2023. január 11., szerda

Fodros kel levél, hasznosítása!





 
Terem a kertemben ,-évek óta_ zöld, és lila fodroskel, és fekete kel is.
Télen is használom, szép elevenek.
Második évben érlelnek magot.
Levelüket  főzeléknek, ropogós készítésére is használom, de megszárítva porokat is készítek belőlük.
Újabban leveket is készítettem belőlük..
A lilából a  lé kinyerése késes darabolóban felaprítva, majd átszűrve történik.
 Egy elég furcsa sötét lé nyerhető ki belőle.
Ezt a levet egy kevés fehér bor ecettel felöntve, szép lila levet kapunk.

Tészta gyúráshoz is felhasználom.
Itt pelmenyi tésztáját színeztem vele.


Friss fogyasztásra is kiváló.
Por is készült belőle, zöld és piros.
Ez a zöld.



2023. január 9., hétfő

Gesztenye krémes, havas háztető!

                            


Ünnepi alkalomra, torta helyett is megfel.

Most egy blogjátékra készült. 
A  Parókia konyháján túl blog, ITT
Hull a hó, hull a hó című blogjátékára.

8 tojásból piskótát sütünk,  nagyobb tepsibe.
Erre kerül a krém, a krémre a darált keksz massza.
Krém: 1 cs tejszínes pudingporból 2 dl tejből főzött krém alapot, készítünk.(még melegen diónyi margarint elkeverünk benne,( ettől nem bőrösödik be a teteje)
1db ráma margarint habosra keverünk4-5 EK porcukorral.
A kihűlt pudinggal 1 EK rummal (aroma is jó) jól elkeverjük. 
Hozzá keverünk 2 cs gesztenye masszát.
Keksz massza: fél kg darált háztartási kekszhez adunk
 1 EK rumot,
 4 EK baracklekvárt,
 10 dkg darált diót, 
3-4 EK kókuszreszeléket. 
Jól átkeverjük. 
Ehhez jön még: 3 EK kakaó 1.5 dl tejjel, 10 dkg porcukorral, simára keverve, felfőzzük, még melegen elkeverünk benne egy rámát. 
Ha kihűlt a kekszhez keverjük,fokozatosan, nem egyszerre, nehogy lágy legyen.
Ha lágy lenne, mehet bele  még kókusz reszelék, vagy keksz .
A piskótára kenjük a krémet, rá kerül a keksz massza, szépen rásimítjuk, és megszórjuk kókuszreszelékkel (ez a hó).

2023. január 7., szombat

Töltött tészták, cannelloni, és csiga!

    Maradék csirke pörkölt-villával        szétnyomkodva

 főtt barna rizs,
párolt zöldség
(brokkoli-karfiol-borsó-sárgarépa)
nyers tojás
bors
tetejére:
sajt, tejszín
A kissé megfőtt tésztákat(cannelloni, nagy csigák)megtöltöm, a jól össze dolgozott töltelékkel. 
Most  mázas cserép tálban készült, amit kivajaztam és bele kerültek a tészták. 
Ebben tálalható is.

Tetejét tejszínnel locsoltam meg.
200C°-ra előmelegített, majd 5 perc után 170C°-ra mérsékelt sütőben sült 20 percig. 
Az utolsó percekben kerül rá a reszelt sajt.
A kimaradt tölteléket és az eltöredezett tésztát is felhasználtam.
 Egy kivajazott kis lábast leraktam tésztával.
A töltelék következett, rá egy kis kolbász  karika és füstölt tarja csíkok.
 Egy kis maradék paradicsomos lecsó.
Kevés párolt zöldség- egy nyers tojással össze keverve
Majd megint tészta.
Tetejére  tejszín. 
Együtt kerültek sütőbe.
Erre is került sajt.
Régebben, csak hússal töltöttem, de így nagyon nehéz étel már egy idős embernek.
Sütés előtt.



Ezért változtattam, és kevertem rizzsel és zöldséggel.


2023. január 4., szerda

Hólabda.

