2021. február 12., péntek

Zsíros bödön, vájling és társai!

 
Zsíros bödön. 

Vajling
Ezek az edények régen,alapvető felszerelései voltak egy falusi konyhának.
Nálam ebben a 2 literes zsíros bödönben kacsa zsír van.

Ebben a"bucser"-ben mangalica zsírt tartok.

Régen,ilyen edényben vittük az aratóknak a levest.
Vagy ,jól lekötve a kútba engedték benne a finom hús, vagy gyümölcs levest, mivel még nem volt hűtő.
Még több régi típusú edényem is van.

Nemrég kaptam házi kukoríca darát.
LISZT ÉS KÁSA lett szitálva.
Itt is az örökölt, régi tálakat használtam.
Ez a tésztaszűrő tál és a mellette lévő tál is örökség.
Ezt a lapos "pitlit" is Édesanyámtól örököltem.
Mindig ebben tartotta a  kedvenc kiflinket.
Most én is megsütöttem.
A terítőt is Ő varrta.



2021. február 9., kedd

Sajtos, lenmagos,sok fűszeres, kockák készültek!

Finom, egészséges hozzávalókból, a reggeli kávé mellé készült!
RECEPT:
40 dkg liszt-fele rétes-plusz 1 ek teljes kiőrlésű liszt keverék-(4 féle) - Ezékiel lepény kenyere liszt.
 1 tojás+ 1 sárgája
 15 dkg kovász
1 kk sikér
2 kk só
1kk lótusz gyökér por
 1 kk kókusz virág cukor
 pici kurkuma,(ettől szép sárga )
 2 ek szelénes szezám pehely
 1 ek kendermag fehérje
kevés őrölt guineai bors 
1 ek mákolaj
1 ek kacsazsír
 kb 2dl tej
Robotgép össze dagasztja.
A dagasztás végén rakok  hozzá:
  2 tk kömény magot,
 1 ek lenmag pelyhet
most került bele 2 ek darált kacsa tepertő
Kelesztem, közben félóránként kinyújtom feltekerem ,mint a bejglit, nálam ez a hajtogatás.
Szép leveles lesz.
(Másfajta tészta tekerése, hajtogatása látható!)

A végén 2 ujjnyira kinyújtom, megkenem tojással(most nem vagdostam be a tetejét)
reszelt sajt,
 köménymag 
és tengeri só pehely kerül a tetejére.
Felkockázom.
A tepsin kelesztem fél órát.
 180 fokon, légkeverésen 35 perc alatt sül készre.
Ezeket az alapanyagokat használtam még fel hozzá.








2021. február 7., vasárnap

E-heti kovászos kenyerem.

 


A heti szokásos kenyerem.
RECEPT:
65 dkg  liszt, ebből
 3 ek rétes,
2 ek vegyes teljes kiőrlésű liszt(Ezékiel próféta lepénykenyere lisztből) 
1 ek útifű maghéj
2dl tej 1.5 dl víz,
1 kk sikér,
1tk cukor, 
1 ek olaj, 
20 dkg saját készítésű kovász(élesztő nélküli)
 2 tk só. 
1 csipet aszkorbin(C vitamin) így nem morzsálódik a kenyér.
Gyúrás, háromszor hajtogatás, (közben 1 fél órát pihen.)
Előző este 20 dkg lisztből, a kovászból, 1.5 dl vízből 1 tk cukorból bekovászolok, zárt edényben a pulton kél reggelig. Ehhez kerül a többi hozzávaló, gép dagasztja, majd kézzel át dolgozom.
Ezután jönnek a hajtogatások, háromszor,félórás pihentetéssel.
Egy órát pihent a pulton, sütés előtt a kerámia edényben!


Most az új szerzeményemben a mázas kerámia edényben sült.


Erről az oldalról rendeltem a családnak és magamnak is karácsonyra  mázas kerámia edényeket.
Bő választék, minőségi ,jó árban lévő termékeik vannak.
https://enjoy-me.hu/termekkategoria/konyhai-termekk/keramiak/
Van egy nagyobb káposzta főző edényem is.
Ezek az edények csak sütőben használatosak, vagy kemencében, nyílt lángon nem.

