2022. december 5., hétfő
Adventi koszorú, mézes kalácsból!
2022. november 29., kedd
Koronás kalácskák.
2022. november 28., hétfő
Szálikás perecek!
2022. november 4., péntek
Vendégváró!
Több alkalommal készítettem már!
6 db főtt tojás – kockára
15 dkg Zala felvágott-laskára (bármilyen sonka)
1-2 fej lila hagyma- -kockára,
2 db ecetes uborka—kockára
3 ek majonéz
2 ek tejföl,
3tk zselatin,
1db húsleves kockát 1 dl vízben, felfőzünk. 3 tk zselatint belekeverünk, átforgatjuk benne a hozzá valókat.
Őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és bele simítjuk, kissé megütögetjük a formát, hogy a levegő eltávozzon belőle.
(szavarin, koszorúformába még mutatósabb)
Hűtőszekrényben, 1-2 óra alatt megdermed, szeletelhető.
Szépen mutat benne még a laskára vágott piros és zöldpaprika, pár kocka piros alma héjastól,de kukoricával is gazdagíthatjuk.
Ha kihűlt, bevonhatjuk sáfránnyal színezett zselatinnal, amit ecsettel kenünk rá. Így a szeletek is egybe maradnak és mutatósabb. Felszeletelve, salátaágyon, vagy díszkáposzta levelekre helyezve,(a szép sötétzöld kelkáposzta levél csíkok is jól kiemelik)
Petrezselyem zölddel, hagymaszárból kis pálmafákat kivágva, piros paprika csíkokkal díszítve tálaljuk.
Ha koszorúformába készítettük, felszeletelve is ilyen alakban hagyjuk!
Közepébe majonézes kukoricát, vagy bármilyen salátát, rakhatunk.
2022. október 8., szombat
Pizzát sütöttünk, kemencében!
Búzát vetettem, búza füvet neveltem!
2022. szeptember 10., szombat
Befőzés automatával, tartósító nélkül!
Régóta használok befőző automatát, 9 éve!
Tartósító, és akár cukor nélkül is készülhetnek benne a gyümölcs befőttek, vagy, az uborka is.
2022. augusztus 5., péntek
Homok tészta!
2022. július 30., szombat
Túrós, baracklekváros gofrim!
2022. július 18., hétfő
Túros palacsinta, zöld dióval!
Palacsinta zöld dióval.
Egyszerű palacsintát sütünk.
2022. június 30., csütörtök
Cseresznyés, fehércsokis, levendulás muffin!
2022. június 22., szerda
Sípoló tejforraló!
Ki emlékszik erre a tejforralóra?
Nekem még meg van!
Bár már nem használom, kerülöm az alumínium edényeket!
2022. június 20., hétfő
Grissini, másképpen!
Kenyér tésztából készítettem,!Nálam, most bagettek sültek.
Tejjel dagasztottam a tésztát.fél kg liszt-harmada rétes liszt3 ek teljes kiőrlésű liszt
20 dkg kovász-csipetnyi élesztő
3.5 dl tej2 teáskanál só1 teás kanál sikér1 kk cukorcsipet aszkorbitum.Kenyérsütő dagasztotta.Kézzel, jól átgyúrtam.Háromszor hajtogattam.(feltekerem, mint a bejglit)Ebből készültek a bagettek.Egy kis részt elvettem, kinyújtottam. durvára őrölt, színes bors,
fekete köménymag,
zöld fűszerpor keverék(sajátkészítés) került rá.
Feltekertem, mint a bejglit, (ettől réteges lesz!)
A tepertős kenést ,nyújtást, tekerést, háromszor ismételtem, félórás pihentetéssel.Végül 1 cm-esre kinyújtottam.Tetejét megkentem, só és liszt keverékével, beszórtam fekete köménymaggal.Csikokra vágtam, egy részét meg is tekertem.Jó ropogósra sütöttem.180 C°-on ,légkeveréssel, 25 perc. Finom, rágcsálni való!