2023. január 2., hétfő
Máj, baconben.
Tavaszi vagdalt.
Hozzávalók
15 dkg darált hús
3 ek zabpehely
egy bő ,maréknyi száraz kenyér
4 ek szója granulátum
1 db májpástétom
2 db nyers tojás
3 gerezd zúzott fokhagyma,
1 db vörös hagyma reszelve.
petrezselyem levél
citrom bors, só
ételízesítő
1 kk piros paprika
kevés őrölt tárkony és majoránna
1 db sült burgonya-lereszelve.
4 db főtt tojás
2 ek zsemle morzsa, (ha szükséges)
A burgonyát mikróban , héjastól sütöttem , 800W, 5 perc
Beáztattam a kenyeret, a szóját és a zabpelyhet.
Kinyomkodás után, jól szétmorzsoltam a kenyeret a kezemmel.
A darált húsba került minden hozzávaló.
A májpástétomot villával nyomkodtam szét.
A zsemlemorzsa, csak akkor kell bele, ha lágynak tűnik a massza.
Egy kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt, püspök kenyér formába simítottam egy kétujjnyi réteget.
Erre kerültek a főtt tojások.
A massza többi részével betakartam a tojásokat.
Vizes kézzel átsimítottam a tetejét, oldalát.
Megkentem tejföllel.
Tetejére kacsa zsír került.
Forró 160C°-os sütőben sült , légkeverésen 35 percig.
A végén kicsit át grilleztem, szép piros lett.
Bármilyen körettel finom.
Nálam, most tökfőzelék volt hozzá.
2022. december 15., csütörtök
Mézes tallér, mézes figurák!
Az elmúlt években készült MÉZESEIM!
2022. december 13., kedd
Heti, kenyerem!
2022. december 12., hétfő
Darált, csípős paprika , olíva olajban!
Ebből a tulipán paprikából, ami egy cserépben érett be.
2022. december 7., szerda
Kandirozott narancs héj.
Ha nem bio narancsunk van, kiáztatjuk.
A tojás fehérjék a fagyóba várják a felhasználást.
2022. december 5., hétfő
Adventi koszorú, mézes kalácsból!
2022. november 29., kedd
Koronás kalácskák.
2022. november 28., hétfő
Szálikás perecek!
2022. november 4., péntek
Vendégváró!
Több alkalommal készítettem már!
6 db főtt tojás – kockára
15 dkg Zala felvágott-laskára (bármilyen sonka)
1-2 fej lila hagyma- -kockára,
2 db ecetes uborka—kockára
3 ek majonéz
2 ek tejföl,
3tk zselatin,
1db húsleves kockát 1 dl vízben, felfőzünk. 3 tk zselatint belekeverünk, átforgatjuk benne a hozzá valókat.
Őzgerincformát folpakkal kibélelünk, és bele simítjuk, kissé megütögetjük a formát, hogy a levegő eltávozzon belőle.
(szavarin, koszorúformába még mutatósabb)
Hűtőszekrényben, 1-2 óra alatt megdermed, szeletelhető.
Szépen mutat benne még a laskára vágott piros és zöldpaprika, pár kocka piros alma héjastól,de kukoricával is gazdagíthatjuk.
Ha kihűlt, bevonhatjuk sáfránnyal színezett zselatinnal, amit ecsettel kenünk rá. Így a szeletek is egybe maradnak és mutatósabb. Felszeletelve, salátaágyon, vagy díszkáposzta levelekre helyezve,(a szép sötétzöld kelkáposzta levél csíkok is jól kiemelik)
Petrezselyem zölddel, hagymaszárból kis pálmafákat kivágva, piros paprika csíkokkal díszítve tálaljuk.
Ha koszorúformába készítettük, felszeletelve is ilyen alakban hagyjuk!
Közepébe majonézes kukoricát, vagy bármilyen salátát, rakhatunk.