2020. május 24., vasárnap

Fenyőrügy szírup készült.


Most nem a hideg eljárás szerint-a cukorral rétegezve készült.
Most sűrű szirupot főztem cukorból, vízből.
1 kg cukor, fél liter víz.
Mikor kihűlt,  2 kk citromsavat raktam bele.
Ebben a lében fog ázni  2-3 napig.
Körbe vettem papír törlővel, hogy ne érje a fény, ne veszítsen a színéből.
A téli,megfázásos, köhögős időszak, remek gyógyszere!

Hideg spájzban pihen, majd leszűröm, felforralom,kihűtve kis üvegekbe töltöm.


2020. május 17., vasárnap

Halat füstöltem!


Halfüstölő dobozban, amit nemrég szereztem be, halat füstöltem, kint az udvaron, készült, közben a kerti munkát végeztem.

Bükkfa forgáccsal, és kevés kukoríca kásával. ettől lesz szép piros.
Füstöléshez az egyik borszeszégőt gyújtom be csak. 
Most sült is a hal, így mindkettő üzemelt.
Kicsit túl is füstöltem, 45 perc bőven elég legközelebb, így készül. burgonya is sült, füstölődött mellette, meg hagyma darabok. 
A halat saját , zöld fűszer keverékemmel, ízesítettem. Só, bors került még rá.

A belsejükbe , zöld ánizs kapor, és medvehagyma levél került.


Friss ,kovászos kenyérrel,  friss medvehagyma és ánizs levéllel, és olajban eltett sült paprikával, paradicsommal  fogyasztottam.

2020. április 17., péntek

Az én bucserem, és füstölt szalonnám!

Bucserem, most kacsa zsírt tartok benne.
Őseink, egy darab szalonnáról elkaszáltak, a falusiak fél napot is.
Innen a mondás, "kaszásnak való adag"!
Kivittem az ebédet Édesapámnak a levest,, "bucserba" mellé a másodikat.
Uzsonnára egy darab szalonnát, kenyérrel, uborkával, paradicsommal!
Nemrég füstöltem egy kisebb füstölő dobozban!

Ebéd után a melegben szunyókáltak egyet a hűvös fasorban, és délután dolgoztak tovább ,késő estig, ha az eső haza nem zavarta őket.
Nekem még van ilyen bucserem .
Volt egy hálós tartója is a "kantár" szép rózsákat szőtt bele egy idős cigány asszony ,szépeket készített.
Egyszer kicsire sikerült, mondja neki nagymamám ez nem jó more, jó az ténsasszony, csak a rózsák felveszik!
Nálunk ez szájhagyomány lett a családban, ha valami kicsi volt, azt mondtuk,--mert a rózsák felveszik.

2020. április 14., kedd

Húsvéti fehér ,kovászos kenyerem!



Fehér kenyeret sütöttem, bl 55-ös sima lisztből, és rétes lisztből. 
50 dkg liszt
3.2 dl tej
1 kk sikér
15 dkg kovász
 2 kk só
1 kk cukor
 pici C vitamin(aszkorbitum)
 1 ek olaj.
A szokásos dagasztás, háromszor hajtogatás, majd a vas lábasban a pulton, meleg helyen kelt kb 3 órát.
samott lapon sült.
Ebből úrvacsoráztam meg itthon húsvétkor!
.

Húsvéti kalácsom, kuglóf formában sült!




Pászka helyett, ez a kalács készült.

Recept:
 35 dkg liszt--ebből 1/3 rész rétesliszt
1 kk sikér
 15 dkg kovász
 5 dkg cukor
5 dkg vaj
 1 egésztojás-2db sárgája
 1 dl tej
pici só
vanília aroma helyett, nálam mandula esenc
 áfonya, mazsola--gyümölcs teába áztatva.
Lágy tésztát gyúrunk. 
Pihentetjük, háromszor hajtogatjuk félóránként
A mazsola, áfonya a végén kerül bele.
Kevés tésztát, tejben feloldott kakaóporral színeztem, ezzel márványoztam a tésztát.
Tetejét tejjel elkevert tojással kentem le,kétszer.
Formában, duplájára kelt.
180C°-on 35-40 percet sül.
Eredetileg fonott kalács recept,de most kuglóf formában sütöttem.
Szép laza,és könnyű lett a tésztája.