 




Ez egy, nagyon egyszerű, bár időigényes sütemény.
Most egy blogjátékra készült. 
A  Parókia konyháján túl blog, ITT

 Hull a hó, hull a hó című blogjátékra.
PISKÓTA
6db tojás
6 ek liszt
6 ek kristály cukor
1 kk sütőpor.
KRÉM
15 dkg laktózmentes vaj
 3 ek porcukor
 1 ek rum, vagy esenc
 1 cs  vanilia pudingpor
3 dl  laktózmentes tej
CSOKI MÁZ
10 dkg étcsokoládé
 2 ek olaj.
A hozzávalókból piskótát sütünk, nagyobb tepsibe, hogy ne legyen vastag.
Nálam a robotgép veri fel  az egész tojásokat ,együtt a cukorral jó habosra.
Kanalanként kerül bele a sütőporos liszt
A krémhez a pudingot megfőzöm, mikor kihűlt hozzá keverem, a porcukorral habosra kikevert vajat, rumot.
Mázhoz, a csokit az olajjal mikróban olvasztom fel.
A kihűlt piskótából köröket szaggatok.
A krémmel össze ragasztok 2 db-ot. 
A külsejére is krém kerül. 
Kókuszreszelékbe forgatom a labdák oldalát.

A tetejét bekenem egy kiskanál segítségével, a csoki mázzal.
Fehér csokival márványozhatjuk is a tetejét.
Mutatós és finom édesség.
A szaggatás során kimaradt piskótát, kissé elmorzsolva, a krém maradékkal összekeverve, golyókat formázok.
Ha maradt csoki azt is tehetünk a golyók tetejére.
Kókuszreszelékbe forgatom. 
Így kétféle sütink lesz.
Már hólabda torta is készült, ezzel a recepttel!
Egy nagy hólabda, kicsikkel tornyozva!

2023. január 2., hétfő

Máj, baconben.


Gyorsan elkészül és finom.
A májat átmosom, letisztítom.

Borsos lisztbe forgatom.

Beburkolom a baconbe. 
Most fekete erdei sonkát használtam.

Fél fogvájóval megtűzöm.
Forró,  pálma olajban sül.
Utólag sózzuk , ha szükséges.
Körete burgonya volt.
Másik alkalommal ,héjában sült burgonya, a máj zsiradékában átpirítva.
Savanyított egérdinnyével ,és sült céklával körítve.

Tavaszi vagdalt.



Fasírtot készültem sütni , aztán ez lett belőle.
Keveseltem a húsgolyókhoz a hús mennyiségét.
Hozzávalók
15 dkg darált hús
3 ek zabpehely
 egy bő ,maréknyi száraz kenyér
 4 ek szója granulátum
1 db májpástétom
2 db nyers tojás
3 gerezd zúzott fokhagyma,
 1 db vörös hagyma reszelve.
petrezselyem levél
 citrom bors, só
ételízesítő
1 kk piros paprika
kevés őrölt tárkony és majoránna 
1 db sült burgonya-lereszelve.
 4 db főtt tojás
 2 ek zsemle morzsa, (ha szükséges)
A burgonyát mikróban , héjastól sütöttem , 800W, 5 perc

Beáztattam a kenyeret, a szóját és a zabpelyhet.
Kinyomkodás után, jól szétmorzsoltam a kenyeret a kezemmel.
 A darált húsba került minden hozzávaló.
A májpástétomot villával nyomkodtam szét.
A zsemlemorzsa, csak akkor  kell bele, ha lágynak tűnik a massza.
Egy kizsírozott, zsemlemorzsával megszórt, püspök kenyér formába simítottam egy kétujjnyi réteget.
Erre kerültek a főtt tojások.
A massza többi részével betakartam a tojásokat.
Vizes kézzel átsimítottam a tetejét, oldalát.
Megkentem tejföllel.
 Tetejére   kacsa zsír került.
Forró 160C°-os sütőben sült , légkeverésen 35 percig.
A végén kicsit át grilleztem, szép piros lett.
Bármilyen körettel finom.
Nálam, most tökfőzelék volt hozzá.








2022. december 15., csütörtök

Mézes tallér, mézes figurák!

ZES TALLÉR! 

