2020. június 2., kedd

Pünkösdi ebéd, hozzávaló fűszerek, a kertemből.



Pünkösdi ebédem! Zöld fűszerekkel!
Rántott mangalica karaj, házi készítésű zsemle morzsával, mangalica zsírban sütve.
A köret burgonya, petrezselyem és majoránna levéllel.

Majoránna.
Fejes saláta a kertemből, citromos ,cukros lében.
A citrom is saját termés.
Citromom!
Kísérőnek, zöld és piros spenótlevelek,(szintén saját termések) vajon megfonnyasztva és tejszínnel behabarva.

2020. május 26., kedd

Bodzás,kovászos , párnácskák sültek!









Sok kovász összegyűlt. 
Vízbe beáztattam,  cukor,majd ,pici , , tojás,és sima liszt került hozzá. 
Pulton pihent 3-4 órát.
Súrú palacsinta tészta sikeredett.
A bodzát leszedtem a száráról, megmostam és a tészta felébe kevertem.

Így sima és bodzás kis palacsinták sültek, most olajban.
Fahéjas porcukorral, és saját sárga barack lekvárral fogyasztottam.
Ilyen szép, puha volt a belseje!
Inkább,kis párnácskák, mint palacsinta.

Az elkészült bodza ital , jó kísérője volt.

2020. május 24., vasárnap

Pizza készült!


Kenyérsütéshez dagasztottam,  saját készítésű kovásszal.(élesztő nélkül)
Ilyenkor elveszek a tésztából, lángos, vagy pizza sül.
Most pizza készült,és a kemencében sült!
Hamar  megsült a forró kemencében.

 Kacsazsírral kentem meg, saját pizza szósz,rá kapor és friss, zöld fűszerek. (majoránna, oregánó, izsóp, kakukkfű és új hagyma)
 A feltét, finom mangalica szalonna, kolbász és sonka szelet volt!



Tetejére reszelt sajtot szórtam.

Kemencés, vert kenyér sült!


Nagyon régen van kemencém.

Sok minden készült már benne, húsok, egész malac, pizza, kalácsok, de kenyér még csak most.
Paradicsom is aszalódott már benne.
Minden héten sütök egy kisebb kenyeret, de légkeveréses sütőben.
Évek óta saját készítésű kovásszal dagasztok.(élesztő nélkül)
Jól befűtöttem, egy kis pizza sütés volt betervezve, amit elvettem a kenyér tésztájából. 


A pizza hamar megsült a kemence jó ,meleg volt!
Aztán gondoltam egyet,és a vaslábasban éppen megkelt kenyér is bekerült, mert jó forró volt a kemence.
Le is takartam alufóliával, meg ne égjen. 
10 perc múlva megnéztem, levettem a fóliát, anélkül raktam vissza.
Közben telefonom volt,  később, mikor ránéztem a kenyeremre ledöbbentem, mert nagyon megsült a héja.
Na ez vert kenyér lett!!


 Egy fakanállal le is vertem a héját.
Foltos kutyusom, ott sündörgött,és mind meg is ette.
Régen a tyúkoknak adták,ezt a levert héjat.
Direkt égettre sütötték, mert így jó sokáig eltartott.
Nálam ez most egy fehér kenyér lett!

A héját is levágtam, bár szerintem ehető, de nem mű fogsorral.
Kutyusomnak az is ízlett. Így semmi nem ment kárba.

Fenyőrügy szírup készült.


Most nem a hideg eljárás szerint-a cukorral rétegezve készült.
Most sűrű szirupot főztem cukorból, vízből.
1 kg cukor, fél liter víz.
Mikor kihűlt,  2 kk citromsavat raktam bele.
Ebben a lében fog ázni  2-3 napig.
Körbe vettem papír törlővel, hogy ne érje a fény, ne veszítsen a színéből.
A téli,megfázásos, köhögős időszak, remek gyógyszere!

Hideg spájzban pihen, majd leszűröm, felforralom,kihűtve kis üvegekbe töltöm.


2020. május 17., vasárnap

Halat füstöltem!


Halfüstölő dobozban, amit nemrég szereztem be, halat füstöltem, kint az udvaron, készült, közben a kerti munkát végeztem.

Bükkfa forgáccsal, és kevés kukoríca kásával. ettől lesz szép piros.
Füstöléshez az egyik borszeszégőt gyújtom be csak. 
Most sült is a hal, így mindkettő üzemelt.
Kicsit túl is füstöltem, 45 perc bőven elég legközelebb, így készül. burgonya is sült, füstölődött mellette, meg hagyma darabok. 
A halat saját , zöld fűszer keverékemmel, ízesítettem. Só, bors került még rá.

A belsejükbe , zöld ánizs kapor, és medvehagyma levél került.


Friss ,kovászos kenyérrel,  friss medvehagyma és ánizs levéllel, és olajban eltett sült paprikával, paradicsommal  fogyasztottam.

2020. április 17., péntek

Az én bucserem, és füstölt szalonnám!

Bucserem, most kacsa zsírt tartok benne.
Őseink, egy darab szalonnáról elkaszáltak, a falusiak fél napot is.
Innen a mondás, "kaszásnak való adag"!
Kivittem az ebédet Édesapámnak a levest,, "bucserba" mellé a másodikat.
Uzsonnára egy darab szalonnát, kenyérrel, uborkával, paradicsommal!
Nemrég füstöltem egy kisebb füstölő dobozban!