 A 250 fokos sütőbe került, áztatni nem kell az edényt. 10 perc után mérsékeltem a hőt 200fok légkeverésen.
Végig a 45 perc sütési idő alatt rajta volt a tető,berakáskor a tetőt befújtam vízzel. 
Sütőpapírt raktam bele ,olyan tisztán vettem ki, mosogatni sem kell. csak áttörölni. 


2021. február 5., péntek

Puliszka készült, másképpen.

 

A puliszkáról és készítéséről, ebben a blog bejegyzésemben olvashatsz bővebben.
Most másképpen készült.
A langyos vízbe került :egy rész kukorica liszt, egy rész finom kukorica dara
 2 ek burgonya pehely
 1 ek útifű maghéj
 1 ek szelénes szezám mag pehely
 só
1 ek kacsa zsír
Folyamatos ,habverővel kevergetés után ,jó sűrű lett.
A szelénes szezám mag pehely, finom, mogyorós, földes ízt ad neki.
A kukoricának általában van egy kesernyés íze, de most ezt nem éreztem,a hozzáadott alapanyagok, elnyomták.
 Párolt, saját fűszeres , kacsa zsírban átforgatott fácán mell került rá fogyasztáskor.
Tejjel, túróval, párolt édes káposztával is finom. 
Szoktam grill serpenyőben,pirosra pirítani.





2021. február 3., szerda

Szezám pelyhes ,lenmagos grissini készült.


 
Egy kis ropogtatni való készült.
Van egy lisztkeverékem, Ezékiel próféta lepény kenyere névre hallgat.
7 fajta teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.
ITT olvashattok róla részletesebben, egy blog bejegyzésemben.

Így készült, egy kis adag próbaképpen-(saját recept)-elképzelés-saját kitalált hozzávalók alapján.
Ezeket a hozzávalókat nem rég szereztem be.
Rostban gazdag, egészséges alapanyagok.



Recept:
 3 vőkanál  Ezékiel liszt
 2 ek rizsliszt
 2 ek szelénes szezám pehely
 2 ek  lenmag olaj
 tengeri só
 egész kömény ízlés szerint
  1 ek útifű maghéj.
 1  csapott,kk szódabikarbóna
 2 ek kendermag fehérje por
 és annyi víz, hogy nyújtható tészta legyen.
 Alaposan össze kevertem.
Bő órát állni hagytam.
 Kilapogattam,  ezzel a kis praktikus nyújtóval , ujjnyi vastagra.
Késsel rudakra szeleteltem, majd hengerré sodortam, és durvára darált lenmagba forgattam a kis grissiniket
170 C°-on kb 20 perc alatt megsült légkeverésen.
Nagyon ízletes, roppanós külső, belül puha.
A lenmag olaj  és a  szelénes szezámmag, földes, mogyorós íze, a külső, roppanós lenmaggal, nagyon jó barátok.
Máskor is készítek, nagyobb adagban.
Ebből az adagból 15 db kis grissini és 2 db perecnek formázott készült.




2021. február 1., hétfő

Diós duda, avagy ,mini kürtős kalácsom!

 

Tésztája egyszerű kelt tészta.
Nálam habroló formára tekerve készül .
Felvert tojás fehérjébe,utána a cukros dióba forgatom, így sül.
Mini kürtős kalács, de Diós dudának is hívjuk.

Karobos csigák sültek, kókuszvirág cukorral.!

 

Rákaptam a szentjános kenyér porra a karobra.
Remek kakaó pótló. 
Édes,  kevés kókusz virág cukrot 
használtam hozzá.
Egy alap kelt tésztát készítettem, ebből készült.
Téglalap alakúra nyújtottam, megkentem  olvasztott vajjal,  kissé cukros darált dióval megszórtam.
Most kókusz virág cukrot használtam.


Majd  megszórtam a karob porral és feltekertem, mint a bejglit.
Kétujjnyi széles csigákat vágtam, a csigák külsejét olvasztott vajjal kentem le, így sütés után szépen szétválnak. 
Egy kerek, kivajazott sütőformába  szorosan egymás mellé raktam ,egy rétegben. Pihent, kelt fél órát.
Szépen megkelt és 180 fokon sütöttem 25 -30 percig
 A végén meglocsoltam tejszínnel, 5 percre még vissza tettem a sütőbe.
Csodásan puha és ízletes lett!
Ilyen a karob por.