2020. április 7., kedd

Szalonnát,húst füstöltem!



Új funkciója lett a, hal füstölő dobozomnak!
Hasalja szalonnát füstöltem benne, 2 kg-ot és 2 db dagadót. 
12 napig volt, csak sóban,(semmi más csak parajdi só) levet is engedett, forgattam benne párszor.
Bükkfa fűrészporral és kukorica kásával füstöltem-.
nagyon szép piros lett a kukoricától.
Tényleg nagyon finom.
Semmi adalék anyag, csak a parajdi só.
Úgy, ahogy őseink készítették.
A füstölt hússal, a dagadóval, kockázva töltike fog készülni, házi szitálású, kukorica kásával, torma levélbe ,káposztába tekerve és kacsa zsírral.
6 óra alatt kapott szép szint, csak az egyik borszesz égőt gyújtottam  meg alatta, így szép lassan, nem  nagyon forró füsttel  készült el.
Ez a füstölő doboz egy kincset ér! 
Mindenkinek ajánlani tudom, megéri meg vásárolni!
Már több mindent füstöltem benne.
ITT megtalálható a leírása, a füstölő doboz elérhetősége.
Legközelebb sajtot, halat, fogok füstölni benne, meg főtt tojást.

2020. február 26., szerda

Tökös lapcsánka.



Zöldségekkel, vitamindús, ropogós,  kis lapótyákat sütöttem.
2 db burgonya-(goldenburg burgonya)
1 db sárgarépa
 1 fej hagyma
 1 cikk fokhagyma
 1 csokorpetrezselyem levél
 3 db kisebb kelkáposzta levél
egy kis db sütőtök.
1 db tojás
annyi liszt, hogy össze álljon.
 só, bors
 saját ételízesítő, és   zöld fűszerpor
zsiradék a sütéshez.
Káposztareszelőn reszeltem le a hozzávalókat.
A petrezselyem zöldet, és a kelkáposzta levelet késsel aprítottam bele.
Frissen hoztam fel a kertből, jól átteleltek!
 Előző nap a rántott hús,  házi zsírban sült.
Ezt a zsírt leszűrtem és ezt használtam fel a sütéshez.
Így még ízletesebb, ropogósabb lett.

A maradék tököt ,vékonyra szeletelve sült mellette. 
A  kelkáposzta maradék levele, egy hagyma  is ropogósra sült.
A saját ízesítők!

Tyúkpörkölt!




Nagy, pörkölt csigát-lúdgégét- készítettem, házi tojással.

A tyúk frissen vágott,vastagabb részeiből, készült a pörkölt.Szép piros, kalocsai paprikával.
Került bele még csirkemáj,és kakas here is.
Fagyasztóból kivett kicsi paradicsomokat is raktam bele. 
 Ilyen kis tasakokban rakom el.

Meg 1-2 db paprikát,  mind saját termés lefagyasztva.
Uborka salátával ettem. Az is a fagyóból került elő.


2020. február 24., hétfő

Sült hal!


Vörös szárnyú, Tiszai keszegem volt a fagyasztóban.
Sós,tejben ázott pár órát.
Piros paprikával kevert ,kukoríca lisztben forgattam meg.
Egy pár darabot  sűrű,medvehagymás palacsinta tésztával kentem meg.
Nagyon ízletes lett!
Mangalica zsírban sült, jó ropogósra.
Mellette egy fej hagyma, és egy csokor zöld fűszer is sült, így még ízletesebb.

2020. február 21., péntek

Burgonyás kenyerem.