Ebéd után a melegben szunyókáltak egyet a hűvös fasorban, és délután dolgoztak tovább ,késő estig, ha az eső haza nem zavarta őket.
Nekem még van ilyen bucserem .
Volt egy hálós tartója is a "kantár" szép rózsákat szőtt bele egy idős cigány asszony ,szépeket készített.
Egyszer kicsire sikerült, mondja neki nagymamám ez nem jó more, jó az ténsasszony, csak a rózsák felveszik!
Nálunk ez szájhagyomány lett a családban, ha valami kicsi volt, azt mondtuk,--mert a rózsák felveszik.

2020. április 14., kedd

Húsvéti fehér ,kovászos kenyerem!



Fehér kenyeret sütöttem, bl 55-ös sima lisztből, és rétes lisztből. 
50 dkg liszt
3.2 dl tej
1 kk sikér
15 dkg kovász
 2 kk só
1 kk cukor
 pici C vitamin(aszkorbitum)
 1 ek olaj.
A szokásos dagasztás, háromszor hajtogatás, majd a vas lábasban a pulton, meleg helyen kelt kb 3 órát.
samott lapon sült.
Ebből úrvacsoráztam meg itthon húsvétkor!
.

Húsvéti kalácsom, kuglóf formában sült!




Pászka helyett, ez a kalács készült.

Recept:
 35 dkg liszt--ebből 1/3 rész rétesliszt
1 kk sikér
 15 dkg kovász
 5 dkg cukor
5 dkg vaj
 1 egésztojás-2db sárgája
 1 dl tej
pici só
vanília aroma helyett, nálam mandula esenc
 áfonya, mazsola--gyümölcs teába áztatva.
Lágy tésztát gyúrunk. 
Pihentetjük, háromszor hajtogatjuk félóránként
A mazsola, áfonya a végén kerül bele.
Kevés tésztát, tejben feloldott kakaóporral színeztem, ezzel márványoztam a tésztát.
Tetejét tejjel elkevert tojással kentem le,kétszer.
Formában, duplájára kelt.
180C°-on 35-40 percet sül.
Eredetileg fonott kalács recept,de most kuglóf formában sütöttem.
Szép laza,és könnyű lett a tésztája.




2020. április 7., kedd

Szalonnát,húst füstöltem!



Új funkciója lett a, hal füstölő dobozomnak!
Hasalja szalonnát füstöltem benne, 2 kg-ot és 2 db dagadót. 
12 napig volt, csak sóban,(semmi más csak parajdi só) levet is engedett, forgattam benne párszor.
Bükkfa fűrészporral és kukorica kásával füstöltem-.
nagyon szép piros lett a kukoricától.
Tényleg nagyon finom.
Semmi adalék anyag, csak a parajdi só.
Úgy, ahogy őseink készítették.
A füstölt hússal, a dagadóval, kockázva töltike fog készülni, házi szitálású, kukorica kásával, torma levélbe ,káposztába tekerve és kacsa zsírral.
6 óra alatt kapott szép szint, csak az egyik borszesz égőt gyújtottam  meg alatta, így szép lassan, nem  nagyon forró füsttel  készült el.
Ez a füstölő doboz egy kincset ér! 
Mindenkinek ajánlani tudom, megéri meg vásárolni!
Már több mindent füstöltem benne.
ITT megtalálható a leírása, a füstölő doboz elérhetősége.
Legközelebb sajtot, halat, fogok füstölni benne, meg főtt tojást.

2020. február 26., szerda

Tökös lapcsánka.



Zöldségekkel, vitamindús, ropogós,  kis lapótyákat sütöttem.
2 db burgonya-(goldenburg burgonya)
1 db sárgarépa
 1 fej hagyma
 1 cikk fokhagyma
 1 csokorpetrezselyem levél
 3 db kisebb kelkáposzta levél
egy kis db sütőtök.
1 db tojás
annyi liszt, hogy össze álljon.
 só, bors
 saját ételízesítő, és   zöld fűszerpor
zsiradék a sütéshez.
Káposztareszelőn reszeltem le a hozzávalókat.
A petrezselyem zöldet, és a kelkáposzta levelet késsel aprítottam bele.
Frissen hoztam fel a kertből, jól átteleltek!
 Előző nap a rántott hús,  házi zsírban sült.
Ezt a zsírt leszűrtem és ezt használtam fel a sütéshez.
Így még ízletesebb, ropogósabb lett.

A maradék tököt ,vékonyra szeletelve sült mellette. 
A  kelkáposzta maradék levele, egy hagyma  is ropogósra sült.
A saját ízesítők!

Tyúkpörkölt!




Nagy, pörkölt csigát-lúdgégét- készítettem, házi tojással.

A tyúk frissen vágott,vastagabb részeiből, készült a pörkölt.Szép piros, kalocsai paprikával.
Került bele még csirkemáj,és kakas here is.
Fagyasztóból kivett kicsi paradicsomokat is raktam bele. 
 Ilyen kis tasakokban rakom el.

Meg 1-2 db paprikát,  mind saját termés lefagyasztva.
Uborka salátával ettem. Az is a fagyóból került elő.


2020. február 24., hétfő

Sült hal!


Vörös szárnyú, Tiszai keszegem volt a fagyasztóban.
Sós,tejben ázott pár órát.
Piros paprikával kevert ,kukoríca lisztben forgattam meg.
Egy pár darabot  sűrű,medvehagymás palacsinta tésztával kentem meg.
Nagyon ízletes lett!
Mangalica zsírban sült, jó ropogósra.
Mellette egy fej hagyma, és egy csokor zöld fűszer is sült, így még ízletesebb.