2021. január 29., péntek

Csöröge sült!( bodzavirágos cukorral, birs lekvárral)

 



A farsang kezdetét jelezve(ami most nem is igazi farsangi idő) csöröge fánkot sütöttem.
Bodzavirágos porcukorral szórtam meg,és saját készítésű 4 éves birs lekvárommal fogyasztottam.

BODZAVIRÁGOS CUKOR , készítéséről,itt olvashatsz!


Recept: 
30 dkg liszt
2 ek  olvasztott kókusz zsír
1 egész tojás.+ 3 sárgája
1 kk sikér
pici só
 1 ek cukor
1 3 ek tejföl
 1 kk sütőpor
Jól össze dolgozni, kb egy órát pihen,hideg helyen.
Készült már saját készítésű kovásszal is. ITT olvashatsz róla.



2021. január 20., szerda

A tonka babról!





Allergiás vagyok a vaníliára, helyette használom.
Sütemények ,krémek, tejberizs, madártej,..... ízesíthető vele.
Minden, amibe máskülönben vaníliát tennénk

Most, csak kis kiszerelésben, 3 db-ot vásároltam!
TONKABAB
"Az Amazonas kincse, ott terem ez a határozott ízű, valahol a vanília és a karamell ízvilága közötti markáns fűszer. Nevezik vaníliapótlónak is, dióval, mandulával, mogyoróval kombinálva harmolizálódnak a különleges aromák, illóolajok. Ráncos, sötét színű bab, vagy mag, ami a legelőnyösebben felhasználás előtt reszelve érvényesül.
Felhasználási javaslat: Határozott ízű, markáns fűszer, melyet édességek készítéséhez használnak. Sütemények, krémek, pudingok, palacsinták, torták, csokoládék és fagylatok ízesítője. Nevezik vaníliapótlónak is, dióval, mandulával, mogyoróval kombinálva harmonizálódnak a különleges aromák, illóolajok. Egy csésze forró csokoládéra szórva egészen különleges, egzotikus italt varázsolhatunk magunknak. Meglepő, de kiváló még halak, kagylók és fehér húsok ízesítésére is."

2021. január 16., szombat

Kombucha teám.




Minden nap fogyasztom, a teámba rakok belőle reggelente! 
Nálam szárított zöld teákból és egy filter fekete teából fő, másfél liter langyos tea. 3 ek cukrot használok hozzá.Mézzel is finom.
Mindig teszek az új teába 1 dl-t a régiből.
A gombát minden alkalommal átmosom, az újakat, amik kifejlődnek a régi gombából, elajándékozom.
Mindig a legfrissebb gombát használom fel.
Hetente frissítem.
Ha tovább hagyjuk, megecetesedik!
Az ital, számomra kellemes ízű!
Maga a gomba ,így néz ki, kifejlett állapotban.
                                                      
                     A színe jelzi a korát. a világosabb a legfiatalabb!


Egy  2 literes befőttes üvegbe, egy pamut anyaggal leszorítva, egy műanyag vödörbe rakva(nehogy  bármihez koccanjon,eltörjön az üveg) a meleg konyhába tárolom.
"A kombucha, vagy más néven teagomba ősrégi népi- és házi gyógyír. Senki sem tudja valójában honnan származik, de az biztos, hogy legalább ezer éve áll az egészség szolgálatában.
Távol-keleti hagyományai vannak, az első feljegyzések Kínából időszámításunk előtti 221-ből ismeretesek, ahol a belőle készített italt mennyei teának, az örök élet italának, sőt, a halhatatlanság italának nevezték, hasonlóan a zöld teához. Talán nem véletlenül, hiszen számos betegségre, egészségügyi problémára jelent megoldást a fogyasztása, többek között helyreállítja a bélflórát, javítja a vérkeringést, és nyugtatja az elmét.A teagomba név ellenére a kombucha nem gomba, hanem zuzmó, ami a gomba és az alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Ezek az élő organizmusok megerjesztik az édesített teát, és az élő élesztőgomba mennyisége, amit az ital tartalmaz, ad aktív  életet a kombuchának."
Hatásairól, ITT ,és a lenti linken is olvashatsz.olvashatsz!
https://alimento.blog.hu/2014/03/08/kombucha_a_halhatatlansag_itala