Burgonyás kenyeret sütöttem.
RECEPT:
Fél kg liszt, ebből 3 ek rétes,
1.dl tej 2.5 dl víz,
1 kk sikér,pici cukor, 
1 ek olaj, 
20 dkg saját készítésű madre kovász(élesztő nélküli)
 2 tk só. 
1 csipet aszkorbin(c vitamin) így nem morzsálódik a kenyér.

Gyúrás, háromszor hajtogatás, közben félórát pihen.
Majd formázás után egy régi vas lábasban kelt, egy  órát, a meleg konyhában .
Aztán  hideg helyen 4-5 órát dolgozik a madre kovász.
Sütés előtt lespriccelem vízzel, ráhelyezem a sablont,és lisztet6szitálok rá.
Így lesz mintás a  teteje a sablon eltávolítása után.
SŰTÉS:
 250 fokon 10 perc fedővel, 200 fokon 35 perc fedő nélkül, gőzös sütőben.
 Egy régi, nagynénémtől örökölt , vaslábasban  sült.
Sütés után vízzel lespriccelem, egy konyhakendővel letakarom, ekkor cserepesedik, pattog, "beszélget a kenyér"
Így lesz puha a é.
Rácson hagyom kihűlni.
1 db héjában sült ,szétnyomkodott burgonya is került most hozzá. 
Nagyon jó minőségű burgonyát kaptam, szép sárga a belseje.

A Goldenburg ajándéka,!
Egy recept versenyben vettem részt, ahol burgonyás ételek receptjeit várták. 
Egy szép kötényt és 2 cs burgonyát hozott a postás a héten.
 Így jött a burgonyás kenyér ötlete!
Nagyon szép lett a belseje is!

Régi vaslábasban kelt.


Ezzel a sablonnal,liszttel, díszítettem a tetejét.



Légkeverésen sült!
Jutott belőle ismerősöknek is!




2020. február 19., szerda

Kelt tésztából!



Készült egy kovászos(élesztő nélküli) kelt tészta.
Ebből formáztam több félét.
Készült  belőle:bukta-pudingos, almás töltelékkel.

kürtős kalács- diósan

  tekert rudak- medvehagymával, sonkával,sajttal töltve

Szezámmagos, sajtos kockák- tepertővel, medvehagymával.
  

2020. február 13., csütörtök

E-heti kenyerem!







Egy ismerős azt írta a megosztott képhez, hogy "domborműves" kenyér!
Nem fontos a díszítés, ez ajándékba készült, azért ilyen.
 Sütőbe helyezés előtt, simán bevágjuk a tetejét 3-4 ferde metszéssel és szépen kinyílik.

Fél kg liszt, ebből 3 ek rétes,
1.dl tel 2.5 dl víz,
(tej elhagyható, lehet mind víz)
1 kk sikér-elhagyható
pici cukor, 
1 ek olaj, 
20 dkg saját készítésű madre kovász(élesztő nélküli) 
( 3 dkg élesztővel helyettesíthető a kovász)
2 tk só. 

Gyúrás, háromszor hajtogatás ,közben félórát pihen.Majd formázás után egy jénaiban kél, kb 3 órát, a meleg konyhában.. 250 fokon 10 perc fedővel, 200 fokon 35 perc fedő nélkül, gőzös sütőben.Vaslábasban kerekre, jénaiban vekni formában sütöm, hetente egy kenyér készül.

A mintákat ezzel a süti kiszúróval készítettem . 

A kenyér tésztából elvettem,és vékonyra kinyújtottam egy kis darabkát, ebből szúrtam ki a mintákat.
Vízzel lespricceltem a kenyeret és ráragadt a minta. 

A kovász készítést megtanulhatjátok a Nagymamám kovásza oldalunkon.
Remek könyvtárunk van, ahol mindent megtalálsz a kovászolástól a sütésig.
Gyakorlott kenyérsütők adnak tanácsot.
Mindenkit szívesen látunk.
 Csoportunk elérhetősége:
https://www.facebook.com/groups/654135888358918/