Minden évben készülnek mézes figurák, díszítem is őket.
(A leírást  ITT találod, ha rá kattintasz  pirossal  kiemelt szövegre.)

Az elmúlt években készült MÉZESEIM!
Újabban, mézes tallérokat is sütök, ezzel a7 elektromos,  keksz sütővel.




2022. december 13., kedd

Heti, kenyerem!


Hetente sütök, már évek óta, saját készítésű kovásszal. 
Hozzá valók:
fél kg liszt-fele rétes
 20 dkg kovász
 (aki élesztővel készíti 3 dkg élesztő)
2 kk só. 
2 kk sikér
1 kk cukor
1 ek olaj(néha kacsa zsír, vagy vaj)
3.5 dl víz(alkalmanként fele tej, vagy joghurt.) Most saját készítésű joghurt került bele.
Kenyérsütőbe rakom a hozzávalókat , dagasztási program, amit kétszer megismétlek.
Kivéve, gyúródeszkán átdagasztom.
Dagasztó tálba pihen 30 percig meleg helyen.
Ezt kétszer ismétlem. 
Utoljára feltekerem, mint a bejglit, majd cipóvá formázva megy a zománcos, sütő papírral bélelt cserép edénybe, aminek teteje is van.
Éles pengével bevagdosom.
40 perc alatt  megkél a meleg konyhában a pulton.
Vízzel bespriccelem a fedőt is, 250 fokon sül fedővel 10 percig, majd fedő nélkül 220 fokon 45 perc, vízgőzben.
Félidőben kiveszem a cserép edényből és a sütő vastag samott lapján sül *TALPON* tovább.


Mikor kész, lespiccelem vízzel, abroszba tekerem, igy puhul a héja. 
Végül rácson hűtöm ki.



2022. december 12., hétfő

Darált, csípős paprika , olíva olajban!


 
A napokban készült egy darált, csípös paprika, olíva olajban eltéve.
Ebből a tulipán paprikából, ami egy cserépben érett be.
Még szép eleven volt.
Régebben, ilyen szép volt cserépben felvéve!

Idén nem volt ilyen szép!
Unokámnak készült ,most semmivel nem ízesítettem, csak natúran, raktam el.
Késes darabolóval aprítottam.


Ez egy nagyon csípös paprika.
Fűszeres ételekhez fogja felhasználni.

2022. december 7., szerda

Kandirozott narancs héj.


Narancshéjat kandíroztam.
Ha nem bio narancsunk van, kiáztatjuk.
(3 napig váltott vízben, néha megkevergetve
Ez azért fontos, hogy kioldódik belőle a vegyszer, amivel kezelve van, meg puhul is.
3. nap után leszűrni, mikor jó lecsepegett késes darabolóval durvára aprítani.) Nálam ,most bio narancsból készült, Ritkán kapható, de most sikerült.
Azért nem csíkokra, mert a püspökkenyérbe készül.
Feltettem lábasban,  narancslével főni.
Mikor már kevés a lé alatta, rá teszem a cukrot.
2 narancs, 2 citromhéj lett most feldolgozva.Ezek bio termékek.
Ehhez kb 20 dkg cukor került.
Amikor minden nedvesség elpárolgott lekapcsoltam. Egy éjszakát állni hagytam.
 Másnap még főztem pár percig, állandó kevergetéssel.
5 evőkanál barna cukrot adtam még hozzá.
Amikor már éreztem, hogy karamellizálódik, és kristályosodik, lekapcsoltam.
Fém tálcára öntöttem, közben villával kevertem, ne álljon össze. 
Kész a  püspökkenyérbe való.
A tojás fehérjék a fagyóba várják a felhasználást.
A lakást belengi a narancs illata.
Készült már csíkokra darabolva, azonnali fogyasztásra is.
ITT megnézheted azt is.
Olyan, mint az arany, szép sárga és kristályos.
A következő adag csíkokra vágva, nasinak készül majd.
Egyik végét olvasztott csokiba is márthatjuk. fehér csokival szeretem!
Kis üvegbe rakom, és a  hideg spájzba tárolom!