Az én konyhámban is jelen van.
Meghámozom-kiskanállal lekaparom a héját- a késes darabolóval felaprítom.
Üvegbe rakom, és felöntöm citrom lével, jól átkeverem.
A hűtőben sokáig el áll.
Teába, kekszekhez, ételek ízesítéséhez használom.
Gyömbéres kekszeket is szoktam sütni!.
Mézzel elkeverve, naponta egy kávés kanállal, hasznos a szervezetnek.
Próbálkozhatunk a kertünkben is a termesztésével.
Én ,már kipróbáltam!
HATÁSAI:
"A kínai és indiai orvostudományban már
az ókor óta ezt a növényt tartotta a gyógyítás első pillérének.
Az indiai
konyha és orvoslás (ajurvéda) szerint, a gyömbér nem csak a testet, de a lelket
is gyógyítja, illetve az intelligenciát fokozza.
Itt az ideje, hogy összeszedjük milyen
egészségügyi jótékony hatása van még ennek a pikáns, csípős, édes, különleges
növénynek még azontúl, hogy a konyhaművészetben szinte mindenféle ételt;
levestől és főételen át a desszertig elvarázsol.
1. A cukorbetegséget megelőzheti,
illetve féken tartja. Csökkenti a vércukorszintet és erősíti az inzulin
hatását.
2. Védi és erősen tartja a szívet. A
koleszterint csökkenti, illetve megakadályozhatja a vérrögképződést.
3. Immunerősítő, csak úgy, mint a méz.
Így a megfázás, influenza ellen elengedhetetlen a gyömbér tea fogyasztása.
4. Az ízületi gyulladások ellen is
hatékony. Mivel a gyömbérnek gyulladáscsökkentő hatása van, így csillapítja a
reuma, az ízületi gyulladás, és a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta
fájdalmakat is.
5. Akár a rák ellen is hatékony lehet. A
Michigani Egyetem rákközpontjában végzett kutatás során bebizonyították, hogy
az őrölt gyömbérnek sejt ölő hatása van, így megakadályozza, és lelassítja a
rákos megvadult sejtek növekedését.
Gyömbér tea recept
A friss gyömbért megmossuk, leszereljük.
Nem szükséges meghámozni.
A vízben 20 percen keresztül forraljuk majd levesszük
a tűzről, hagyjuk 10-15 percig állni a vízben, majd leszűrjük. A teát
ízesíthetjük még citrommal és mézzel.
Ez a leghatékonyabb módja, a gyömbér
fogyasztásának. A teát érdemes naponta inni."