól kikeverjük a fenti 

hozzávalókkal

A legvégén óvatosan, keverjük hozzá a 

következő  hozzávalókat:


3 ek lekvár,darabos dió, meggy szilva,

mazsola,vagy áfonya.

Mehet bele kandírozott 

narancshéj,és apró darabokra vágott zselés 

 cukor is.

Mindezeket, kekszmorzsával keverünk át, de

mehet bele 2-3 ek kókusz reszelék is.

.A mazsolát ,áfonyát,gyümölcsteába áztatjuk.

Nálam most több formában sült.



Készültek kis

mini kuglófok is a tésztából.



170 C°-on 35-40 perc alatt sül meg.

Tetejére csoki máz , vagy szeletelt mandula is

 kerülhet.




 Csoki máz.

Egy mélytányér karimájáig porcukrot 

szitálunk.

Adunk hozzá 1 ek kakaót, 3 ek forró vizet,és

 5 dkg vajat.

 Szép simára keverjük, és a még  meleg 

sütemény  tetejére simítjuk.








2019. február 21., csütörtök

Virágfánk, boldogi rózsa fánk készült!





Kedves meghívást kaptam a falunk közösségi házába, egy fánksütésre.
Volt kartársak, az iskola tanulói, patronáló, fenntartó közösségek képviselői, voltak jelen.
A közösségi ház vezetője Vályi Péterné-Ibolya receptje alapján sütötték, a finom, szalagos fánkot. 



Ibolya házi barack, meggy, és őszibarack lekvárjával ettük. 
Én egy üveg birsalma lekvárt vittem.

110 db készült, bőven jutott mindenkinek.
Nem mentem én se üres kézzel.
Virágfánkot sütöttem ,ehhez vittem a birs lekvárt, pirított diót,és kandírozott narancsot.
RECEPT


Kandírozott narancshéj!

Kellemes délutánt töltöttünk együtt.
Ilyenkor egy kicsit vissza jön a pedagógus énem, a szép iskolai emlékek.
A volt tanítványok, közül, van, aki már itt tanít az iskolában.
Kellemes délután volt!


2019. február 13., szerda

Kókusz kocka.



Kókusz kocka
TÉSZTA
30 dkg liszt
5dkg margarin
1 db tojás
3 ek langyos tej
2 ek langyos méz
1 kk szódabikarbóna
Összedolgozzuk, sütő papiros tepsibe kenjük.
Forró sütőbe kerüljön.
Ha kihűlt, egyenlő kockákra vágjuk.
Csoki mázba, majd kókusz reszelékbe forgatjuk.
Csoki máz.
20 dkg margarin
20dkg porcukor
3 dkg kakaó
 1 dl tej
 3ek rum, vagy esenc
Jól kikeverjük, felfőzzük.

Kavart mézes.


Egy nagyon régi recept került a kezembe.
Sokszor sütöttem,régebben, aztán elfelejtődött.
Most került elő egy kisebb, receptes jegyzetemből.
3 egész tojás
3 ek méz
30 dkg cukor
1kk fahéj
Ezeket a hozzávalókat jól kikeverjük, a végén adunk hozzá
 3 ek olvasztott margarint
35  dkg lisztben elkeverünk 1 kk szódabikarbónát
2 dl tejet és a lisztet jól kikeverjük a fenti hozzávalókkal.
A legvégén adjuk hozzá a következő hozzávalókat.
  3 ek lekvár,darabos dió, meggy szilva, mazsola,vagy áfonya. Mehet bele kandírozott narancshéj is.
Mindent kekszmorzsával keverünk át, de kerülhet hozzá 2 ek kókusz reszelék is.
A mazsolát ,áfonyát ,gyümölcsteába áztatjuk.
170 C°-on 35-40 perc alatt sül meg.
Tetejére csoki máz is kerülhet.
 Csoki máz.
Egy mélytányér karimájáig porcukrot szitálunk.
Adunk hozzá 1 ek kakaót,3 ek forró vízet,és 5dkg vajat .
Szép simára keverjük, és a még meleg sütemény tetejére simítjuk.